Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 παρ, 6 ,ΤΟΥ Ν. 3865/2010(ΦΕΚ 120/Α’/21.7.2010)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
    Μελισσών 10, ΤΚ 14564 ,      Κηφισιά ,      Αττική,       Τηλ&Φαξ:211-7000036


Η  Α.Κί.Σ όπως έχει δεσμευτεί  απέναντι στα στελέχη του Στρατού Ξηράς και έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή της και προς τα ε.ε  στελέχη του,   έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών σχετικά με την ψήφιση του παραπάνω νόμου  ,και ειδικότερα το άρθρο 20 παρ. 6 , και αφού τον μελέτησε προσεκτικά  διαπίστωσε τα παρακάτω:

               Σύμφωνα με  το άρθρο 41 του ΠΔ 169/2007 και με την καταβολή πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών και συγκεκριμένα 6,67% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, o χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου. Ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου γίνεται μόνο εφόσον αυτοί που διατέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας συμπλήρωσαν δεκαοκταετή και οι άλλοι εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

Με το  Ν. 3865/2010 που αφορά « Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου» , επέρχονται  σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και των στρατιωτικών στελεχών. Ειδικότερα με το άρθρο 20 , παρ. 6,  του Ν. 3865/2010, οι στρατιωτικοί του άρθρου 41 του ΠΔ 169/2007 θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δικαίωμα διπλασιασμού των συντάξιμων χρόνων τους, μετά την συμπλήρωση εικοσιπέντε (25) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Η αύξηση  επιπλέον επτά (7)  και πέντε (5)  ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντίστοιχα , γίνεται χωρίς καμία μεταβατική περίοδο προσαρμογής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20, παρ. 2, του Ν. 3865/2010 για τις υπόλοιπες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εν λόγω άρθρου καθιερώνεται μεταβατική περίοδος από το 2011 έως το 2014, με τη σταδιακή αύξηση της υποχρέωσης πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας κατά 11/2, 3, 41/2 και 6 ετών αντίστοιχα για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σταδιακά μέσα στα έτη 2011 έως 2014.

Επιπρόσθετα η με αρ. πρωτ. : 27135/0092/ 17 Φεβρουαρίου 2011 ερμηνευτική εγκύκλιος του ΓΛΚ , στην παράγραφο 5β αναφέρει :

«β) Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν.3865/2010, αυξάνεται, από 01-01-2011, ο προαναφερόμενος χρόνος της δεκαοκταετούς  ή εικοσαετούς, κατά περίπτωση, πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι απαραίτητος για τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών των ανωτέρω ειδικών κατηγοριών, σε είκοσι πέντε 25 έτη.
Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την
προαναφερόμενη δεκαοκταετή ή εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι την 31-12-2010.»
Η νομοθετική αυτή παράλειψη όμως παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό σημαντικής μερίδας στρατιωτικών στελεχών, οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων και ρίσκου καταβάλλοντας μάλιστα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
 Από τα παραπάνω συμπεράσματα εύλογα προκύπτουν  και τα αντίστοιχα  ερωτήματα:
Γιατί στην ερμηνευτική εγκύκλιο του ΓΛΚ  αναφέρεται  ότι  από 1-1-2011 οι ειδικές κατηγορίες για να θεμελιώσουν  δικαίωμα  σύνταξης  πρέπει να έχουν  25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας;
Γιατί   για κάποιους από τους ενδιαφερόμενους ,  4 μήνες  πριν συμπληρωθούν τα 18χρόνια πραγματικής υπηρεσίας  θα  πρέπει να πάνε σε νέο  τρόπο  υπολογισμό  σύνταξης και να ισχύει το ίδιο ασφαλιστικό   καθεστώς με κάποιους που εισέρχονται  σήμερα στις  στρατιωτικές  σχολές;
 Γιατί κάποιος που έχει 18 χρόνια πραγματικής  υπηρεσίας ως το τέλος του 2010 και με πληρωμένες τις εισφορές για  8 εξάμηνα να θεμελιώνει  δικαίωμα και τρόπο υπολογισμού  σύνταξης  με τον παλιό τρόπο και κάποιος που συμπληρώνει 18 χρόνια  πραγματικής υπηρεσίας τον  Μάιο  του 2011 και με πληρωμένες τις εισφορές για  30 εξάμηνα να πηγαίνει κατευθείαν στα 25 χρόνια  χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο 3865/2010 μεταβατική  περίοδο του  1,5 χρόνου;
Το θέμα  λοιπόν  όπως φαίνεται στο παράδειγμα  παραπάνω   δεν   είναι  μόνο  οικονομικό.
Οι  ε.ε συνάδελφοι έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν μέχρι και σήμερα διπλές   εισφορές και συγκεκριμένα για 28 εξάμηνα  περίπου  18.000ευρω. 
Το  Γ.Λ.Κ  παραδέχθηκε  την αδικία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ειδικών κατηγοριών των ΕΔ τη στιγμή που έχουν  γίνει διευκρινήσεις  για όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και έχοντας 25 χρόνια το  2011 δε χρειάζεται να υπηρετήσουν  τον 1,5  επιπλέον χρόνο και μετά να προσμετρηθούν   τα 5 χρόνια  εκστρατείας  για  τα οποία δεν καταβάλλονται επιπλέον εισφορές , αλλά  θεμελιώνουν δικαίωμα απόληψης συντάξεως το 2011 .
Εμείς ως Α.Κί.Σ δεσμευόμαστε να αναδείξουμε το πρόβλημα και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να εξαλειφθεί η εις βάρος των ε.ε συναδέλφων μας αδικία και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για  την με νομοθετική  ρύθμιση εξάλειψή της .
Άλλωστε η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας επιβάλλει να ισχύσει η μεταβατική περίοδος έως το 2014 και για τα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στις ειδικές κατηγορίες , όπως  προβλέπεται από το νόμο και για τους υπόλοιπους συναδέλφους μας  και όπως είχε  δεσμευτεί και  ο ίδιος ο κος ΥΕΘΑ κατά τη συζήτηση του  ασφαλιστικού τον Ιούλιο 2010  στη Βουλή. 

                                                                                      Αθήνα 14 Ιουνίου 2011
Για την  Α.Κί.Σ
Ο   Πρόεδρος
         Ανχης   (ε.α )   Χρηστίδης   Χρήστος                                                           
                                                                                                                                                                                                               

                                                                        

2 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΑΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΩΝΑΞΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΖΗΤΑΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015 ΟΛΟΙ ΣΤΑ 40ΧΡ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΚΡΙΜΑ ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ.ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΝΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΔΙΚΑΙΟ.ΚΑΠΟΙΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΠΕΞΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή