Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Λεφτά υπάρχουν αλλά ...μέχρι τις 18 Ιουλίου! - Σκληρά μέτρα και αγώνας δρόμου για την 5η δόση

- Ανεξάρτητη υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων ζητεί ο Γιούνκερ
- Θα αδειάσουν τα δημόσια ταμεία αν δεν εκταμιευθεί η 5η δόση
- Πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά
- 'Ολο και πιο κοντά στην μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%


Την ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, που θα αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις, προτείνει στην Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup υποδεικνύει στην Αθήνα το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.

Αγώνας δρόμου για την 5η δόση


Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής η τρόικα απαιτεί, μεταξύ άλλων, να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα μια αποκρατικοποίηση ενω αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν εγκριθεί το μοσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δεν είναι διατεθειμένη να εκταμιεύσει τα 12 δισ.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.


Η τρόικα πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική με το συγκεκριμένο μέτρο επειδή είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το 2012 με άλλο.


'Ετσι, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μέσα στο 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.


Μέχρι τις 18 Ιουλίου φτάνουν τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου και γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα.
Στο πακέτο μέτρων 6 δισ. μελετάται το ενδεχόμενο μετατάξεων ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Επίσης, θα γίνουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων και μοτοσικλετών στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο που θα έχει ως επακόλουθο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Βήμα, μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα. Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.
 

Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=78979&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου