Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ευ. Βενιζέλος: Έντονες διαπραγματεύσεις για τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ

Έντονες διαπραγματεύσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2011 για τη νέα δομή διοίκησης και την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής ʼμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα.


Με τη νέα δομή διοίκησης αναμένεται να υπάρξει μείωση του προσωπικού κατά 35%, ενώ θα κλείσουν πολλά στρατηγεία και κυρίως υποστρατηγεία.
Αναφερόμενος στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι απλή, έξυπνη, λειτουργική, να μη δημιουργεί από μόνη της τεχνητά ή τεχνικά ζητήματα και να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που ήταν το κείμενο αναφοράς να ανάγεται στις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ, να επιβεβαιώνει το άρθρο 5 όπως διαμορφώθηκε το 1999 στην Ουάσιγκτον και να επιβεβαιώνει την αρχή της ομοφωνίας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής εξομαλύνθηκαν όλες οι «δημοσιογραφικές» αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και δεν επιβεβαιώθηκε η τουρκική αντίδραση στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.
Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε πολιτικό κυρίως ρόλο μετά το Μάρτιο του 2014, δίνοντας έμφαση στη διαπραγμάτευση και το διάλογο με τις ομάδες που αποκόπτονται από εκείνους που ορίζονται ως εχθροί από τη Συμμαχία.
Για την αντιπυραυλική άμυνα δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής καλωσόρισε την αμερικανική πρωτοβουλία ως εθνική συμβολή στο υφιστάμενο νατοϊκό σύστημα με το οποίο η Ρωσία θα έχει μια εφ' όλης της ύλης λειτουργική συνεργασία.
Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι δεν έχει ζητηθεί η φύλαξη πυρηνικών όπλων, ενώ ως χώρα συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Τόνισε μάλιστα ότι η ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται με βάση τις εθνικές προτεραιότητες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου