Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συζήτηση στην Βουλή του ν/σ για τις αμυντικές προμήθειες

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, να τονίζει ότι η αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας επαναφέρει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μην πείθονται για αυτό και να το καταψηφίζουν, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει την Οδηγία 2009/81/ΕΚ στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των εγγυήσεων διαφάνειας που θα τις διέπουν.
 
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα κόμματα να αρθούν στην απαιτούμενη συναίνεση και «να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στον ελληνικό λαό πως στην εθνική άμυνα μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να θεσπίσουμε με καλοπιστία και ομοψυχία διατάξεις οι οποίες λειτουργούν εγγυητικά προς όφελος του ελληνικού λαού και προς όφελος της εθνικής κυριαρχίας».Οι εισηγητές των κομμάτωνΟ εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχαήλ Κατρίνης, τόνισε πως με το νομοθέτημα υιοθετείται μια ευρύτερη στρατηγική σε εναρμόνιση με τα δημοσιονομικά δεδομένα και επισήμανε ότι θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες διαφάνειας για τις συμβάσεις και τις προμήθειες, εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων και μειώνεται η γραφειοκρατία.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο αιτιολογώντας πως δεν λαμβάνει πρόνοια ενίσχυσης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ δεν είναι λειτουργικό και απλό. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι πιο γραφειοκρατικό από το προηγούμενο, δεν λαμβάνεται υπόψη η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος και διατηρείται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δεν προβλέπεται προληπτικός έλεγχος, εξαιρούνται κατηγορίες προμηθειών, και δεν γίνεται γνωστό ποιες συμβάσεις δεν θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν ενσωματώθηκε πρόβλεψη (όπως ζήτησε η ΝΔ) για αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς εταιρειών πίσω από τις οποίες κρύβονται υπεράκτιες εταιρείες.

Η κ. Λιάνα Κανέλλη εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν τιμά την Ελλάδα, «την κάνει εταιρεία μικρού βεληνεκούς σε ένα πλέγμα γιγάντιων συμφερόντων», ενώ -όπως είπε- η έννοια της αγοράς δεν έχει σχέση με το δίκαιο της οποιασδήποτε πατρίδας. Καταλήγοντας η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι στόχος της οδηγίας είναι να διαμορφώσει την «ευρωπαϊκή αγορά πολεμικού εξοπλισμού για να τα βγάλει πέρα με την Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Από το ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής Ι. Κοραντής είπε ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει η ρητή διατύπωση της οδηγίας που περιφρουρεί τον ανταγωνισμό προς όφελος βεβαίως των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν αρκούν ώστε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη και ικανή να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον, εθνική αμυντική βιομηχανία.

Ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει μια αγωνιώδης προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων να σώσει «οτιδήποτε αν σώζεται» σε ένα εξαιρετικά δεσμευτικό περιβάλλον επιβολής κανόνων αγοράς στις προμήθειες και στους εξοπλισμούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου