Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα

Συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί προόδου σε συγκεκριμένα ζητήματα."Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα",τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκέϊτ.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011.

"Ήμασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την Ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου", είπε ο Νταβούτογλου.

Και συνέχισε: "Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο".
http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου