Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Αλβανοί για τις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται σε κλίμα έντασης, τέσσερις μήνες μετά την σφοδρή και αιματηρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από περιστατικά πολιτικής βίας και εκρήξεις βομβών.
Τουλάχιστον έξι υποψήφιοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού ενώ αναφέρθηκαν και αρκετά περιστατικά τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών σε αυτοκίνητα ή κατοικίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, όπου ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και δήμαρχος, Έντι Ράμα, θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία έναντι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Λιουλζίμ Μπάσα.
Εντ τω μεταξύ, μήνυμα προς τα δύο βασικά κόμματα να συμπεριφερθούν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής με σωφροσύνη, ώστε να επιτραπεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος να ψηφίσει και στους διεθνείς παρατηρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν 400 διεθνείς παρατηρητές.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις για τα αποτελέσματα, αναφέρει το Associated Press, αν και τα κόμματα εξέδωσαν εκτιμήσεις που ευνοούν τους υποψήφιούς τους.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε επεισόδια τον περασμένο Ιανουάριο όταν η αντιπολίτευση οργάνωσε διαδηλώσεις καταγγέλλοντας σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονταν μέλη της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου