Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της",λένε οι Τούρκοι που ζητάνε 264 εκατομμύρια.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

" Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της στην Τουρκία". Αυτός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Sabah, που αποκαλύπτει πως η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει το χρέος της στην Άγκυρα, που προκύπτει απο τα τέλη διέλευσης του Αζερικού αερίου, απο την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, " η Ελλάδα που έχει χτυπηθεί απο την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της στην Τουρκία για το φυσικό αέριο. Η Τουρκική εταιρεία αερίου BOTAŞ, επι 9 μήνες συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους με την Ελλάδα και σε περίπτωση μη καταβολής του, σχεδιάζει να αποταθεί σε διεθνής διαιτησία."


Η τουρκική εφημερίδα τονίζει πως το χρέος προέκυψε απο την αγορά φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν. Το 2008 η Ελλάδα αγόρασε μέσω Τουρκίας 443 εκατομμυρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το 2009 721 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και το το 2010 660 εκατομμυρια κυβικά μέτρα. Με τη συμφωνία τιμής της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε απο τα 120 δολάρια στα 250 δολάρια. Απο την αύξηση αυτή επιβαρύνθηκε και η Ελλάδα, καθώς προέκυψε ενα επιπλέον κόστος ύψους 264 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενα χρέος, που σύμφωνα με τους τούρκους, η Ελλάδα το αποδέχθηκε. Η τουρκική εφημερίδα γράφει " η Ελλάδα αποδέχθηκε το ύψος του χρέους , όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της επι 9 μήνες. Το χρέος αυτό δεν αναμένεται να πληρωθεί σύντομα. Και γι'αυτο η ΒΟΤΑŞ ετοιμάζεται να πάει το θέμα στη διαιτησία. Επίσης υπάρχει θέμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου"

Οι τούρκοι φαίνεται οτι θα διεκδικήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους με σκληρό τρόπο.

Πρόσφατα το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV είχε μεταδώσει πως " Η Άγκυρα ετοιμάζεται να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα. " Το τηλεοπτικό δίκτυο είχε επικαλεστεί δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τόνιζε πως η Άγκυρα θα σταματήσει να πουλά 750 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν για να το χρησιμοποιεί στην εσωτερική κατανάλωση.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τουρκίας είχε τονίσει οτι η Ελλάδα θα μπορεί να αγοράζει Αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας όμως θα πρέπει να πληρώνει τέλη διέλευσης, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου