Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Wikileaks: "Η Ελλάδα απείλησε να βυθίσει ερευνητικό σκάφος"!

Νέες αποκαλύψεις για τις τουρκικές προκλήσεις από το Wikileaks. Οι Τούρκοι είχαν καταγγείλλει στις ΗΠΑ ότι ελληνικό σκάφος “απείλησε να βυθίσει” νορβηγικό ερευνητικό σκάφος ανοιχτά του Καστελόριζου. Ήταν εποχή που Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο Δημήτρης Γράψας, η αποστρατεία του οποίου είχε αποδοθεί στη σκληρή στάση που κρατούσε έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ωστόσο τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι και αποκαλύπτουν τα Wikileaks είναι απλά "κουτοπονηριές" διπλωματών της Άγκυρας.
Το περιστατικό είχε γίνει στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά. 

Σημειώνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα η Τουρκία είχε στείλει πολεμικό να απειλήσει δύο ερευνητικά σκάφη που διενεργούσαν έρευνες νότια της Κύπρου, ισχυριζόμενη ότι βρίσκονταν σε “τουρκικά ύδατα”.

Λίγες ημέρες μετά τις προκλήσεις υπήρξε συνάντηση του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ με τον αμερικανό επιτετραμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν. 

Στη συνάντηση σύμφωνα με το Wikileaks o τούρκος υφυπουργός “κατήγγειλε” ότι το ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει. Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό σκαφος “παρενοχλούσε” το νορβηγικό ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. 

 http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5819

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου