Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τουρκικός «εξάψαλμος» σε Αυστριακούς

H  απαιτούμενη επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα έρθει ύστερα από την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ε.Ε. - Τουρκίας και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε χθες ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.
Ερντογάν: «Βαρεθήκαμε»
Ερωτηθείς για τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία περιμένει εδώ και πενήντα χρόνια την ένταξή της στην Ε.Ε. και ότι τείνει να βαρεθεί, ο κ. Φούλε σημείωσε πως κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το ρυθμό της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν...
, και ύστερα από τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, είχε υποστηρίξει πως «χωρίς την Τουρκία η Ε.Ε. δεν θα καταστεί παγκόσμιος παίκτης» και πως εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.  «δεν θα είναι βάρος, αλλά, αντίθετα, θα βοηθήσει την Ε.Ε. να απαλλαγεί από ορισμένα βάρη», αναφερόμενος στη «γέφυρα» που θα αποτελέσει η Τουρκία μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισ. μουσουλμάνων.
Ένταση και με την Αυστρία
Διπλωματική ένταση μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στη Βιέννη, ο οποίος σε συνέντευξή του καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης και των πολιτών της Αυστρίας.
Ο πρέσβης Καντρί Ετσβέντ Τετσάν επιτίθεται κατά της υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας με ασυνήθιστη φρασεολογία, καταγγέλλει τις αυστριακές Αρχές ως υπεύθυνες για τη δημιουργία «γκέτο» Τούρκων, ενώ κατηγορεί και τους Αυστριακούς ότι μη στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία με πλειοψηφία εθνικών μειονοτήτων εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση. «Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε όπως ένα μικρόβιο» αναφέρει ο πρέσβης, τονίζοντας πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνο στις διακοπές τους. Σημειώνεται ότι η «έκρηξη» του πρέσβη προκλήθηκε δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 69% των Αυστριακών πολιτών αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ΠΗΓΗ City Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου