Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Εχθρός προ των πυλών! Τ΄ονομά του; Στάση πληρωμών!

Το κυκλοφορούσαν ως φήμη. Όμως φαίνεται ότι είναι ένα σενάριο που έχει πια πολλές πιθανότητες να το ζήσουμε. Το δημόσιο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Έστω και για κάποιες ημέρες!
Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 5ης δόσης και ο μονίμως εκτροχιασμένος προυπολογισμός ''έφεραν'' πιο κοντά από ποτέ την πινακίδα ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή που αποδεικνύεται υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι το κράτος θα ξεμείνει από λεφτά έως τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reporter, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν όλα εξελιχθούν ευνοικά, θα υπαρξει ταμειακό κενό τις πρώτες 2 εβδομάδες του Ιουλίου, όταν δηλαδή θα μπουν στα ''αραχνιασμένα'' ταμεία του δημοσίου τα χρήματα της 5ης δόσης του δανείου.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις και το πότε θα καταβληθούνε.Σύμφωνα με το Βήμα ο Γ.Παπακωσταντίνου, για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τη στάση πληρωμών, ανακοίνωσε την δημοπρασία έντοκων γραμματίων της Τρίτης, ψάχνοντας να βρει ένα ''μαξιλάρι'' 1,25 δισεκατομυρίων ευρώ.Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Το Βήμα εκτιμά πως για το ίδιο θέμα συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, για να καταρτίσουν δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο ρευστότητας.

Και επειδή οι αγορές ''μυρίζονται'' αίμα, δηλαδή χρεοκοπία, εκτίναξαν τα Spread του 10ετούς ομολόγου στις 1436,5 μονάδες βάσης και τα Cds στις 1.544

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=6277

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου