Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βιωσημότητα του ΜΤΣ

Φ.900α/8179/11348/17 Νοεμβρίου 2010

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Μπεκίρης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:

Η καθυστέρηση πληρωμής του μερίσματος Δ΄ τριμήνου έτους 2010 οφείλεται στην έλλειψη ταμειακής ρευστότητας του ΜΤΣ και πραγματοποιήθηκε την 27η Οκτωβρίου 2010 με κάλυψη ολόκληρου του ποσού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό, ο οικονομικός απολογισμός του ΜΤΣ τα τελευταία έτη είναι ελλειμματικός και δεδομένου ότι το ταμείο αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξοφληθούν οι συσσωρεμένες υποχρεώσεις του. Συνολικά οι οφειλές του ΜΤΣ ανέρχονται σε 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 152 εκατ. προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του ζητήματος. 

Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΜΤΣ, ώστε να αποκτήσει βιωσιμότητα.


Ερώτηση 5726/01-11-2010 της Βουλής των Ελλήνων 


Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Σύμφωνα με μαρτυρίες δικαιούχων, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κήρυξη στάσης πληρωμών στα μερίσματα των δικαιούχων.
Προκειμένου μάλιστα να καταβληθούν τα μερίσματα για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το Υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την οικονομική συνδρομή. Το κονδύλι καλύπτει τις υποχρεώσεις του ΜΤΣ, επικουρικού χαρακτήρα, σε 60.000 συνταξιούχους ανά τρίμηνο, γεγονός που υποχρεώνει τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αναζήτηση λύσεων εδώ και τώρα.
Είναι ολοφάνερο ότι στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) επικρατεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν αδυναμία καταβολής των μερισμάτων στους απόστρατους και εκλιπαρούν σε κάθε καταβολή το υπουργείο Οικονομικών να συνδράμει.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι η πολιτεία θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα τους χιλιάδες δικαιούχους οι οποίοι περιμένουν την καταβολή του μερίσματος,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί

1 Τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν σε σχέση με την τρέχουσα καταβολή η οποία έχει καθυστερήσει;

2.Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Άμυνας για την μόνιμη λύση του προβλήματος ;

3 Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται αναδιάρθρωση του συστήματος ώστε να δημιουργηθεί και ένα υγιές μετοχικό ταμείο στρατού ,το οποίο δεν θα υποβάλλει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους αποστράτους μας;

O Βουλευτής

Μιχάλης Μπεκίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου