Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κυπριακό Εποικοδομητικό το κλίμα στη Γενεύη

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (Α) με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι- Μουν(Κ) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου (Δ) στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΗΕ στην Γενεύη
Οξυγόνο στην διαπραγματευτική διαδικασία φαίνεται ότι έδωσε η συνάντηση της Γενεύης, 
ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου. Εκείνο που επιτεύχθη είναι ότι αποφασίσθηκε η συνέχεια της συζήτησης επί όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, όπως προσδοκούσε η Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, την ίδια ώρα που ο τουρκοκυπριακός τύπος έβαλλε εναντίον του κ. Ερογλου, ό,τι δεν πήγε καλά στη Γενεύη.
Ουσιαστικά δεν έγινε το χατίρι του διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων, αφού δεν καθορίσθηκε καταληκτική συνάντηση για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως επανειλημμένα είχε ζητήσει ο κ. Ερεγλου. Ούτε βεβαίως έγινε δεκτό το τουρκοκυπριακό αίτημα για να υπάρξει μία πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό. Μία νέα όμως τριμερής συνάντηση πρόκειται να διεξαχθεί, ίσως και πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, αναφέροντας μόνον μία φορά την ύπαρξη προόδου. Δήλωσε ωστόσο ότι υπήρξαν γεφυρωτικές προτάσεις στην Οικονομία, στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και στον διαμοιρασμό των εξουσιών.
Σε κάποιο στάδιο της συζήτησης στη Γενεύη και αφού αναγνωρίσθηκε στασιμότητα στο ακανθώδες κεφάλαιο του περιουσιακού, έπεσε η πρόταση στο τραπέζι να κληθούν εμπειρογνώμονες της ελληνικής πλευράς, της τουρκικής πλευράς και του ΟΗΕ για να γεφυρώσουν τις διαφορές. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε την πρόταση αυτή, διότι, όπως είπε θα αποτελούσε μορφή έμμεσης επιδιαιτησίας. Για το λόγο αυτό, τέθηκε στη διάθεση των δύο διαπραγματευτών τεχνογνωσία που μπορούν να παράσχουν μόνον τα Ηνωμένα Εθνη.
Τα καμώματα του Ερογλου
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πάντοτε ήθελε να αντιγράφει τον Πρόεδρο Χριστόφια, νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε κάποια πολιτική ισότητα στην Κύπρο. Ετσι όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα καταλύσει στη Γενεύη στο ξενοδοχείο «Κεμπίνσκι», θέλησε να παραμείνει και αυτός εκεί. Την τελευταία στιγμή όμως, παρ΄ ότι έκλεισε δωμάτια, δεν προσήλθε, επειδή στο ξενοδοχείο κυμάτιζε η κυπριακή σημαία!
Μπαγίς: Δεν τα παρατάμε την Κύπρο
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ κ. Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η Τουρκία δεν προκαλεί προβλήματα στην Κύπρο και ότι η Αγκυρα δεν θα παρατήσει την Κύπρο για την ΕΕ, αλλά ούτε την ΕΕ για την Κύπρο. Εμφανίσθηκε μάλιστα προκλητικός, λέγοντας ότι «πετύχαμε να αλλάξουμε τις διεθνείς ισορροπίες χωρίς χωρίς να αποσύρουμε ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο...»

ΠΗΓΗ Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου