Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Στις ΗΠΑ ομάδα του ΓΕΣ για τα 400 Μ1Α1 Abrams

Αναχώρησε για τις ΗΠΑ ομάδα αξιωματικών του ΕΣ οι οποίοι θα επισκεφτούν τους χώρους αποθήκευσης των M1A1 Abrams του αμερικανικού Στρατού όπου θα επιλέξουν συνολικά 400 άρματα μάχης M1A1 για τον ΕΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο EΣ είχε υποβάλει το 2010  αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των εν λόγω  αρμάτων μάχης το οποίο αρχικά είχε απορριφθεί.
Το αίτημα υποβλήθηκε ξανά στις αμερικανικές υπηρεσίες αρχές του 2011 και έγινε δεκτό με την προϋπόθεση το κόστος μεταφοράς το οποίο υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ  να το αναλάβει η ελληνική πλευρά.  Η διαδικασία επιθεώρησης και επιλογής των αρμάτων θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα αφού όπως είχε αναφερθεί από το defencenet.gr  οι Αμερικανοί διαθέτουν περίπου 1000 άρματα μάχης σε αποθήκευση από τα οποία θα γίνει η επιλογή. 
Το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα είναι σχεδόν μηδενικό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες καταβάλλεται προσπάθεια την μεταφορά των 400 αρμάτων να την αναλάβουν Έλληνες εφοπλιστές χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Τα μεταχειρισμένα αμερικανικά άρματα θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Leopard 1A5 τα οποία υπηρετούν στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού στην ηπειρωτική χώρα.
Τα άρματα αυτά ουσιαστικά αν χρειαστεί θα συνεπιχειρήσουν με τα Leopard 2A4/HEL τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο των 120 χλστ δημιουργώντας έτσι ζήτημα υποστήριξης τεθωρακισμένων μονάδων με δύο είδη πυρομαχικών. Η αξιοποίηση των αμερικανικών αρμάτων από τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες θα ομογενοποιήσει το τομέα των πυρομαχικών ενώ  τα Leopard 1A5 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα παλαιά  M48A5 MOLF στα νησιά του Αιγαίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου