Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κόντρα Βενιζέλου – Καρατζαφέρη στη βουλή για την ΑΟΖ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και την διαβεβαίωση του ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματική επιχειρησιακή ικανότητα να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της χώρας», προκάλεσε σχετική αποστροφή της ομιλίας του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.
 
«Είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο μοχλός υποστήριξης της εξωτερικής πολιτικής είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι γερός όσο πρέπει αυτός ο μοχλός αν η Τουρκία κολλήσει στα σχέδια της και επιτεθεί στην Ελλάδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είμαστε έτοιμοι;» ήταν η χαρακτηριστική ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη προς τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό και δεν είναι απλή ρητορική αλλά ο πυρήνας της πραγματικότητας για αυτό όλοι πρέπει να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη τις Ένοπλες Δυνάμεις».
 
«Αυτό πρέπει να το πιστέψει η κυβέρνηση σας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επαναλαμβάνοντας το αίτημα του να προχωρήσει άμεσα η χώρα μας στην ΑΟΖ.
 
Επίσης, ο κ Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών κάνοντας λόγο για «εθνικό κίνδυνο», και υποστηρίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι, λειτουργούν ως κράτος εν κράτει καταλαμβάνοντας την Νομική Σχολή «φοβούμαστε να μιλήσουμε».
 
Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη συνεννόησης του πολιτικού κόσμου για να υπάρξει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική υπέρ του έθνους, όπως είπε.
 
Στην «Προϋπόθεση χάραξης εθνικής πολιτικής στα εθνικά θέματα, είναι η συγκρότηση αρραγούς εσωτερικού μετώπου και η σφυρηλάτηση εθνικής ενότητας», αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Και μία απ’ τις πτυχές της εθνικής, αυτής, πολιτικής, είναι «η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, σε μια περίοδο πρωτοφανών περιορισμών της δημοσιονομικής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν καμπτόμαστε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή είναι και η βασική αποστολή των ενόπλων δυνάμεων»
 
Υπάρχει βεβαίως, συνέχισε, μια «περίεργη αντίφαση»: Από την μία οι πολίτες θεωρούν βασίμως, κάθε αμυντική δαπάνη ύποπτη εξ ορισμού – και απ’ την άλλη, κανείς δεν θέλει να διαταραχτεί η ισορροπία στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει λοιπόν σημασία, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, να ειπωθεί πως η πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει καθημερινά κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου: Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταγραφεί «εντυπωσιακή μείωση των εμπλοκών το 2010», (που οφείλεται τόσο στην συμπεριφορά της Τουρκίας, όσο και στον «εκσυγχρονισμό των όπλων και της τακτικής»), αλλά απ’ την άλλη, σημειώνεται αύξηση των παραβιάσεων των ορίων των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά πλοία.
 
Στις αιτιάσεις της Αριστεράς για την συμμετοχή της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «μετέχουμε γιατί διασφαλίζουμε υπέρ ημών τον συσχετισμό δυνάμεων που μας ενδιαφέρει, στο Αιγαίο και την ΝΑ Ευρώπη. Είμαστε εκεί μαζί με την ρωσική ομοσπονδία, γιατί, αν δεν ήμασταν, θα προκαλούσαμε εν δυνάμει βλάβη στον περιφερειακό συσχετισμό και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο».
http://gdailynews.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου