Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αντικατάσταση του ΑΗ-64D Apache ζήτησε ο Ε.Βενιζέλος από τις ΗΠΑ

"Μια ωραία ατμόσφαιρα" φαίνεται ότι επικράτησε στην συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αμερικανού πρεσβευτή Daniel Bennett Smith με αντικείμενο τη ... νέα πτώση του ΑΗ-64DΗΑ Apache, αλλά και την απαίτηση του υπουργείου να αντικατασταθεί από τους Αμερικανούς το ελικόπτερο.

Εκδόθηκε μία ανακοίνωση από το υπουργείο σαφώς αιχμηρή. «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλα τα συμβατικά της δικαιώματα» μετά την ανακοίνωση της συνομιλίας παρέπεμπε σε εμπορική διαμάχη.
Κατ’αρχήν οι πάντες απορούν γιατί μίλησε με τον Αμερικανό πρεσβευτή για το θέμα του Apache. Aν τα ελικόπτερα είχαν αγοραστεί μέσω FMS είχε κάποια λογική. Τώρα, ο μοναδικός αρμόδιος είναι η κατασκευάστρια Boeing. 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης στην οποία προέβη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων για το συμβάν με το ελικόπτερο Apache, γνωστοποιείται ότι ο  κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα αυτό με τον κ. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Daniel Bennett Smith.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλα τα συμβατικά της δικαιώματα. Το μείζον όμως ζήτημα -όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος-  είναι να διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός ένα σύγχρονο και αξιόπιστο επιθετικό ελικόπτερο που ανταποκρίνεται στις τεχνικές του προδιαγραφές και παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους χειριστές του».
Δηλαδή το, κατά τεκμήριο, καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο του κόσμου (αυτό μας έλεγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που το αγόρασε το 2003) μπορεί και να μην είναι «ένα σύγχρονο και αξιόπιστο επιθετικό ελικόπτερο που ανταποκρίνεται στις τεχνικές του προδιαγραφές και παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους χειριστές του»; Τότε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε εκείνους που το επέλεξαν το 2003 στην κυβέρνηση που συμμετείχε ο Ε.Βενιζέλος.
Εν πάση περιπτώσει η ελληνική πλευρά θα ζητήσει αντικατάσταση του ελικοπτέρου και ορθώς θα πράξει. Επικοινωνιακά βγήκε και η σημερινή κουβέντα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, ο οποίος βέβαια δεν είναι παιδάκι, ούτε ... Σπέκχαρντ. Είναι, ας πούμε, Μίλλερ, στο πιο συμπαθητικό του. Σου βάζει "το μαχαίρι στο λαιμό" και λέει "Ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε".
Πάντως το θέμα των Apache δεν μπορεί να μείνει έτσι. Το κάθε ελικόπτερο κόστισε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στο ισοζύγιο ισχύος που υπερισχύουμε έναντι της Τουρκίας και στην ίδια την Αεροπορία Στρατού πρέπει να αλλάξουν πολλά. Για συντήρηση και εκπαίδευση, ας μην το συζητάμε: Χάλια μαύρα! Αυτό δεν αθωώνει την Boeing, αλλά και θέτει ερωτήματα όπως γιατί δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα το πόρισμα του ατυχήματος του περασμένου Ιουλίου. Γιατί το πόρισμα, «λέει» πολλά...

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου