Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κάτω τα χέρια από τους Ευέλπιδες

Γράφει ο Σπύρος Σταματόπουλος
Συνταγματάρχης ε.α.

Σύμφωνα με το «Κυριακάτικο Βήμα» της 27/11/11, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο τεταρτοετής εύελπις αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων έβγαλε λόγο υπέρ της χούντας και έβαλε τους συναδέλφους του να τραγουδήσουν τον ύμνο της χούντας.
Επίσης αφού κάλεσε πρώτα τους αλλοδαπούς και τους Κύπριους να αποχωρήσουν από το αμφιθέατρο, να κλείσουν οι πόρτες και να κατέβει η αφίσα του Πολυτεχνείου έβγαλε λόγο κατά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και υπέρ της χούντας.
Σύμφωνα με τις δικές μου έγκυρες πληροφορίες μέσα από τη Σχολή Ευελπίδων και μάλιστα από ευέλπιδες που ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα περιγράφει το «Βήμα» και όπως παρουσιάστηκαν από τα κανάλια ALPHA και MEGA το βράδυ του Σαββάτου 26/11/11.
Συγκεκριμένα μετά την τελετή της 17 Νοεμβρίου κάποιοι ευέλπιδες είχαν την ιδέα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι, που ήταν αυτό που χρησιμοποίησε και η χούντα ως ύμνο της για προπαγανδιστικούς λόγους εκείνης της εποχής.

Ένας εκ των ευελπίδων, μου είπε τους στίχους του τραγουδιού που είναι οι παρακάτω:
«Μεσ’ στου Νοέμβρη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη
με εργάτη αγρότη φοιτητή
και πρώτο το στρατιώτη
αδελφωμένοι δυνατοί για μια Ελλάδα πρώτη»

Όποιος διαβάσει τους στίχους αυτούς πουθενά δεν θα διαπιστώσει ούτε ανατρεπτική διάθεση, ούτε χουντικά συνθήματα ούτε κάποια αιχμή κατά της δημοκρατίας. Αντίθετα εμείς βλέπουμε ένα ενωτικό χαρακτήρα του τραγουδιού τη στιγμή μάλιστα που ούτε αναφέρεται στον Απρίλη όπως ήταν το τραγούδι της χούντας αλλά στο Νοέμβρη.

Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, διανθίζοντας μάλιστα ένα ασήμαντο περιστατικό με ψευδή γεγονότα, τα οποία σύμφωνα με τις έγκυρες και από μέσα πληροφορίες μας ουδέποτε έλαβαν χώρα.

Αν ο υπεύθυνος του επεισοδίου αυτού είναι ο αρχηγός και διέπραξε πειθαρχικό παράπτωμα τότε καλώς να τιμωρηθεί. Όμως η παραπομπή του σε πειθαρχικό συμβούλιο για αποπομπή από τη Σχολή είναι εντελώς άστοχη και υπερβολική για τους εξής λόγους:

          α. Όσον αφορά στο τραγούδι:

              1/    Το να τραγουδάς ένα τραγούδι παραλλαγμένο, που γράφτηκε από τη χούντα δεν σημαίνει ότι είσαι χουντικός. Άλλωστε τη μουσική του αυθεντικού τραγουδιού, κατά μία εκδοχή την είχε γράψει ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος επί σειρά ετών είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Αθηναίων. Είναι χουντικός;
              2/    Κατά μία άλλη εκδοχή τη μουσική συνέθεσε ο αρχιμουσικός της στρατιωτικής μουσικής Αναστάσιος Ρεμούνδος, ο οποίος είχε συνθέσει σωρεία στρατιωτικών εμβατηρίων, πολλά από τα οποία τραγουδιούνται σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις και ακούγονται στις παρελάσεις όπως «ο ναύτης του Αιγαίου», «το Πυροβολικό», «Περνούν στρατιώτες» κλπ. Κι αυτός χουντικός;
              3/    Τους στίχους τους έγραψε ο γνωστός σε όλους θεατράνθωπος Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος είχε γράψει τον ύμνο του Παναθηναϊκού και το «Κορόιδο Μουσολίνι» που εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 και τραγουδιέται σε όλες τις σχολικές γιορτές την 28η Οκτωβρίου. Δηλαδή τον διαγράφουμε ως χουντικό;
              4/    Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967 σε μια καλλιτεχνική βραδιά υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο «Δειλινά» της Γλυφάδας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη εκτέλεση, τον Ύμνο της δικτατορίας. Να τους καταδικάσουμε και αυτούς ως χουντικούς;

          β.  Όσον αφορά στην πράξη:


              1/    Όταν ομάδες φοιτητών καταλαμβάνουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και καίνε και καταστρέφουν ή χτίζουν μέσα στο γραφείο του τον πρύτανη, ουδείς όχι μόνο τιμωρείται αλλά ούτε και το ευαίσθητο «Βήμα» ή τα κανάλια ALPHA καιMEGA ποτέ αντιδρούν. Ούτε τις ανομίες αυτές καταδίκασαν ποτέ αλλά ούτε ζητούσαν να τιμωρηθεί κανείς. Συγκρίνονται οι δυο πράξεις;
              2/    Όταν ελάχιστοι μαθητές με εξωσχολικούς αναρχικούς καταλάμβαναν σχολικά κτίρια και προέβαιναν σε απίστευτης βαρβαρότητας βανδαλισμούς δεν είδαμε ούτε το «ΒΗΜΑ» ούτε τα ALPHA και MEGA να χύνουν έστω και ένα δάκρυ ή λίγο μελάνι. Γιατί ένα τραγούδι προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση;
              3/    Ακόμη περισσότερο όταν αλλοδαποί καταληψίες μπαίνουν σε εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια και προκαλούν φθορές και καταπατούν τους νόμους όχι μόνο τα συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν συγκινούνται αλλά τους υποστηρίζουν κι από πάνω. Για ένα όμως τραγούδι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους από οργή και δημοκρατική ευαισθησία.

          γ. Όσον αφορά στον εύελπι αρχηγό που φέρεται ότι είναι ο υπεύθυνος:

              1/    Είναι ο καλύτερος μαθητής της σχολής, μπήκε αριστούχος το 2008 και είναι αρχηγός της τάξης του για 4 συνεχή χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε αφελής ούτε τυχαίος. Αλλοίμονο αν ένας μελλοντικός αξιωματικός τέτοιας αξίας αποπέμπεται για ένα τραγούδι.
              2/    Οι αξιωματικοί του, οι συμμαθητές του και οι μικρότεροι ευέλπιδες τον σέβονται και τον αγαπούν. Ο αρχηγός για τη Σχολή Ευελπίδων είναι σύμβολο ενότητας όλων των ευελπίδων και οποιαδήποτε εσφαλμένη ή ακραία εις βάρος του αντιμετώπιση έχει άμεσο αντίκτυπο στο ηθικό των ευελπίδων.
              3/    Είναι ο αρχηγός του τμήματος παρελάσεως που κρατούσε τη σημαία της Σχολής Ευελπίδων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης της 28ης Οκτωβρίου, που με τη στάση του χειροκροτήθηκε από όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.

          δ. Όσον αφορά στον κίνδυνο πραξικοπήματος:

              1/    Πρόκειται περί ανόητων φημών που εντέχνως είχαν διαδώσει οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης αποτυχημένης κυβέρνησης, για να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή καρατόμηση της στρατιωτικής ηγεσίας .
              2/    Είναι ένα προφανές καλοσχεδιασμένο επικοινωνιακό κόλπο, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αφελής ανακοίνωση του προηγούμενου πρωθυπουργού, περί διενεργείας δημοψηφίσματος, αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης.
              3/    Να θυμίσω στους παλαιότερους ότι όταν τον Ιούνιο του 1984 έγιναν οι ευρωεκλογές και οι τότε ευέλπιδες ψήφισαν στη Βάρη, παρουσιάστηκε μια τεράστια αύξηση στα αποτελέσματα υπέρ της ΕΠΕΝ. Αυτοί οι τότε ευέλπιδες ψηφοφόροι σήμερα πιθανότατα είναι αντισυνταγματάρχες ή συνταγματάρχες και ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιχείρησαν κανένα πραξικόπημα. Είναι λοιπόν αστείο να μιλάμε και για υποψία διάθεσης για πραξικόπημα επειδή οι ευέλπιδες τραγούδησαν ένα τραγούδι που η χούντα το είχε ως ύμνο της.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου άμυνας, υπουργός, αναπληρωτές, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ είναι εμπειρότατοι καθώς και η κυβέρνηση αυτή, που χαρακτηρίζεται από πνεύμα εθνικής ενότητας, και έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί κυρίως με το μείζον εθνικό ζήτημα της οικονομίας.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να θέσει το θέμα που δημιουργήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων στην πραγματική του διάσταση, να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και κυρίως να μην επιτρέψει σε εκείνους που καραδοκούν, να το εκμεταλλευθούν πολιτικά και εις βάρος των ενόπλων μας δυνάμεων.

Είναι απαράδεκτο, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, η ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας να πέσει στην παγίδα των συγκεκριμένων ΜΜΕ, που βρήκαν την ευκαιρία, από ένα ασήμαντο γεγονός να υποστηρίξουν τον υποτιθέμενο κίνδυνο πραξικοπήματος ή ύπαρξης σκοτεινών δυνάμεων και δήθεν νοσταλγών της χούντας.

Τέλος ας διαβάσει ο κάθε δύσπιστος τους στίχους αυτούς και ας πει με το χέρι στην καρδιά αν μιλάνε για χούντα, για ανατροπή ή για ενότητα των Ελλήνων και στήριξη της μεγάλης προσπάθειας, που κάνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση:
«Μεσ’ στου Νοέμβρη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη
με εργάτη αγρότη φοιτητή και πρώτο το στρατιώτη
αδελφωμένοι δυνατοί για μια Ελλάδα πρώτη»

Τελικά η ουσία είναι το τι λέει το κάθε τραγούδι και όχι πότε και ποιοί το τραγούδησαν. Είναι θέμα οπτικής γωνίας και οξυδέρκειας. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτούς που διψάνε για αίμα και στρέφονται κατά της Σχολής Ευελπίδων.

Κάτω λοιπόν τα χέρια από τους Ευέλπιδες!

7 σχόλια:

 1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙΝ
  Να λοιπόν που το είδαμε και αυτό!
  Χούντα (πολιτική), χούντα (στρατιωτική) να επικαλείται…
  Ο ΓΑΠ δικαιώνεται
  Ο κίνδυνος πραξικοπήματος λαμβάνει σάρκα και οστά.
  Γίνεται ορατός.
  Με τον ποιο επίσημο τρόπο.
  Στο λίκνο του ΕΣ.
  Στη ΣΣΕ.
  Τα… δημοκρατικά ΜΜΕ λύσσαξαν.
  Για το κύρος του ΕΣ
  Την κατάσταση στη ΣΣΕ
  Τη …δημοκρατία μας
  Την στιγμή που ο ελληνικός λαός απειλείται με οικονομική εθνική εξόντωση.
  Όταν η εθνική κυριαρχία εκχωρείται
  Όταν το σύνταγμα ευτελίζεται
  Η κρατική οντότητα απειλείται.
  Κάποιοι παίζουν!
  Ναι παίζουν !
  Εκατέρωθεν.
  Θερμόαιμοι ή αφελείς υπερπατριώτες στο στρατό άρχισαν να παίζουν.
  Με τους θεσμούς, τους νόμους, την πειθαρχία, τη μνήμη και την ανοχή του λαού.
  Εγγυημένο παίγνιο.
  Πατροπαράδοτο!
  Από πατέρα σε γιό.
  Τη μια θέλουν σώνει και καλά να παρελάσουν…
  Την άλλη να υμνήσουν τη χούντα.
  Να σώσουν την πατρίδα.
  Ρομαντικά σπαθοφόρα παιδαρέλια θα έλεγε κάποιος.
  Με σκέψη ρηχή, αφελή, επιπόλαιη, ανόητη…
  Όχι βέβαια.
  Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το παιγνίδι του πατριωτισμού είναι προσοδοφόρο.
  Εφαλτήριο επαγγελματικής καταξίωσης.
  Ανοίγει πόρτες, φτιάχνει καριέρες, δημιουργεί χρήσιμες φιλίες, δημόσιες σχέσεις, ισχυρούς προστάτες, δημοτικότητα, κύρος, σεβασμό.
  Συγκροτεί συμμαχίες, λόμπυ, ομάδες, αδελφότητες, συμμορίες.
  Αρκεί να παιχτεί έξυπνα.
  Ένας εύελπις το 1982 ξυλοκοπήθηκε, τιμωρήθηκε, κυνηγήθηκε, συκοφαντήθηκε ως εχθρός του έθνους και τελικά υποχρεώθηκε σε φυγή από τη ΣΣΕ.
  Αντίθετα ένας άλλος που, παρέβη το ΣΠΚ, τους στρατιωτικούς κανονισμούς, κάθε έννοια πειθαρχίας ανακηρύχτηκε εθναμύντορας, υπηρέτησε σε υπουργικά γραφεία και υψηλούς στρατιωτικούς θώκους.
  Από την άλλη όχθη ο αποπροσανατολισμός του λαού συνεχίζεται.
  Βούτυρο στο ψωμί του Λουκά και των …στηριγμάτων του.
  Η μωροφιλοδοξία, ο αριβισμός, ο καριερισμός, ο μεσσιανισμός, η ανοησία χρησιμοποιούνται πολιτικά.
  Ως απαράμιλλο επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
  Δραστικό αναισθητικό
  Το εμπόριο πατριωτισμού πουλάει στο γυαλί.
  Η κινδυνολογία!
  Αποκοιμίζει, παραπλανεί, δίνει άλλοθι, πολιτικό χρόνο, επιχειρήματα στη δωσίλογη κυβέρνηση.
  Για προβοκάτσια εναντίον του στρατεύματος παραποίηση των συμβάντων, υπερβολές λένε οι μεν
  Για σταγονίδια, χουντικά τζάκια, χουντογιορτές, νοσταλγούς απαντούν οι άλλοι…
  Όλοι παίζουν λοιπόν …
  Ο καθένας το δικό του παιγνίδι.
  Έτσι ο ιδιότυπος ψευτοπόλεμος καλά κρατεί.
  Με πραγματικά και άσφαιρα πυρά.
  Με αγχέμαχα και εκηβόλα όπλα.
  Πάντα προς το συμφέρον των εμπολέμων.
  Ερήμην του λαού.
  Που τους πληρώνει ποικιλότροπα.
  Που κάποτε όμως πρέπει να τους εξηγήσει:
  Ότι είναι επικίνδυνο να παίζουν εν ου παικτοίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως η επίκληση του Κυρίαρχου Λαού και μόνο κατ΄επίφαση κυρίαρχου είναι αυτή που μας έφερε ως εδώ κε παραπάνω ανώνυμε.
  Ο λαός πληρώνει και ο λαός απολαμβάνει . Τι άραγε; Το Στρατό που δεν υπηρετεί ή τον πολιτικό που συνέχεια του τάζει;
  Τις βούλεται αγορεύειν; Όλα τα κοινωνικά κατακάθια μήπως; Καλά τα λογοπαίγνια και οι ρητορικές ερωταποκρίσεις ,ακόμη δε καλύτερος ο ευρηματικός ποιητικός σχηματισμός.
  Σταγονίδια και ευφάνταστες ιστορίες σπιλώνουν οικογένειες, τιμές και υπολήψεις και η Ελλάδα ασχολείται με την αποφυλάκιση και το θάνατο του αρχιδολοφόνου Κοεμτζή.
  Πολιτικό σύστημα σάπιο και ξεφτιλισμένο, ανίκανο και να ηγηθεί και να δώσει οράματα στη νέα γενιά.
  Αλλά.... "κατηγορώ" στον πατέρα του νεαρού και άμυαλου Εύελπι και μάλιστα πότε; Την εποχή που ο Ανδρέας ρήμαζε τα πάντα και εγκαθίδρυε το πιστοποιητικό "πράσινων" φρονημάτων.
  Συμφωνώ φίλτατε "Τα παιδία παίζειν". Το θέμα είναι ποια είναι τα παιδιά και τι ακριβώς παίζουν.
  Ευχαριστώ το blog για τη φιλοξενία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδή η Δημοκρατία ως πολίτευμα θεωρείται ισχυρό γιατί στηρίζεται στην εφαρμογή των νόμων και την απαίτηση αυτής της συμμόρφωσης από τους πολίτες, γεννάται το ερώτημα:Μήπως και όλοι αυτοί οι ψυχάρηδες και οι παρόμοιοί τους που εστήριξαν ένα πελατειακό κράτος και έκλειναν συστηματικά και τα μάτια και τα αυτιά τους στο όργιο της παρεκτραπείσας δημοκρατίας μας, μήπως λοιπόν όλοι αυτοί εκείνο που ως λυτρωτικό ονειρεύονται είναι ακριβώς εκείνο που κατηγορούν;Μήπως δηλαδή διογκώνουν τα πράγματα για να προκαλέσουν την αντίδραση των υβριζομένων;Μήπως οι νοσταλγοί της χούντας είναι οι διάφοροι Ψυχάρηδες και όχι οι Αξιωματικοί και Ευέλπιδες που έταξαν ως σκοπό τους να θυσιασθούν εάν χρειασθεί υπερασπιζόμενοι Πατρίδα,Θρησκεία ,Οικογένεια που όλοι αυτοί που κατηγορούν τους Ευέλπιδες έχουν ποδοπατήσει και εξευτελίσει για την κονόμα;Τελικά με αυτά που λέω σκέφτομαι μήπως είμαι και εγώ χουντικός που επί χούντας έφαγα το ξύλο της αρκούδας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗΣ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ 45 ΑΡΙΔΕΣ ΕΩΣ Κ 65 ΑΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΧΛΕΜΠΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!! ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.ΣΤΗΝ ΣΣΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΤΣΙ ΑΒΡΑΜΟ...ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ.ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΕΡΕΛΠΙΔΕΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σωστός ο παραπάνω φίλος. Μας έφαγε ο καναπές και ο ωχαδερφισμός. Το τομαράκι μας να 'ναι καλά και όλα τα υπολοιπά τρα λα λα.
  Άιντε να δούμε τι θα πούμε στα παιδιά μας που τα περισσότερα είναι στην ηλικία του Εύελπι και ψάχνουν σαν τις άδικες καταρες για αξιοπρέπεια, δουλειά, θεσμούς ........
  Κι εμείς σαν στελέχη τις περισσότερες φορές κο κο κο κο για μια καλή μετάθεση , μια θέση στο εξωτερικό , μια εκπαίδευση.
  Και λεώ εμείς γιατι κι εγώ καμια φορά λυπάμαι τον εαυτό μου και ψάχνω να βρω τι να κάνω για να επανορθώσω.
  ΑΥΤΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για να σοβαρευτούμε λίγο...
  Τα πραξικοπήματα και πρακτικά για να γίνουν, απαιτούν κάποιες κατάλληλες συνθήκες οι οποίες στην Ελληνική κοινωνία δεν υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια. Οι Η Λ Ι Θ Ι Ο Ι που βλέπουν "σταγονίδια" παντού τελευταία, μάλλον θέλουν να δικαιολογήσουν το δικό τους (πραγματικό αυτή τη φορά) πραξικόπημα σε μια ενδεχόμενη κοινωνική εξέγερση λόγω της πείνας.Και θα το δικαιολογήσουν ως αντίδραση σε επικείμενη "στάση" χουντικών (έτσι θα βαφτίσουν μια κοινωνική έκρηξη).
  Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα με αυτούς που έχουμε μπλέξει!!!

  Άνχης ε.α. Τσιγγερλιώτης Μιχαήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!! ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ -ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ -ΦΑΣΙΣΤΑΡΑΔΕΣ
  ΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ Κ Α Ν Ε Ν Α Σ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή