Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ο ΥΕΘΑ απαντά στην επιστολή των επτά Α/ΓΕΝ για τις περικοπές στην άμυνα.

Απάντηση στους επτά Α/ΓΕΝ οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που κρύβουν οι αλόγιστες μειώσεις αμυντικών δαπανών, ανέλαβε να δώσει ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ.Βενιζέλος, επαναλαμβάνει ότι οι περικοπές που ανακοίνωσε “δεν θίγουν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και άρα τους άξονες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής”. Μακάρι να έχει απόλυτο δίκιο ο ΥΕΘΑ.Αν όμως τα ποσοστά διαθεσιμοτήτων που κυκλοφορούν ευρέως από απελπισμένους επιτελείς έχουν έστω και μια δόση αλήθειας ,τότε η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο άσχημη απ ΄ αυτή που περιγράφεται στην επιστολή Βενιζέλου:

“Κύριοι Αρχηγοί,

το γραφείο του Πρωθυπουργού διαβίβασε προς το γραφείο μου την από 14.4.2011 επιστολή σας προς τον κ. Πρωθυπουργό.
Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ευαισθησία που επιδεικνύετε απέναντι στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα. Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τόσο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων όσο και απευθυνόμενος προς την κοινή γνώμη, η δυσμενής αυτή οικονομική κατάσταση που συνεπάγεται περιορισμό της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας σε καμία περίπτωση δεν θίγει τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και άρα τους άξονες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής γύρω από τους οποίους έχει διαμορφωθεί από το 1974 έως σήμερα ευρύτατη εθνική συναίνεση.
Ο περιορισμός των δαπανών του ΥΠΕΘΑ σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνιστά καθυστερημένη και υποχρεωτική άσκηση εκλογίκευσης και διαφάνειας. Μας επιτρέπει να κάνουμε καλύτερα στοχευμένες επιλογές, να αξιοποιήσουμε υφιστάμενα πανάκριβα οπλικά συστήματα και κυρίως να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και την ικανότητα των στελεχών μας που είναι το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα και ο βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος που διαθέτουμε.
Με το πνεύμα αυτό και στο πλαίσιο της Νέας Δομής Διοίκησης και της Νέας Δομής Δυνάμεων (σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου ν. 3883/2010), το ΣΑΓΕ με πρόταση του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια το ΣΑΜ διαμόρφωσε το 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών που καλύπτει τις καλά μελετημένες ανάγκες των κλάδων και παραλλήλως σέβεται το δημόσιο χρήμα, τους κόπους και την αγωνία του ελληνικού λαού.
Έδωσα ήδη την οδηγία στον κ. Α/ΓΕΝ στην επόμενη συνάντηση των επίτιμων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να σας ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις αυτές.

Με τιμή

Ευάγγελος Βενιζέλος”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου