Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Με καταθέσεις δημοσιογράφων αρχίζει η προανακριτική για τα υποβρύχια

Με τις καταθέσεις δημοσιογράφων ξεκινούν την Πέμπτη οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.
Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι δημοσιογράφοι Ν.Χατζηνικολάου, Μ.Πολάτος, Τ.Τέλλογλου, Γ.Παπαδάκου, Αρ.Μπουγάτσου και Κ.Αλατζάς οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρκο Μπόλαρη, είχαν το βασικό ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας πρόεδρο τον κ. Μπόλαρη, αντιπρόεδρο τον Άγγελο Μανωλάκη και γραμματέα τον Άγγελο Τόλκα.
Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Μπόλαρης, η ΝΔ ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για την δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος.
Επίσης, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι ήδη έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής η δικογραφία ενώ αναμένεται ακόμα το υλικό της γερμανικής δικαιοσύνης από τις καταθέσεις των στελεχών των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW.
Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Θετική ήταν η αντίδραση από το Αμπου Ντάμπι στο αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή στοιχείων για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο Έλληνας πρεσβευτής απευθύνθηκε επισήμως στο fund που ελέγχει το 60% της Ferrostaal και όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ε.Βενιζέλος είναι πολύ πιθανή ακόμα και η οικειοθελής αποστολή των στοιχείων που ζήτησε η Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, δήλωσε πως ασκεί πιέσεις και στη γερμανική πλευρά.
 
Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου