Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Τέλος παιχνιδιού» στο Κυπριακό με τελεσίγραφο Μπαν Κι Μουν

Κρίσιμες θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως προκύπτει από την έκθεση του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ορίζουν τους επόμενους λίγους μήνες ως το ορόσημο για το «τέλος του παιχνιδιού».
Η Λευκωσία δέχτηκε την έκθεση με αμηχανία, ενώ η αντιπολίτευση επικρίνει τον πρόεδρο Χριστόφια για κακούς χειρισμούς.  
Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου θα γίνει στη Γενεύη η νέα συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους Χριστόφια και Ερογλου, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού γραμματέα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Κύπρου. «Η μοίρα της Κύπρου είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των ηγετών των δύο κοινοτήτων», αναφέρει ο Μπαν Κι Μουν και προσδιορίζει τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες» αυτές που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία.
Από τώρα μέχρι τον Ιανουάριο ο Μπαν Κι Μουν αναμένει από τους δύο ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να προετοιμαστούν για πάρε- δώσε επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού.
Ο Μπαν Κι Μουν αναφέρει πως η όποια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον και έθεσε ως χρονοδιάγραμμα την περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και την Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.
Οι συνομιλίες
«Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί προ του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα», αναφέρει.
Ο γενικός γραμματέας ολοκληρώνει την έκθεσή του με μια σαφή προειδοποίηση για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. «Κατά τους προσεχείς μήνες, σκοπεύω να προβώ σε ευρύτερη αξιολόγηση της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο», καταλήγει.
Στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας καλεί τους δύο ηγέτες να προετοιμάσουν την κοινωνία για τη λύση και κάνει αυστηρή κριτική σε πολιτικά κόμματα και στον Τύπο για υπονόμευση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με δηλώσεις του αναφέρθηκε σε θετικά στοιχεία της έκθεσης, όπως η επιβεβαίωση της βάσης λύσης του Κυπριακού, καθώς και το πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας στις διαπραγματεύσεις. Είπε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση «θα μελετήσει σε βάθος την έκθεση, θα την αξιολογήσει και ανάλογα θα ενεργήσει».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης επέκρινε τον πρόεδρο Χριστόφια για έλλειψη στρατηγικής και εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις.
Το ΑΚΕΛ δεν πήρε ακόμη θέση και δήλωσε ότι μελετά την έκθεση, ενώ εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά από το 1974 έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ περιέχει απειλές και τελεσίγραφα σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου αναφέρει ότι «αναμένουμε και απαιτούμε από τον γ.γ. του ΟΗΕ να στρέψει την προσοχή, τις υποδείξεις και τις νουθεσίες του προς την κατοχική Τουρκία».

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου