Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Κούρσα" συναντήσεων στο εξωτερικό ξεκινά ο πρωθυπουργός μετά την ψήφο εμπιστοσύνης


O νέος Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αμέσως μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Ζ.Μ.Μπαρόζο, ο Λ. Παπαδήμος θα συναντηθεί μάλλον την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που γίνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τους εταίρους και τους ευρωθεσμούς, θα τεθούν τόσο το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης όσο και της λεγόμενης 6ης δόσης που αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τα κρατικά ταμεία. Πηγές της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι «τα δύο θέματα στην πραγματικότητα είναι ένα» και εμπίπτουν στην εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «εναπομείνασα προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι η κύρωση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου από το ελληνικό κοινοβούλιο και συνεπακόλουθα η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και την οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει». 
Σημειώνεται ότι για να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του το ΔΝΤ, πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας τους 12 επόμενους μήνες, άρα να εγκριθεί το νέο δάνειο. Από πλευράς Ευρωπαίων η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και θα εκτελεστεί «μόλις ή Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει».
Ο Λ. Παπαδήμος αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις στους ομολόγους του και τους προέδρους της Κομισιόν και του Συμβουλίου αφενός για το ότι η κυβέρνησή του θα επισπεύσει όλες τις σχετικές διαδικασίες, αφετέρου για την αμετάκλητη βούληση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ. Πηγές του περιβάλλοντος Μπαρόζο αναφέρουν ότι για το τελευταίο «η καλύτερη έγγραφη δέσμευση είναι το πρακτικό της ψηφοφορίας στη Βουλή, όπου θα φαίνεται η υπερψήφιση όλων των παραπάνω από τα δύο μεγάλα κόμματα και τους βουλευτές τους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου