Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το ξανασκέφτονται οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ

Αναποφάσιστη παραμένει η Τουρκία για το θέμα της συμμετοχής της στο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα είναι προσανατολισμένο προς το Ιράν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως εξέφρασε τις «ευαισθησίες» της Άγκυρας σχετικά με το ζήτημα αυτό, στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την συνάντηση των δυο ηγετών στη σύνοδο κορυφής της G20, στη Νότια Κορέα.
Αναλυτές επισημαίνουν πως η Τουρκία ανησυχεί μήπως ενδεχόμενη ανάπτυξη του νέου συστήματος στο έδαφός της οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ιράν και την Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος στη νότια Ευρώπη, κατά της αυξανόμενης, όπως θεωρούν, απειλής από την εκτόξευση πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.
Το θέμα θα κυριαρχήσει στην σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (19 και 20 Νοεμβρίου) στη Λισσαβόνα.
Πάντως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε πως έλαβε υπόψη τις τουρκικές παρατηρήσεις και δεν θα αναφέρει καμία συγκεκριμένη χώρα ως στόχο του νέου αντιπυραυλικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία είχε ζητήσει να χαρακτηριστεί η αντιπυραυλική ασπίδα ως καθαρά αμυντικό μέτρο του ΝΑΤΟ, και να αποφευχθούν αναφορές ότι το αντιπυραυλικό σύστημα στοχεύει εναντίον του Ιράν, της Συρίας ή της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ Αδέσμευτος Τύπος 13/11/201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου