Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Geniki: Πώς οι Γάλλοι εξαφάνισαν τη μειοψηφία!

Επτά χρόνια μετά την πώληση του 24% της Γενικής Τράπεζας από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στην Societe Generale, ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο την ελληνική οικονομική τραγωδία για να ολοκληρώσει τη διαδικασία… εξαφάνισης της μειοψηφίας των μετόχων και να αποσύρει την ιστορική «τράπεζα των στρατηγών» από το ΧΑ.
Από το 2004, όταν η SocGen απέκτησε το 24% των μετοχών με 6,5 ευρώ ανά μετοχή, οι Γάλλοι ξεκίνησαν μια φρενήρη κούρσα αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, εξαφανίζοντας αρχικά τη συμμετοχή του ΜΤΣ στο μετοχικό κεφάλαιο (από 10,4% το 2004, η συμμετοχή του ΜΤΣ έχει πλέον εκμηδενισθεί και ίδιο το ταμείο, παρεμπιπτόντως, τελεί υπό πτώχευση, αδυνατώντας να καλύψει τις παροχές στους ασφαλισμένους του).
Με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, στην εξοντωτικά υψηλή για τους μετόχους μειοψηφίας τιμή των 3,19 ευρώ, η συμμετοχή των Γάλλων εκτινάχθηκε από το 54% στο 88,5%, «μια ανάσα» χαμηλότερα από το όριο του 90%, πέραν του οποίου οι εταιρείες αποβάλλονται από το ΧΑ λόγω χαμηλής διασποράς. Έτσι, με μια αύξηση κεφαλαίου την οποία κάλυψαν πλήρως, ύψους σχεδόν 340 εκατ. ευρώ (ποσό αστείο για έναν όμιλο όπως αυτός της SocGen), οι Γάλλοι ελέγχουν πλήρως την Geniki Bank.
Με τον πλήρη έλεγχο της μετοχικής σύνθεσης στην τσέπη, πριν πάρουν ανάσα οι ελάχιστοι εναπομείναντες μέτοχοι μειοψηφίας, η SocGen προχωρά αμέσως στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 45 εκατ. ευρώ, αυτή την φορά με έκδοση προνομιούχων μετοχών και με την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Το νέο «στρώμα» προνομιούχων μετοχών στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας προορίζεται να καλύψει ζημιές στο μέλλον, εάν η κεφαλαιακή επάρκεια πέσει και πάλι χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο του 8%. Σε αυτή την περίπτωση, οι προνομιούχες θα μετατραπούν σε κοινές και η SocGen θα κάνει άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της εξαφάνισης της μειοψηφίας, που θα οδηγήσει την τράπεζα εκτός Χρηματιστηρίου.
Η στιγμή της μετατροπής των προνομιούχων δεν θα αργήσει, αφού η γαλλική διοίκηση της τράπεζας κάνει πρωταθλητισμό στην κάλυψη των προβληματικών δανείων με προβλέψεις (ο δείκτης κάλυψης πλησιάζει ήδη το 70%), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «ξεφυτρώνουν» σαν… μανιτάρια, παρότι επί σειρά ετών υποτίθεται ότι οι Γάλλοι βρίσκονται σε διαρκή προσπάθεια εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι  το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι Γάλλοι αύξησαν 2,2 φορές τις προβλέψεις, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, αλλά στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου οι προβλέψεις είχαν τετραπλασιασθεί -από 82,5 εκατ. ευρώ έφθασαν αισίως τα 330 εκατ. ευρώ, προκαλώντας αίσθηση στον τραπεζικό κλάδο.
Οι τεράστιες ζημιές της ελληνικής θυγατρικής δεν προβληματίζουν πάντως ιδιαίτερα τον γαλλικό μητρικό όμιλο. Η SocGen εξακολουθεί να εμφανίζει μέσα στην κρίση εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία και οι ζημιές στην Ελλάδα, πολύ μικρές σε κάθε περίπτωση για τα συνολικά μεγέθη της μητρικής τράπεζας, βοηθούν στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος στην Γαλλία.
Η περίπτωση της Geniki Bank, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, δίνει μια πρόγευση όσων μπορεί να ακολουθήσουν, αν η κρίση συνεχισθεί και ελληνικές τράπεζες υποχρεωθούν να αναζητήσουν κεφάλαια μέσω στρατηγικών συμμαχιών με ξένους ομίλους. Οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν μεν μια πηγή χρηματοδότησης, αλλά οι μέτοχοι τους –και ιδίως οι ασθενέστεροι οικονομικά- θα μάθουν με τον πιο επώδυνο τρόπο τι σημαίνει dilution!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου