Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προχωρεί η κάρτα του πολίτη

Σε δημόσια διαβούλευση θα είναι έως τις 12 Δεκεμβρίου το ζήτημα της «Κάρτας Πολίτη», η οποία υπόσχεται αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση.
Η «Κάρτα Πολίτη», η οποία θα έχει τη μορφή της κάρτας ανάληψης μετρητών, θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και σταδιακά πληθώρα προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Επιπλέον, θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο, ενώ όσοι πολίτες το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων.
Οι δυνατότητες της «Κάρτας Πολίτη» θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Οι δυνατότητες
Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, με την «Κάρτα Πολίτη» αποφεύγονται η ταλαιπωρία της αναζήτησης δικαιολογητικών και η καθυστέρηση απόκρισης του Δημοσίου στα αιτήματα του πολίτη, αποτρέπονται φαινόμενα πλαστοπροσωπίας -π.χ. κλοπή ταυτότητας-, ενώ διευκολύνεται και η πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου από κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας. «Η “Κάρτα Πολίτη” θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για την ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετα-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση» αναφέρει σε σημείωμά του ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

ΠΗΓΗ citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου