ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η Α.Κί.Σ., πιστή στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των μελών της, των φίλων της και των Συναδέλφων του Στρατού Ξηράς γενικότερα, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων και ενεργειών από την ανακοίνωση της Ιδρυτικής της Διακήρυξης μέχρι σήμερα.
Σας ενημερώνουμε όπως οφείλουμε άλλωστε για τις ενέργειες αυτές και επισημαίνουμε ότι η Α.Κί.Σ., δεν θα μείνει αδρανής μέχρι την έγκριση του καταστατικού της , αλλά θα συνεχίσει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις για τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων μας.
Πιστοί και προσηλωμένοι στους σκοπούς και στόχους της Κίνησης θεωρούμε ως υποχρέωση και καθήκον μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συνδράμουμε στην έμπρακτη και διαρκή αντίδραση απέναντι σε όσους μας στοχεύουν.

1. 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνέλευση της Α.Κί.Σ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παπάγου όπου αναλύθηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο σύνολο του και κατ’ άρθρο το καταστατικό της Κίνησης. Επικυρώθηκε από τα ιδρυτικά μέλη η Διακήρυξή της και εκλέχθηκε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

2. 18 Νοεμβρίου 2010
Προγραμματίστηκε και έγινε συνάντηση με τον διακεκριμένο νομικό και πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κο Αντώνη Ρουπακιώτη, στο γραφείο του, προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις στα επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν τα ε.α . Στελέχη του Στρατού Ξηράς και τις διεκδικήσεις τους.
Οι ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στράφηκαν γύρω από το «φλέγον» θέμα των ημερών , αυτό του ΜΤΣ , και αφού του έγινε εκτεταμένη ανάλυση για το ιστορικό και τη σημερινή κατάσταση του Ταμείου του δόθηκε και σχετικό υπόμνημα.
Στη συνέχεια διερευνήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για την , με προσφυγή στη Δικαιοσύνη,  διεκδίκηση των δικαιουμένων των  ε.α Στελεχών  του Στρατού Ξηράς σε σχέση πάντα με το ΜΤΣ (Τακτικά Ετήσια Μερίσματα και πιθανές περικοπές, απόδοση του δικαιουμένου ΒΕΑ και ΕΚΟΕΜΣ).
Ερωτήσεις τέθηκαν και σχετικά με την πιθανώς  κολάσιμη συμπεριφορά των εκάστοτε διορισμένων  Διοικήσεων του ΜΤΣ καθώς και των αντίστοιχων Πολιτικών Ηγεσιών που τους τοποθέτησαν.

3. 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό ιστολόγιο (blog) της Κίνησης με διεύθυνση www.akis2010.blogspot.com ,καθώς και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου www.ankis.2010@yahoo.gr σε μια πρώτη προσπάθεια διαδικτυακής επικοινωνίας, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι Συνάδελφοι να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας, να ενημερώνονται για τις ενέργειες μας και να μας καταθέτουν τις προτάσεις - απόψεις τους.

4. 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Η Α.Κί.Σ δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει πέρα και πάνω από μικροψυχίες, ιδιοτέλειες και μωροφιλοδοξίες. Έτσι και πριν ακόμη καταθέσει το καταστατικό της για έγκριση στο Πρωτοδικείο, μέσα από διαπροσωπική επικοινωνία και κινητοποίηση ανταποκρίθηκε ΑΜΕΣΑ στην πρόσκληση για συμμετοχή στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από τον ΠΣΑΑΕΔ/ΣΑ πιστεύοντας ότι η συγκέντρωση αυτή έρεπε να γίνει και μάλιστα να τύχει και καλύτερης αντιμετώπισης και μαζικότερης συμμετοχής από το σύνολο των Στελεχών του Στρατού Ξηράς.

5. 26 Ν0ΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που προγραμματίσαμε προκειμένου να αποσαφηνίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες διεκδίκησης των δικαιουμένων μας σε σχέση πάντα με το ΜΤΣ , κρίναμε σκόπιμο να συναντηθούμε με τον διακεκριμένο Εργατολόγο και ειδικό επί των εργασιακών σχέσεων και συναφών διεκδικήσεων κο Γεώργιο Ρωμανιά.
Αφού του έγινε ανάλυση για τη σημερινή κατάσταση του Ταμείου, του δόθηκαν και όσα στοιχεία - με πολύ κόπο , αλλά μόνο από επίσημες πηγές - είχαμε καταφέρει να συλλέξουμε  συνοδευόμενα από σχετικό υπόμνημα.
Οι ερωτήσεις που του έγιναν αφορούσαν, κυρίως, στη βιωσιμότητα του Ταμείου και τις προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κος Ρωμανιάς ήταν κατηγορηματικός « χωρίς πρόσφατη και έγκυρη αναλογιστική μελέτη από επίσημο φορέα» (δεν υπάρχει) και « χωρίς το ΠΔ και τον ΑΝ κάτω από τον οποίο λειτουργεί το ΜΤΣ» (ακόμη τα αναζητούμε) «επικαιροποιημένα και με ενσωματωμένες όλες τις τροποποιήσεις που τυχόν διαχρονικά έχουν υποστεί δεν μπορώ να σας πω την άποψή μου» .
Όπως άλλωστε κι εμείς, αλλά και η πλειονότητα των Συναδέλφων του Στρατού Ξηράς, έτσι και ο κος Ρωμανιάς, γνωρίζουμε περίπου τι συμβαίνει στο ΜΤΣ , αφού δεν υπάρχει επίσημη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρησή μας.
Επιφυλαχθήκαμε, ανανεώνοντας τη συνάντηση μας για το εγγύς μέλλον , να του προσκομίσουμε όσα περισσότερα στοιχεία καταφέρουμε να συλλέξουμε ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, να μας παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη διάσωση του Ταμείου και τη βιωσιμότητά του.

6. 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Κατατέθηκε το Καταστατικό της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών για έγκριση.

7. 6-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Την εβδομάδα αυτή ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής περιόδευσε ενημερώνοντας ε.α. Συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας στους Νομούς Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.
Η ανταπόκριση των Συναδέλφων στις ενημερώσεις αυτές ήταν θετικότατη και η Α.Κί.Σ ευελπιστεί πολύ σύντομα να πυκνώσει τις τάξεις της με αρκετούς Βορειοελλαδίτες Συναδέλφους.
Πέρα από την ενημέρωση που έγινε στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος σχετικά με τη δημιουργία, το σκοπό και τους στόχους της Α.Κί.Σ , η περιοδεία αυτή είχε και ως δευτερεύουσα προτεραιότητα τη διάλυση των «σκιών» που κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν βάζοντας «ετικέτες» στην Κίνηση.

8. 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση με τον κο Αντώνη Ρουπακιώτη ,στο γραφείο του, με σκοπό να απαντηθούν τα ερωτήματα που του είχαν τεθεί προς διερεύνηση στις 18 Νοεμβρίου 2010 αφού, όπως είχε τονίσει και ο ίδιος, έπρεπε πρώτα να τα μελετήσει κάνοντας και τη σχετική νομική έρευνα.
Οι απαντήσεις που πήραμε , στηριγμένες πάνω σε ισχυρά νομικά επιχειρήματα συνεπικουρούμενα από τη μεγάλη εμπειρία του συγκεκριμένου νομικού πάνω σε διεκδικητικά ζητήματα συναφή με τα δικά μας , ήταν οι παρακάτω :

α) Το ΒΕΑ είναι απολύτως διεκδικήσιμο και θα κερδηθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο – αν τελικά χρειαστεί να οδηγηθούμε εκεί- επειδή προέρχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ (100%) από δικές μας εισφορές.

β) Για το τακτικό τριμηνιαίο μέρισμα που μας χορηγείται  πρέπει να αποδειχθεί η σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προέλευσή του από μας  , δηλαδή αν αποκλειστικά από τις εισφορές μας καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 50%  η χορήγηση του μερίσματος .
Εξ’ αυτού προκύπτει ότι είναι διερευνητέα, η με προσφυγή στη Δικαιοσύνη μαχητή, η πρόσφατα επιβληθείσα δια νόμου περικοπή του 25% και ενδεχόμενες μελλοντικές περικοπές τέτοιου τύπου.

γ) Το ΕΚΟΕΜΣ προς το παρόν δεν παρουσιάζει αντικείμενο περαιτέρω νομικής διερεύνησης . Παραμένει όμως το ερώτημα της μη απόδοσης των οφειλομένων προς αυτό από το ΜΤΣ (δεν του αποδίδονται οι κρατήσεις που γίνονται υπέρ ΕΚΟΕΜΣ από το 2006 έως σήμερα )  και μάλιστα χωρίς έγγραφη απόφαση του ΔΣ του ΜΤΣ.

Αποκαρδιωτικός ήταν ο κος Ρουπακιώτης σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα και την αποτελεσματικότητα των όποιων διεκδικήσεων με ένδικα μέσα. 5-8 χρόνια υπολογίζει ότι χρειάζονται για να τελεσιδικήσει μία προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου με περιεχόμενο την ανατροπή εφαρμοσθέντος ΠΔ , Υπουργικής Απόφασης ή Νόμου.
Αλλά και αφού τελεσιδικήσει, σε περίπτωση δικαίωσης του θιγόμενου που προσφεύγει, δεν μπορεί να γίνει αναγκαστική εκτέλεση μιας απόφασης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη κι αν κάποιος έχει δικαιωθεί και στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μας ανέλυσε διεξοδικά και με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο , ότι στην παρούσα χρονική περίοδο η Δικαιοσύνη βαδίζει συνοδοιπορούσα με τις όποιες Πολιτικές Αποφάσεις και οι διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για τα θιγόμενα , από την εφαρμογή του Μνημονίου, δικαιώματά τους αντιμετωπίζονται με γνώμονα το πολιτικό στοιχείο και ΟΧΙ αυτό της Τυφλής και Αμερόληπτης Δικαιοσύνης.
Μας προέτρεψε δε να αναζητήσουμε άλλους τρόπους διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας πιο μαχητικούς και πιο πιεστικούς πιστεύοντας ότι μόνο έτσι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι και συμπλήρωσε , λόγω της μεγάλης του εμπειρίας, ότι με μια προσφυγή ή με μια αγωγή ή και μια μήνυση ακόμη δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της αντίδρασης σε μια πολιτική απόφαση που βλάπτει με άμεσο τρόπο τα συμφέροντά μιας κοινωνικής τάξης.
Τελειώνοντας μας απάντησε σχετικά με τις πιθανές ποινικές ευθύνες που μπορεί να απορρέουν από τη μη εφαρμογή χρηστής διοίκησης στο ΜΤΣ.

9. 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Υποβλήθηκε έγγραφη αίτηση στον Πρόεδρο του ΜΤΣ για τον καθορισμό μιας απευθείας συνάντησης με την προσωρινή ΔΕ της Α.Κί.Σ και παράλληλα της χορήγησης μιας σειράς εγγράφων που θα βοηθούσαν στην πληρέστερη ενημέρωση όλων μας σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ταμείου μας. Από τα έγγραφα αυτά ευελπιστούμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ, τη σημερινή οικονομική του κατάσταση και τις όποιες ευθύνες απορρέουν από τη Διοίκηση του Ταμείου σε βάθος 10ετίας.
Τα έγγραφα που ζητήθηκαν ήταν :

α) Αντίγραφο του ΠΔ και του ΑΝ με βάση το οποίο λειτουργεί το ΜΤΣ με ενσωματωμένες όλες τις κατά καιρούς τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε αυτά.

β) Τους Απολογισμούς – Ισολογισμούς του Ταμείου της τελευταίας 10ετίας.

γ) Την πλέον πρόσφατη επίσημη αναλογιστική μελέτη που αφορά στην κατάσταση και τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ.

δ) Τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων του ΔΣ του Ταμείου της τελευταίας 10ετίας , οι αποφάσεις που πάρθηκαν και οι ψηφοφορίες που έγιναν καθώς και τι ψήφισε ο καθένας από τους συμμετέχοντες σε αυτές.
Η συνάντηση ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου 2010 ( μία εβδομάδα πριν από την αήθη επίθεση που δεχθήκαμε από μερίδα του τύπου) αλλά αναβλήθηκε για μετά τις γιορτές όχι από δική μας υπαιτιότητα.

10. 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Ο Πρόεδρος της Α.Κί.Σ επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΑΑΣ με σκοπό την επίδοση της ανακοίνωσης για την κατάθεση του καταστατικού μας ώστε να δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Εκεί υπήρξε και μία σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις κοινού ενδιαφέροντος και μας ανακοινώθηκε ότι δεν διατίθεται χώρος στην εφημερίδα Ε.Η για την δημοσίευση της ανακοίνωσης μας . Δεσμευθήκαμε δε αμφότεροι για μία εκ νέου συνάντηση στο άμεσο μέλλον με συγκεκριμένη θεματολογία.

11. 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Πραγματοποιήθηκε η εξ’ αναβολής συνάντησή μας με τον Πρόεδρο του ΜΤΣ . Για το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής , τα ερωτήματα τα οποία υποβλήθηκαν εγγράφως και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο στην κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του μπορείτε να ενημερωθείτε διεξοδικά από το ηλεκτρονικό ιστολόγιο μας (blog ) στο οποίο έχουν γίνει σχετικές αναρτήσεις.
Σημειώνεται εδώ ότι από τα έγγραφα που αιτηθήκαμε μέχρι τώρα που γράφεται το παρόν έχουμε παραλάβει μόνο τους Απολογισμούς – Ισολογισμούς της τελευταίας 10ετίας και ενημερωθήκαμε επισήμως ότι πρόσφατη επίσημη αναλογιστική μελέτη για το ΜΤΣ δεν υπάρχει.

12. 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η προσπάθεια διεύρυνσης της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών με διεξοδική ενημέρωση των Συναδέλφων και παράλληλη εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται καθημερινά. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή διαδικτυακά πάνω από 400 καταστατικά με αντίστοιχα συνημμένα κείμενα της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης καθώς και ανάλογες αιτήσεις. Σε κόντρα της αδράνειας της εποχής που μαστίζει όλους μας η ανταπόκριση των συναδέλφων είναι ικανοποιητική και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Τελειώνοντας  τον  απολογισμό θέλουμε να τονίσουμε ότι όλοι εμείς στην Α.Κί.Σ πιστεύουμε στη συνεχή ενημέρωση η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο διαφάνειας και συλλογικής συμμετοχής στις διαδικασίες και τις δράσεις οποιουδήποτε φορέα. Γι ' αυτό και δεσμευόμαστε να το πράξουμε σε συνεχή τακτική τριμηνιαία βάση με σκοπό όλοι να γνωρίζουν τις ενέργειες μας και τα αποτελέσματά τους.
Στην εποχή που μία ολόκληρη κοινωνία παρακολουθεί σχεδόν παραλυμένη τη λαίλαπα των δυσμενών για την Πατρίδα μας εξελίξεων προσπαθούμε να συνεγείρουμε και να συσπειρώσουμε τους Συναδέλφους του Στρατού Ξηράς ασκώντας πίεση , έλεγχο και εποικοδομητική κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η συνδρομή και η δραστηριοποίηση όλων μας είναι απαραίτητη.

Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2011

Για την Α.Κί.Σ

Ο Πρόεδρος της προσωρινής ΔΕ

Ανχης ε.α Χρήστος Γ. Χρηστίδης