Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Συναντήσεις Γ.Γ. του ΟΗΕ με Χριστόφια και Έρογλου για το Κυπριακό

Ημέρα του Κυπριακού θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη για τα Ηνωμένα Έθνη. Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο γ.γ. του οργανισμού, Μπαν Κι-Mουν, αναμένει να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόσο για το περιουσιακό ζήτημα, όσο και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.


Ο γγ του διεθνούς Οργανισμού θα δεχτεί στο γραφείο του το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνέχεια, ο γγ του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και στους συνεργάτες τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Γ.Γ., Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί νωρίτερα με τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μετά το γεύμα, θα ακολουθήσει δεύτερη κοινή συνάντηση του γγ με τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου. «O γγ αναμένεται να συναντηθεί δύο φορές με τους ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων. Μία συνάντηση πριν το γεύμα, για μία περίπου ώρα, και ακόμη μία συνάντηση για δύο ώρες το απόγευμα. Θα δούμε αν υπάρχει επιπρόσθετα οτιδήποτε άλλο μετά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χακ.
Εν των μεταξύ, ο βοηθός γγ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε, πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και το λεγόμενο αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ, με θέμα συζήτησης την ημερήσια διάταξη των συναντήσεων που θα έχει ο γγ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
Πορεία διαμαρτυρίας της ΠΕΟΦ
Πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσε τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών (ΠΕΟΦ), με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου 1983). Τα μέλη της ΠΕΟΦ συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους και μέσω των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας, κατέληξαν έξω από το Τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Εκεί, για περίπου 20 λεπτά, φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και στη συνέχεια διαλύθηκαν ειρηνικά.
Στο μεταξύ, λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που περιφρουρούσε την περιοχή, οι συγκεντρωμένοι δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το Τουρκικό προξενείο για να θυροκολλήσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Της πορείας προηγήθηκε «αντικατοχική» εκδήλωση στην αίθουσα του θεάτρου «Ολύμπιον», στην οποία μίλησε ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου.
Με την πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΠΕΟΦ, που είχαν ξεκινήσει το περασμένο Σάββατο με την απεργία πείνας μελών της, έξω από το Τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου.
ΠΗΓΗ Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου