Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η “εκτέλεση” του Λιμενικού...

       Όταν οι Πέρσες στη δεύτερη εισβολή τους σάρωναν την Ελλάδα, το Μαντείο των Δελφών έδωσε χρησμό στους Αθηναίους ότι μόνον «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν. Ο μόνος που το κατάλαβε ήταν ο Θεμιστοκλής, ο οποίος έφτιαξε μέγα στόλο και μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες κατέστρεψε στη Σαλαμίνα τα πλοία του Ξέρξη.  Από κει και μετά αρχίζει ουσιαστικά η ναυτική κυριαρχία των Αθηνών που την οδήγησε στον κολοφώνα της δόξας της, στο Χρυσό Αιώνα. Ο οξυδερκής και πολυμήχανος πολιτικός οραματίστηκε το μέλλον και με τις επιλογές του κατάφερε να καταστήσει την Αθήνα «κοσμοκράτειρα» της εποχής της.

Μια υπενθύμιση για το τι μας περιμένει...


Μια απλή υπενθύμιση μέτρων του μνημονίου, τα οποία αναγράφονται στις πρώτες 200 από τις 1178 συνολικά σελίδες. Με τις υγείες μας... 
  • ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύσει ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το χρέος της... (Γι'αυτό όταν είπε η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)

Προσπαθούν να... φύγουν οι Ελληνες!!!!!

      Διέξοδο στο εξωτερικό αναζητούν όλο και περισσότεροι Ελληνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2010 συνολικά 48.811 Ελληνες, στην πλειονότητά τους νέοι, αναζήτησαν εξάσκηση ή εργασία στο εξωτερικό, καταθέτοντας τα βιογραφικά τους στην ευρωπαϊκή πύλη Europass. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει τους Ελληνες στην ένατη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός εάν αναλογιστεί κανείς τον μικρότερο πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Το 70% των χρηστών του ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών και ειδικότερα: Το 13% ήταν κάτω των 20, το 34% ήταν μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Το ένα τρίτο των χρηστών του δεν είχε καμία επαγγελματική πείρα, ενώ ένα τρίτο είχε εμπειρία μικρότερη των 5 ετών.

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Ανάλυση: Πιθανά και απίθανα σενάρια για το πετρέλαιο (Με αφορμή την αναταραχή σε Τυνησία και Αίγυπτο)

      Το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική και συνεπώς η ένταση σε Τυνησία, Αίγυπτο και Ιορδανία ώθησαν την τιμή αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Εμπειρογνώμονες όμως της αγοράς πετρελαίου πιστεύουν ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου διαθέτουν αρκετή ρευστότητα και στρατιωτική υποστήριξη για να αποφύγουν μια κοινωνική αναταραχή ανάλογη με αυτή που έχει παραλύσει την Αίγυπτο.
Ανάλυση του Reuters παραθέτει μερικά πιθανά σενάρια στον αραβικό κόσμο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου, αρχίζοντας με μια εκρηκτική κατάσταση στις χώρες του Κόλπου -το πλέον απίθανο αλλά και το πλέον τρομερό σενάριο- αφού μόνο η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής.
Μολονότι οι κίνδυνοι από διακοπή της αιγυπτιακής προσφοράς προεξοφλούνται ήδη στη σημερινή τιμή πετρελαίου, εάν η κοινωνική αναταραχή επεκταθεί και σε άλλους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς της περιοχής, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική και η υψηλή τιμή πετρελαίου θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το status quo χωρών.
Επαρκής ρευστότητα
Ωστόσο, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν αρκετή ρευστότητα, επαρκείς δυνάμεις ασφαλείας και το χρήμα μοιράζεται σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παράγοντες που αποδυναμώνουν το παραπάνω σενάριο.
Η τιμή πετρελαίου θα επιδιδόταν επίσης σε νέο ράλι, εάν η αναστάτωση εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Β. Αφρικής, περιλαμβανομένης της Αλγερίας ή της Λιβύης, που είναι μέλη του ΟΠΕΚ και φαίνονται περισσότερο ευάλωτες από τις χώρες του Κόλπου, αν και εξακολουθούν να προφυλάσσονται από τον πετρελαϊκό τους πλούτο και τον ισχυρό στρατό.
Αλγερία και Λιβύη παράγουν από κοινού άνω των τριών εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν οργανώνουν οι Τουρκοκύπριοι

       Εκδήλωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το πρόσφατο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά της οικονομικής πολιτικής της ηγεσίας τους και της Άγκυρας, ανακοίνωσε η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα. Σε γραπτή ανακοίνωση, η πλατφόρμα αναφέρει ότι «ο κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες, κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες». Καλεί δε τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από το «ναι» των Τουρκοκυπρίων το 2004 στο δημοψήφισμα.
«Το ΑΚΡ με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων και του να τους κάνει πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ακούσει τις φωνές στους δρόμους και να δείξει σεβασμό στο λαό, η συνδικαλιστική πλατφόρμα των Τουρκοκυπρίων επισημαίνει «όταν ήρθε η σειρά του - χωρίς να δείξει καθόλου σεβασμό στη θέληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και αυτά που έγιναν στους δρόμους - παρουσιάστηκε χωρίς ντροπή».
Η πλατφόρμα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και κατηγορεί το κυβερνών ΑΚΡ για νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική με την οποία θέλησε να ''ντύσει'' τους Τούρκους εργαζόμενους, στην οποία «δεν θα δώσουμε εμείς καμιά ευκαιρία».
Σε ανακοίνωσή του το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα χαρακτηρίζει απαράδεκτες και λυπηρές τις δηλώσεις Ερντογάν και θεωρεί ότι προέρχονται από λάθος πληροφόρηση και παρακίνηση. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν συντηρούνται από κανέναν και δεν είναι παράσιτα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αντιδράσεις κατά των δηλώσεων Ερντογάν υπήρξαν και από άλλα τουρκοκυπριακά κόμματα.

(voria)

Ε.Βενιζέλος: "Υπήρχαν τουρκικά υποβρύχια στην περιοχή, αλλά ήταν στην Άνδρο όχι στην Κέα"!!!!!

      "Ο κόσμος το’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι" στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το τουρκικό υποβρύχιο που εγκλωβίστηκε βορειοανατολικά της Κέας από τα S-70-B6. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην διοικητής και της ΕΥΠ, Ι.Κοραντής  για το θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος ο υπουργός υποστηρίζει κάπως αδέξια, είναι γεγονός ότι υπήρχαν τουρκικά υποβρύχια στην περιοχή, αλλά βρισκόντουσαν ... 75 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά κοντά στην Άνδρο!
Ας ρωτήσει για να μάθει ότι για τριήμερες ασκήσεις υποβρυχίων, όπως ήταν η τουρκική, η διείσδυση σε περιοχή μέχρι και 75 ν.μ. (που στην πραγματικότητα δεν ήταν 75, αλλά μόλις σχεδόν 50 μίλια) είναι «αστεία υπόθεση». Δηλαδή απάντησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι τα τουρκικά υποβρύχια ήταν στην Άνδρο, όχι στην Κέα! Και αυτό θεωρείται "διάψευση"!
Ούτε ζήτησε την γνώμη των πληρωμάτων της 2ης ΜΕΝ στο Κοτρώνι που τους ξεφτιλίζουν συστηματικά, (λέγοντας ότι κυνηγούσαν, όχι υποβρύχιο, αλλά … ναυάγιο), για τι ακριβώς κυνηγούσαν! Ένας υπουργός αποκομμένος από το προσωπικό, σε βαθμό εντυπωσιακό...
Αυτό όμως δεν το είπε στον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκτέθηκε στην Βουλή προσπαθώντας να αντικρούσει τους κεραυνούς του Α.Σαμαρά για την διάτρηση του αμυντικού μας συστήματος στην περιοχή έξω από τις ακτές τις Αττικής.
Κατά τα λοιπά, μήπως θα πρέπει να επανεξεταστεί στο δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης της Ανατολικής Αττικής; Τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχια, ταξιδεύουν πιο συχνά από τα ακτοπλοϊκά σκάφη…

(defencenet)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γ.Μανιάτης: "Σε δύο χρόνια θα έχουμε επιλογή αναδόχου γα πετρελαϊκές έρευνες"!!!!!

        Mε πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου για πετρελαϊκές έρευνες και οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα: Μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες, δηλαδή να έχει γίνει η πρώτη ανάθεση ερευνητικού αντικειμένου και να έχουμε ανάδοχο», τόνισε ο κ. Μανιάτης σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο (νέος κρατικός) φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων», συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα αφορά 4-5 μπλοκ.
«Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Η Ελλάδα δαπανά 10-12 δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Με τα πετρέλαια του Πρίνου να αποδίδουν μόνο μερικές χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από εισαγωγές στην ΕΕ. Περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καταναλώνονται κάθε χρόνο.
Τη Δευτέρα, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στο προσχέδιο νόμου για την ίδρυση δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ήδη ο Γιάννης Μανιάτης όρισε επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε οριστική πρόταση για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου και για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ, της ΡΑΕ νομικοί, πανεπιστημιακοί, στελέχη του υπουργείου και εμπειρογνώμονες, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση, δεν τίθεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του έργου της, κάτι που ισχύει στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για την πρόταση του υπουργείου, στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει αμφισβήτηση της δυνατότητας να ασκήσει το ρόλο του ο φορέας, δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ.
Επίσης, αμφισβητείται ο ρόλος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο εμπλέκει η νομοθετική πρόταση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σωματεία εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και στα ΕΛ.ΠΕ., για την ανάληψη του ρόλου που προβλέπει, το κείμενο προϋποθέτει την οικονομική του στήριξη, προκειμένου να έχει επαρκή στελέχωση και απαιτούμενες υποδομές, που να υποστηρίζουν υψηλής τεχνολογίας δεδομένα. Αυτό, δε, επειδή το ΙΓΜΕ χάνει συνεχώς προσωπικό και θα αντιμετωπίσει προβλήματα υλοποίησης, ακόμη και στα επιστημονικά προγράμματα που προωθεί μέσω ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τη μορφή της εταιρείας, παρατηρείται ότι το κείμενο δεν παραπέμπει σε φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Με δεδομένο ότι ο φορέας δεν θα έχει έσοδα, τουλάχιστον για τους πρώτους δώδεκα μήνες, το μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Επίσης, για λόγους απήχησης του φορέα στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, θα πρέπει το κεφάλαιο να ανταποκρίνεται στην οργάνωση και αποστολή του.
Τέλος, προτείνεται η επανενεργοποίηση του νόμου 2289/95, με βάση τον οποίο ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραχωρήσεων 95-97 στη Δυτική Ελλάδα, που είναι πλήρως εναρμονισμένος με την κοινοτική οδηγία, ενώ η εφαρμογή του μέσω 4 συμβάσεων (2 με Τriton, 2 με Enetrprise) δεν προκάλεσε την παραμικρή διαμαρτυρία ή ένσταση των επενδυτών.

Απόθεμα 54 δις βαρελιών πετρελαίου νότια της Κρήτης!!!!

      Δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν στους υδρογονάνθρακες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ετοιμάσει ο έλληνας σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για γεωλογικά θέματα. Ο λόγος για τον εμπειρογνώμονα και πρώην γενικό διευθυντή έρευνας και παραγωγής υδρογοναθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Ηλία Κονοφάγο, ο οποίος αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις των αμερικανών όπως αυτές αποτυπώνονται σε 6 χιλιάδες σελίδες μελετών για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις λεκάνες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Κρήτης. Οι δύο επίσημες μελέτες του USGS που στηρίζονται σε μελέτη στοιχείων από 1000 offshore γεωτρήσεις που έχουν διενεργηθεί στα ανοιχτά της Αιγύπτου καθώς επίσης και από σεισμικές καταγραφές σε έκταση 30 χιλιάδων χιλιομέτρων είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες.
Οι αμερικανοί θεωρούν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την ύπαρξη από 54 έως 170 δις βαρελιών. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή τα εναπομείναντα απολήψιμα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται σε 250 δις βαρέλια, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο η Βενεζουέλα μετράει 275 δις βαρέλια. Οι δύο μελέτες του USGS αφορούν στις λεκάνες του Λεβαντινίου στην περιοχή στα ανοιχτά του Ισραήλ , ανατολικά και νοτίως της Κύπρου και του ευρέως Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Με τη μέθοδο των αμερικανών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, το ελάχιστο, το μέσο και το μέγιστο πιθανό απόθεμα, με συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης.

Πρώτη η Ελλάδα στην κατρακύλα των πωλήσεων στην Ευρώπη...

     Στο 0,9% διαμορφώθηκε η ετήσια πτώση του δείκτη αξίας πωλήσεων λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη τον Δεκέμβρη του 2010, η αντίστοιχη πτώση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στο 0,1%...
Οι πωλήσεις των Ελλήνων λιανέμπορων σημείωσαν δυο αρνητικές πρωτιές πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα, αυτά του περυσινού Νοεμβρίου, το εγχώριο λιανικό εμπόριο είχε σημειώσει την μεγαλύτερη μηναία πτώση στην ευρωζώνη (-2,8%) σε όρους όγκου πωλήσεων. Οι Έλληνες λιανέμποροι ήταν "πρωταθλητές" και στην Ευρώπη των 27 καθώς η ετήσια κατρακύλα που σημείωσαν οι πωλήσεις τους το Νοέμβριο του 2010 ξεπέρασε το 12% όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ήταν θετικός (1,2%).
Αντιθέτως ο δείκτης όγκου πωλήσεων λιανικού εμπορίου σημείωσε οριακή αύξηση μεταξύ των ετών 2009 – 2010 κατά 0,7% και στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010, ο κλάδος λιανικού εμπορίου έπεσε σε 14 χώρες, σταθερός παρέμεινε στην Εσθονία και σε άλλες πέντε αυξήθηκε. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Μάλτα (-3,4%), τη Σλοβενία (-3,3%), Ιρλανδία (-3%) και Λιθουανία (-2,6%). Η πιο έντονη άνοδος στο λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία (4,7%) και στην Πολωνία (2,4%).

Η Τουρκία πρώτη χώρα στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων...

      Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) εξέδωσε πρόσφατα μια λίστα με τις χώρες που παραβιάζουν συχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκεται η Τουρκία. Καθόλου καλά τα νέα για μια χώρα που επιθυμεί διακαώς για πάνω απο 20 χρόνια να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Τα στατιστικά εξέτασαν τις 47 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την περίοδο 1959- 2009 και δείχνουν οτι η Τουρκία βρίσκεται πρώτη κατέχοντας το 18,81% όλων των παραβιάσεων, δεύτερη έρχεται η Ιταλία με 16,57% και Τρίτη ακολουθεί η Ρωσία με 6,34%.
Ως επί το πλείστον η καταπάτηση έχει να κάνει με το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε δίκαιη δίκη. Ενδεικτικό είναι οτι σε σχετική έρευνα που έγινε σε 356 δίκες που έλαβαν χώρα στην Τουρκία, μόνο σε εννέα περιπτώσεις βρέθηκε οτι δεν υπήρξε καμία παραβίαση, γεγονός που ενισχύει την άποψη οτι η Τουρκία είναι ανέτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουρκική δημοσκόπηση εμφανίζει την Τουρκία ως πρότυπο ανάπτυξης

     Η πλειονότητα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής θεωρεί την Τουρκία πρότυπο και απόδειξη ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία θα μπορούσαν να είναι συμβατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από ένα τουρκικό ινστιτούτο ερευνών.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010, δείχνει ότι το 66% των 2.300 προσώπων που ερωτήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη βλέπει στην Τουρκία ένα πρότυπο ανάπτυξης.

Απαγόρευσαν στον πατέρα Βλαχάκο να πάει στα Ίμια

Ένα εξευτελιστικό «ΟΧΙ» πήρε από το λιμενικό που περιπολεί στα ‘Ιμια, ο πατέρας του ήρωα χειριστή ελικοπτέρου, Παναγιώτη Βλαχάκου, που έχασε τη ζωή του τη δραματική νύχτα της κρίσης των Ιμίων, όταν θέλησε να ανεβεί στη βραχονησίδα και να αφήσει ένα στεφάνι στη μνήμη του γιου του.

"Η κυβέρνηση ...δεν πηγαίνει τους απόστρατους"

Του Δρ.ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΙΣΗ*
Εδώ και τέσσερις ημέρες διακινείται με ηλεκτρονικά μηνύματα η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μεταβάλλει τη νομική μορφή των ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.
Από την πληροφόρηση που προσπάθησα να αποκτήσω, επικοινωνώντας με τους εμπλεκόμενους φορείς διαπίστωσα τα εξής:

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Βόμβα για ΕΠΟΠ από Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: "Είστε ήδη μόνιμοι"!

«Οι ΕΠΟΠ,είναι μόνιμοι», γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους,μετά από σχετικό ερώτημα που του είχε τεθεί από ενδιαφερόμενους! Συνεπώς, προς τι η «δοκιμασία» από την οποία καλούνται να περάσουν οι ΕΠΟΠ με τη συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας;

Σκηνές "Φάρ-Ουέστ" στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας! ... ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟ ΚΑΛΑ ΦΥΛΑΣΟΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΜΑΣ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ... ΚΑΙ ΔΙΕΦΥΓΑΝ

Πρωτοφανές κυνηγητό μεταξύ τριών άγνωστων ταχύπλοων σκαφών και δύο -επίσης ταχύπλοων- σκαφών του ΠΝ εξελίχθηκε τη προηγούμενη Κυριακή  από τις 12:00 το βράδυ έως και τις 03:00 το πρωί περίπου μέσα στη λεκάνη του Ναυστάθμου Σαλαμίνας! Η καταδίωξη έγινε κυριολεκτικά μπροστά τα μάτια του προσωπικού βάρδιας όλων των πολεμικών σκαφών που βρίσκονταν στο Ναύσταθμο.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Είναι γεγονός ότι η Πατρίδα  μας διέρχεται μία πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση,   κυρίως όμως κρίση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη βίαιη ανατροπή μίας σειράς δικαιωμάτων (κοινωνικών, εθνικών, οικονομικών, εργασιακών, πρόνοιας, κλπ), στο βωμό του εξωτερικού δανεισμού. Δεν υποτιμάμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων, ούτε όμως ξεχνάμε ποιοί και πώς μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν είμαστε ενάντιοι σε όποια προσπάθεια στήριξης της χώρας για έξοδο από την κρίση, αρκεί αυτή να μην εξαθλιώνει  την ατομική και κοινωνική υπόστασή μας, καθόσον ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος.
 

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αντισυνταγματική η ιθαγενοποίηση αλλοδαπών - Μόνο σε Έλληνες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειομένων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίσης είναι αντισυνταγματικά, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σημερινή απόφασή του.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ.Κ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΑΑΣ

 Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών σεβόμενη ,με βάση το καταστατικό της, το θεσμικό ρόλο της ΕΑΑΣ και εκτιμώντας ότι οι εκλογές στις 26  Φεβ. 2011  θα πρέπει να αποτελέσουν τη χρυσή ευκαιρία για την πλήρη ανανέωσή της, προτείνει μία από κοινού εμφάνιση όλων των υποψηφίων προέδρων της ΕΑΑΣ με σκοπό την παρουσίαση των προγραμμάτων- σχεδίων δράσης τους που έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε τόπο και χρόνο που εσείς θα αποφασίσετε και με συντονιστή, πρόσωπο κοινής σας αποδοχής.

 Σας προτείνουμε επίσης στην υπόψη συγκέντρωση να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων καθώς και η κατάθεση προτάσεων από τους παρισταμένους ώστε να διευκολυνθεί το  σύνολο των συναδέλφων στην αποκρυστάλλωση γνώμης για την επιλογή τους .

Ευχόμενοι καλή επιτυχία σε σας προσωπικά , αλλά και σε όλους τους συνυποψήφιους σας.

                                                                                           Μετά Τιμής
                                                                          Ο Πρόεδρος της προσωρινής ΔΕ
                                                                          Ανχης ε.α Χρήστος Γ. Χρηστίδης

ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού[1]
                                                                                       
                                                                                 Αθήνα, 24.12.2012

Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση, σχετικά με το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, θέλουμε υπεύθυνα να ενημερώσουμε συνοπτικά την ελληνική κοινή γνώμη και τους αρμόδιους φορείς, για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα.

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι δύο κατηγοριών:

Η Τουρκία θέλει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013

 "Μεγάλη ευκαιρία" για την πόλη της Μερσίνης στη νότια Τουρκία φαίνεται πως δημιουργεί η αφαίρεση από το Βόλο της ευθύνης για την οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, εκτιμούν αθλητικοί και πολιτικοί παράγοντες στην Τουρκία. Η Μερσίνη που το 2007 είχε χάσει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού από τον Βόλο, θα επανέλθει τώρα μετά την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να αφαιρέσει τους αγώνες του 2013 από το Βόλο. Τώρα η Μερσίνη ξεκινά μια νέα καμπάνια επωφελούμενη και από τις θετικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στο διεθνή αθλητικό κόσμο η διοργάνωση της Πανεπιστημιάδας στο Ερζουρούμ, λένε στον τουρκικό Τύπο διάφοροι παράγοντες. Παράλληλα διαφαίνεται και μια ακόμα υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της Σμύρνης καθώς ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης δήλωσε ότι η Σμύρνη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

Στο 10% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Σχεδόν ο ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύοντας ότι ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 10%, ενώ γενικά στην Ε.Ε των 27 ήταν στο 9,6%, ανακοίνωσε η Eurostat. Πάντως, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, κατέγραψε μια μικρή πτώση του πραγματικού αριθμού των ανέργων -- οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 19.000 στην Ε.Ε συνολικά και κατά 73.000 στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Συνολικά, κατά τα στοιχεία της Eurostat, 15,775 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 23,179 εκατομμύρια. Μεταξύ των 21 χωρών για τις οποίες ήταν διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε μόνο τέσσερις--περιλαμβανομένων του Βελγίου, όπου σοβεί πολιτική κρίση, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Η ανεργία μεταξύ των νέων όμως παρέμεινε σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο, στο 21%, ποσοστό που έμεινε απαράλλακτο από το Νοέμβριο. Στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά τι, από το 20,5% στο 20,4%. Τα υψηλότερα ποσοστά των ανέργων νέων καταγράφηκαν στην Ισπανία (42,8%, με τη συνολική ανεργία στο 20,2%) και στη Σλοβακία (37,3%), ενώ στη Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη Ευρωπαϊκή οικονομία, ο δείκτης αυτός έφθασε μόλις το 8,6%. Η συνολική ανεργία στη Γερμανία ανήλθε σε 6,6%. Στη Γαλλία, το συνολικό ποσοστό των ανέργων ήταν στο 9,7%. Τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε Ολλανδία (4,3%), Λουξεμβούργο (4,9%) και Αυστρία (5%).
(real.gr)

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας


Στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΣΝΛ), πραγματοποιείται μια πρωτοποριακή επέμβαση πλαστικής ρινικού διαφράγματος. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία με τη χρήση λαρυγγικής μάσκας και διαρκεί 15 - 20 λεπτά. Στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν τοποθετείται ενδορινικός πωματισμός (γάζες), δεν προκαλείται περιοφθαλμικό οίδημα (πρήξιμο) και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του περίπου 6 - 7 ώρες μετά την επέμβαση. Την επόμενη του χειρουργείου μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του καθημερινές δραστηριότητες ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην διατροφή. Τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι μόνιμα, ενώ η παραπάνω διαδικασία μειώνει το κόστος της αποκατάστασης του προβλήματος υγείας για την υπηρεσία, τόσο από πλευράς υλικών χειρουργείου όσο και εξόδων νοσηλείας. Κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2010, ο Επίατρος Ιωάννης Πετρόπουλος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος υπηρετεί στο 404 ΓΣΝΛ και εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, πραγματοποίησε 389 επεμβάσεις.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μπεγλίτης: «Καμία αγορά όπλων εντός του 2011»

Η Ελλαδα δεν προκειται να ολοκληρωσει οποιαδηποτε μειζονα αγορα οπλων εντος του 2011, παρα τις τρεχουσες συζητησεις με Γαλλια και Ρωσια για φρεγατες και αρματα αντιστοιχως, δηλωσε ο αν. υπουργος Αμυνας κ. Π. Μπεγλιτης στο Πρακτορειο «Ρόιτερς» την Παρασκευη, επικαλουμενος τις αντιξοες οικονομικες συνθηκες.
 

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΑΟΖ, το Καστελόριζο δικαιούται να έχει και η Ελλάδα τώρα την χρειάζεται.

γράφει ο Υποναύαρχος (εα) Ηρακλής Καλογεράκης
Στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, που απέχει 72 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 1,25 από τις τουρκικές ακτές, ευρίσκεται ο Δήμος Μεγίστης.
Ο δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει 14 νησίδες εκ των οποίων οι τρείς μεγαλύτερες, Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη, κατοικούνται δηλαδή έχουν από μόνες τους οικονομική ζωή και το σπουδαιότερο, μπορούν να συντηρήσουν από μόνες τους ανθρώπινη διαβίωση. Θυμηθείτε την «κυρά της Ρω» την Δέσποινα Αχλαδιώτη που πάνω από 40 χρόνια, μετά τον 2ο ΠΠ, ζούσε στη Ρω και κάθε πρωί ύψωνε την Ελληνική σημαία.