Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας

Η εξασφαλιση μεγαλυτερης διαρκειας αποπληρωμης του δανειου απο την Ιρλανδια, ανοιγει το δρομο για αντιστοιχη διευκολυνση και στην Ελλαδα
με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις του  είπε ότι η επιμήκυνση "θα σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία κατά της Ελλάδας" και έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα ενω και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως "θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Ανεξαρτήτως όμως απο την επιμήκυνση του δανείου, η δημιουργία του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης βάζει ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη σε μία μόνιμη επιτήρηση καθώς θα ελέγχονται προληπτικά όχι μόνο για το έλλειμμα αλλά και για το χρέος και για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό σημαίνει οτι οι πιο αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα θα είναι συνεχώς υπο επιτήρηση και θα υποχρεώνονται ανα πάσα στιγμή να παίρνουν διορθωτικά μέτρα αλλιώς θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο για το κατα πόσο η επιμήκυνση του υπάρχοντος δανείου ή η λήψη συμπληρωματικού συνεπάγονται και τη σύναψη νέου μνημονίου αλλά και την υποχρέωση για νέα μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου