Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ψυχολογικές διαταραχές μαστίζουν τους αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Αμερικανική αναφορά του Πενταγώνου διαπιστώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη και ψυχολογικό στρες. Η αναφορά δημοσιεύεται στην εφημερίδα USA Today στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων το 2010 ήταν το χαμηλότερο εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, ύστερα από σύγκριση με ανάλογη μελέτη που είχε γίνει το 2005.

Ειδικότερα το προσωπικό που έχει δύο και τρεις αναπτύξεις στην περιοχή τα συμπτώματα του ψυχολογικής κατάπτωσης που παρουσιάσουν  είναι ιδιαίτερα έντονα.  Η μελέτη αυτή του Πενταγώνου διεξήχθη το 2010 και το δείγμα των ερωτηθέντων προέρχεται από τις τάξεις των απλών στρατιωτών και πεζοναυτών τη στιγμή που η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν ήδη διανύει το δέκατο χρόνο της σηματοδοτώντας την περισσότερο μακροχρόνια πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιστορία της.
Η μελέτη αποδίδει τις σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές των στρατιωτών στο γεγονός ότι είτε έχουν σκοτώσει οι ίδιοι είτε έχουν δει συντρόφους τους να πεθαίνουν είτε τέλος το γεγονός πως ζουν και λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζει συνεχή απειλή για τη ζωή τους.
Πιο ειδικά ένα 47% των στρατιωτών αναφέρουν πως διαθέτουν υψηλό ή πολύ υψηλό ηθικό συγκρινόμενο με ένα 66% που είχαν απαντήσει ανάλογα το 2005. Συμπερασματικά μόνο ένας στους εφτά στρατιώτες και ένας στους πέντε πεζοναύτες απάντησαν ότι έχουν υψηλό ή πολύ υψηλό ηθικό.
Ένας από τους λόγους της μεταστροφής αυτής όπως εξηγεί ο Larry Korb αμυντικός αναλυτής του ινστιτούτου «Center for American Progress» είναι πως κανείς από τους εθελοντές αυτούς δεν περίμενε να ο πόλεμος να κρατήσει τόσο πολύ.
Παρά την αποθαρρυντική αυτή αναφορά επισημαίνει ο Korb ο αμερικανικός Στρατός έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες του αναφορικά με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης αλλά έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη.
«Έρχεσαι πίσω, είσαι στο σπίτι σου για ένα χρόνο, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι πως δεν έχεις χρόνο για να επανέλθεις ψυχολογικά καθώς από τη στιγμή που επιστρέφεις αρχίζεις την εκπαίδευσή σου για να επιστρέψεις πίσω», προσθέτει ο Korb.
Η μελέτη αναφέρει πάντως πως οι στρατιώτες είναι πάρα πολύ απασχολημένοι στην υπηρεσία τους για να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια ψυχολογικής υποστήριξης.

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου