Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νταβός. Αμφιταλαντευόμενες απόψεις απο διεθνούς φήμης οικονομολόγους

«Έχουμε ένα ποτήρι που είναι μισοάδειο και μισογεμάτο». Η αμφιταλαντευόμενη δήλωση του «μάντη των κακών» Νουριέλ Ρουμπινί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αντικατοπτρίζει την αμφιθυμία πολλών από τους ομιλητές του Νταβός. Ο ίδιος άλλωστε, παρ’ ότι σχεδόν επαγγελματίας καταστροφολόγος, επισήμανε ότι «υπάρχουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης» της παγκόσμιας οικονομίας τα οποία εντόπισε, όπως και πολλοί άλλοι εισηγητές, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, στον «κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος διευκρίνισε ότι δεν λείπουν από αυτές τις χώρες οι κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός λόγω της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας φούσκας σε «ευαίσθητους τομείς της οικονομίας» όπως η αγορά κατοικίας.
Οι ειδικός σύμβουλος του ΔΝΤ και πρώην υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Τσου Μιν προσδιόρισε έναν άλλο κίνδυνο που αφορά τις οικονομίες με πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης: τις δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν λόγω της αναγκαστικής μετάβασης από το εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης σε ένα νέο μοντέλο ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης.

Διότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αντέξει, είπε ο κινέζος οικονομολόγος, το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται ο αναπτυσσόμενος κόσμος, «μια αμερικανικού τύπου ζωή, με ένα μεγάλο σπίτι και αυτοκίνητο». «Η μετάβαση θα είναι το σημείο-κλειδί» τόνισε ο Τσου.
Παρόμοιες ανησυχίες μοιράζεται και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας της Κίνας, Cosco, Γουέι Τζιαφού. «Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» είπε ο Γουέι.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θα μιλήσει στις 12 ώρα Ελλάδας και με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του G20.

Ο γάλλος ηγέτης έχει προαναγγείλει τους βασικούς άξονες της ομιλίας του η οποία θα βασιστεί στην «εξεύρεση κοινών τόπων με τους διεθνείς εταίρους». Σε πρόσφατο διάγγελμά του ο Σαρκοζί είχε προσδιορίσει τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ως θεμελιώδες μέτρο για την οικοδόμηση ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΠΗΓΗ Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου