Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τι "κόβεται" με τα νέα μέτρα στις ΕΔ.

Τα ψέμματα τελείωσαν.Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές που σε πρώτη φάση έχουν υπολογιστεί σε 500 εκατομμύρια ευρώ.


Τα πάντα μπαίνουν στον «πάγο» και όλα είναι ανοιχτά. Ακόμη και η περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού,παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, λέγοντας ότι περισσότερες περικοπές ουσιαστικά θέτουν θέμα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περικοπές του Πενταγώνου θα γίνουν σ΄ όλους τους τομείς αρμοδιότητάς του:ΜΙΣΘΟΙ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη αν οι στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου. Οι οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.Μόνο προφορικές εκτιμήσεις ότι μάλλον θα παραμείνουν εκτός Ενιαίου Μισθολογίου που όμως δεν είναι πειστικές.
Αν τελικά ενταχθούν οι στρατιωτικοί θα χάσουν όλα τα επιδόματα και ένα μέρος αυτών που εισπράττουν θα ενσωματωθούν στο βασικό τους μισθό. Ο χαμηλότερος μισθός υπολογίζεται ότι θα είναι 1200 ευρώ.
Ερώτημα μεγάλο είναι τι θα γίνει με τις «ιδιαίτερες» κατηγορίες στρατιωτικών. Δηλαδή με τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας,τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων,τους βατραχανθρώπους,τους ναρκαλιευτές κι όλα τα στελέχη τα οποία εκτελούν επικίνδυνες αποστολές.


ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες. 30% μείον σε όλα τα οπλικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν στις αποθήκες παλαιά άρματα μάχης,πυροβόλα,τεθωρακισμένα οχήματα και ότι άλλο δεν έχει λόγο να συνεχίσει να συντηρείται. Οι περιπολίες πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο μπορούν να «εξορθολογιστούν» . Σήμερα σε καθημερινή βάση οκτώ πολεμικά πλοία περιπολούν στο Αιγαίο.
Ο μόνος τομέας στον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση είναι η Πολεμική Αεροπορία. Οι ελλείψεις σε αριθμό αξιόμαχων μαχητικών αεροσκαφών είναι δεδομένες και ο εκσυγχρονισμός παλαιών αεροσκαφών ή η αγορά νέου μαχητικού συνεχώς αναβάλεται μεν αλλά η ανάγκες είναι δεδομένες και πιεστικές.
Σ΄ όλα αυτά προσθέστε και την προσπάθεια που θα γίνει για να πουληθούν σε άλλες χώρες παλαιά οπλικά συστήματα.


ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Αναζητούνται επειγόντως επενδυτές για τα ΕΑΣ,την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ. Στη προχθεσινή του επίσκεψη στον υπουργό Άμυνας ο Γερμανός πρέσβης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της χώρας του για την ΕΛΒΟ αλλά και την ΕΑΒ,για την οποία ενδιαφέρονται και οι αμερικανοί. Για τα ΕΑΣ υπάρχει ενδιαφέρον από τους ισραηλινούς για την κατασκευή συγκεκριμένων πυρομαχικών στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΔ: Λουκέτο σε μονάδες και στρατόπεδα στην ενδοχώρα. Όλο συζητιέται κι όλο αναβάλεται λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών που χάνοντας τα στρατόπεδα,χάνουν και χρήματα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια,το κλείσιμο μονάδων είναι μονόδρομος. Η αναδιοργάνωση των ΕΔ αναμένεται να μειώσει και το μέγεθός τους το οποίο τελικά επιβαρύνει περισσότερο απ΄ οτιδήποτε άλλο τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% αυτών των δαπανών αφορούν στο μισθολόγιο των ΕΔ.


ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:Η «διακλαδικότητα» στον τομέα της υγείας των ΕΔ,είναι μία ακόμη σκέψη της ηγεσίας του Πενταγώνου, η οποία εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει. Τα τρία μεγάλα νοσοκομεία (401 ΓΣΝ-251 ΓΝΑ –ΝΝΑ) θα «ενοποιηθούν» τουλάχιστον στον τομέα των προμηθειών προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός στις δαπάνες λειτουργίας τους. Φαινόμενα «καρτέλ» από εταιρείες παροχής ιατρικών υλικών έχουν ήδη αρχίζει να αντιμετωπίζονται δυναμικά. Το ΠΝ έχει στείλει δύο υποθέσεις «καρτέλ» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


ΠΑΓΩΜΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ: Εχει ήδη γίνει .Φρεγάτες από τη Γαλλία και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης από τη Ρωσία έχουν μπει στη «κατάψυξη» και το αν θα ξαναβγούν θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Το Πεντάγωνο θα δαπανήσει χρήματα μόνο για ανταλλακτικά και σε προγράμματα εκσυγχρονισμού αν αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο.
 Πηγή onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου