Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Μαραθώνια συνεδρίαση για το Μνημόνιο

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία άρχισε στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 9.45 το βράδυ, συζητήθηκαν ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές κατά του Μνημονίου.


Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι επαρχιακοί Δικηγορικοί Σύλλογοι, η ΑΔΕΔΥ συνταξιούχοι κ.ά. έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Μνημόνιο.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου πρότειναν να απορριφθούν οι προσφυγές, καθώς, όπως υποστήριξαν, το Μνημόνιο επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ανέφεραν ακόμη ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές και ότι δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία (3/5) των βουλευτών της Βουλής, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός χαρακτήρισε πολιτικό κείμενο την εισήγηση της κ. Σαρπ, η οποία κατά την άποψή του δεν αποτελεί νομικό κείμενο και ζήτησε από το δικαστήριο παρόμοιες εισηγήσεις να απορρίπτονται.
Για «πολιτικό μανιφέστο» έκανε λόγο μία από τις δικηγόρους των φορέων αναφερόμενη στην εισήγηση της κ. Σαρπ, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος ζήτησε αμέσως να ανακαλέσει η δικηγόρος, καθώς η εισήγηση αποτελεί νομικό κείμενο και όχι πολιτικό μανιφέστο.
Ακόμη, οι δικηγόροι των προσφευγόντων υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου και τόνισαν ότι έπρεπε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών καθώς αποτελεί επικύρωση διεθνούς συμβάσεως.
Υποστήριξαν επίσης ότι το Μνημόνιο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου καθώς πλέον του ότι περικόπτει τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων, μειώνει ακόμα και τις συντάξεις.
Αντίθετα, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι σε καμία συνταγματική διάταξη δεν προσκρούει το Μνημόνιο, ούτε όμως ο νόμος 3845/2010 (μνημόνιο) έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής καθώς δεν κυρώθηκε με το τον εν λόγω νόμο καμία διεθνής σύμβασης.
Ακόμη, επεσήμαναν ότι δεν εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα, ενώ χαρακτήρισαν τα μέτρα (περικοπές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ.) αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας, αλλά και αναλογικά στο μέτρο του δυνατού.
Όπως είπαν, αν δεν προχωρούσε η κυβέρνηση στη λύση του Μνημονίου δεν θα έβρισκε χρήματα στις αγορές, δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και έτσι θα βρισκόταν σε πραγματική κατάσταση ανάγκης και θα δήλωνε ίσως χρεοκοπία.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

 1. Τχης (ΔΒ) ε.α ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΗΚΟΥΡΑΣ26 Νοεμβρίου 2010 - 4:03 π.μ.

  Ακούμε πολλά αλλά βλέπουμε λίγα.
  Ο Ανγος Κ.Κοράκης μας λέει γραπτώς τις Πτέει.
  Ας κοιτάξει στον καθρέπτη του και θα δει μπροστά του τον φταίχτη.
  Κύριοι του A.Ki.Σ όταν ήσαστε στα γραφεία με τις μεγάλες θέσεις είχετε οσφιοκαμσία. Τώρα κατόπιν εορτής διαμαρτύρεστε. Δεν γνωρίζατε τότε ότι υπογράφονται συμβάσεις αποικιοκρατικού περιεχομένου με την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ; κανένας ΥΠΤΓΟΣ, ΤΞΧΟΣ, ΣΧΗΣ του της ΕΝΩΣΗΣ σας, δεν γνώριζε ότι 7,2 Δις δρχ πήγαν στις συντάξεις των αντιστασιακών, δεν γνωρίζατε για τους διορισμούς των θυγατέρων των ανωτάτων στην Γενική και στο ΜΤΣ, (Δεν γνωρίζετε ότι διορίζονται θυγατέρες ανωτάτων ως αριστούχοι στην Πειραιώς με γενικό βαθμό απολυτηρίου 12,4 και κανένας από τους βραβευθέντες περιέργως δεν διορίστηκε με την δικαιολογία ότι αυτοί σπούδαζαν).
  Ξεχνάτε Κ, Συνάδελφοι ότι όταν είσαστε σε θέσεις , ότι βγάζατε ο ένας το μάτι του αλουνού. Το ίδιο δεν συμβαίνει και τώρα….
  Σήμερα κύριοι δεν έγινε όπως έπρεπε η συγκέντρωση. Εγώ προσωπικά και όσους γνωρίζω γύρω μου δεν ενημερωθήκαμε εγκαίρως από την Ένωση Αποστράτων.
  Εκείνοι δε που μας πούλησαν έπαιζαν τάβλι στην λέσχη ΠΑΠΑΓΟΥ την ώρα της συγκέντρωσης και σχολίαζαν ότι ο υπουργός είπε απαξιωτικά σε κάποιον ότι 1000 άτομα είναι άρα οι 45000 απόστρατοι Στρατιωτικού και Αστυνομικοί εγκρίνουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Από νίκη σε νίκη πάμε………
  Ευελπιστώ ότι θα διαβάσουν αυτά που γράφω εν ΕΝΕΡΓΕΙΑ ανώτατοι Συνάδελφοι, για να τους εφιστήσω την προσοχή στις ασφιοκαμψίες , βλάπτουν σοβαρά το ΜΤΣ και ΤΑΣ και την Ιατρική τους περίθαλψη όταν αποστρατευτούν. Αν σας πονάει η μέση κύριοι Ανώτατοι να πάτε στο γιατρό μην σκύβετε συνεχώς στους υπουργούς και νομίζουν ότι συμφωνείται, ή παραίτηση………….
  ανυψώνει τον άνδρα , παρατηθείτε ηχηρά να το καταλάβουν , αύριο είστε εκεί και μεθαύριο θα είστε εδώ ,απόστρατοι και ούτε οι νοσοκόμες στο 401 ΓΝΣΑ θα σας σέβονται. Στον ΔΕ ΟΠΑΔ θα περιμένετε στην ουρά για θεώρηση μίας συνταγής φαρμάκων.
  Αναρωτήθηκε κανείς σας αν αρρωστήσει ένας εν ενεργεία Αξκός Υπαξκός μετά τις 3 το μεσημέρι και διακομιστεί σε κρατικό Νοσοκομείο και πει ότι είναι Στρατιωτικός δεν τον δέχονται και αν πάει στο 401 με καρδιακό επεισόδιο θα πεθάνει. Θα ντρεπόσαστε κύριοι να πείτε ότι είμαστε Στρατιωτικοί για να γλυτώσετε τον θάνατο και θα σας νοσηλεύουν μαζί με τους πακιστανούς κλπ λαθρομετανάστες….σας μιλώ εξ ιδίας πείρας:

  ΚΑΤΑΝΤΙΑ
  Η μέριμνα υπέρ προσωπικού έγινε μέριμνα κατά προσωπικού με πολλές περικοπές στα δικαιώματα των Αξκών και Υπαξκών. Κλείνουν τα Στρατιωτικά νοσοκομεία στην Θράκη, το 401 ΓΝΣΑ γίνεται ΓΝΣΑ $$$(fakelaki) το ίδιο και το ΝΙΜΙΤΣ .…….

  Τόσα χρόνια κύριοι Απόστρατοι δεν κάνατε τίποτε, περιμένατε όλοι να προσεχθείτε και τίποτε άλλο. Μόλις σας αποστράτευσαν αντιδρούσατε σαν ποντίκια που βρυχώνται

  Μήπως έχετε ενοχές και τώρα ξεσπαθώνετε εκ του ασφαλούς.

  Η κυβερνήσεις είναι πειθήνια όργανα των ξένων συμφερόντων. Όλοι το γνωρίζεται αυτό. Αφού μας ξεπουλάνε συνεχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός σ’ αυτή την χώρα;
  Πολεμήστε τους εφ’ όσον το αποφασίσατε έστω και αργά. Μαζί σας, Όχι όμως με λόγια αλλά με έργα.
  Δεν είδα κανέναν από την ΠΑΣΟΚΙΖΟΥΣΑ ηγεσία της πολεμικής Αεροπορίας να σηκώνει το Ανάστημά του στις προσβολές του ΤΑΝΞ παγκάλου αργότερα θυμηθείτε το θα βγουν και αντιστασιακοί οι σημερινοί ηγέταροι της Αεροπορίας και θα ηγηθούν του απελευθερωτικού μετώπου κατά του Μνημονίου.:

  Ευχαριστώ Μετά τιμής (που εχάθει).
  Τχης (ΔΒ) ε.α ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΗΚΟΥΡΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή