Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τι άλλο θα δούμε;

«Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε ο απεργός πείνας Αμπντούλ.
«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».
Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης) ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των 287 απεργών πείνας, χωρίς όμως να το επεκτείνει και στους 460.000 οικονομικούς πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, ή χωρίς ανανεωμένη άδεια παραμονής.
Ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων τόνισε ότι η απόφαση για την κάθοδο σε απεργία πείνας των 287 πάρθηκε με αδιαμεσολάβητο τρόπο και αφορά «την ανάγκη τους να μπορούν να δουλεύουν με ένσημα, να μπορούν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να μπορούν να πεθάνουν σαν άνθρωποι». Πρόσθεσε, δε, ότι «πρόκειται για μία σκληρή απεργία στα όρια της βιολογικής αντοχής» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί δίπλα στους απεργούς.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, χαρακτήρισε την απεργία των μεταναστών «κίνημα, που ζητάει έξοδο από την αφάνεια, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα νομοθετικό κενό, αφού η τελευταία νομιμοποίηση έγινε στις 30/4/2006 και ήταν λειψή, κουτσουρεμένη και υπό προυποθέσεις».
Ο Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών μεταναστών. Σημειώσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες». Είπε ακόμη ότι το ψήφισμα συμπαράστασης υπέγραψαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, διευκρίνισε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτίριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές και επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή.
Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους. Ανέφεραν ακόμη ότι χθες έγινε μία συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας, Άννα Νταλάρα, και ελήφθη η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από την πλευρά του Υπουργείου προτάσεις, καθώς και ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των απεργών και των δικηγόρων τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.
Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των οργανώσεων «Απελάστε τον Ρατσισμό», «Κίνηση Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής», η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μαρία Κανελλοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η νεολαία του ΣΥΝ, η αντιεξουσιαστική κίνηση κ.α.
ΠΗΓΗ Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου