Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.Κί.Σ ΣΤΗ «ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ» ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΠΔΔ ΣΕ ΝΠΙΔ

 
         Είναι γνωστό ότι, ένας από τους λόγους που ιδρύθηκε η Α.Κί.Σ ήταν και η διαπιστωμένη αδιαφορία και υποχωρητικότητα της ΕΑΑΣ στα θέματα που αφορούσαν στη στήριξη και υποστήριξη των συμφερόντων τόσο των ε.ε όσο και των ε.α συναδέλφων του Στρατού Ξηράς. 
 Ήμασταν εμείς που μετέχοντες στην αρχικά δημιουργηθείσα ως επιτροπή κινητοποίησης Στελεχών Στρατού Ξηράς  προσπαθούσαμε μάταια, επισκεπτόμενοι την ΕΑΑΣ, να παρακινήσουμε τον Πρόεδρο και το ΔΣ να κινηθούν άμεσα και να διαμαρτυρηθούν για τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό και τις αντίστοιχες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο συνταξιοδοτικό. Εξέχουσα θέση στις πιεστικές παραινέσεις μας είχε και το θέμα του ΜΤΣ.
Δυστυχώς  ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, παρά την αντίθετη εισήγηση του συνόλου των μελών του ΔΣ, φοβούμενος ίσως την απειλή υποβάθμισης- φημολογούμενη σήμερα - της Ένωσης, την οποία όπως φαίνεται από τότε επέσειε ο Υπουργός Άμυνας, δεν κινήθηκε ως όφειλε αλλά  ούτε και ενημέρωσε τα μέλη της ΕΑΑΣ, είτε μέσα από την εφημερίδα  της είτε από την  ιστοσελίδα της .
 Όταν δε τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο για το θέμα του  ΜΤΣ και όλα ήταν τελειωμένα σε βάρος των συμφερόντων μας, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το  συνταξιοδοτικό, άρχισε τότε να λέει  αλήθειες και να οδύρεται μέσα από τις στήλες της «Εθνικής Ηχούς»  για το πτώμα του ΜΤΣ που και  ο ίδιος είχε κατά πολύ συμβάλλει στο να το αποτελειώσει, άλλοτε σιωπώντας και άλλοτε αποκρύπτοντας σκόπιμα την αλήθεια.
Αρκετοί από εμάς θυμόμαστε τις θέσεις του κ. Προέδρου της ΕΑΑΣ    στη συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο καθώς και τις μισές αλήθειες που ο τότε πρόεδρος του ΜΤΣ παρέθετε  προς τους παρισταμένους. Όταν λοιπόν, τότε, ρωτήσαμε τον Πρόεδρο να μας ενημερώσει για τους λόγους  για τους οποίους η ΕΑΑΣ δεν προωθεί τα λεγόμενα συνδικαλιστικά συμφέροντα των μελών της, πήραμε την απάντηση ότι η ΕΑΑΣ δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας και ως εκ τούτου δεν δύναται να επεκταθεί σε τέτοιους τομείς.
Και τότε ήταν κάποιοι από εμάς που, ενώπιον όλων των παρισταμένων του, ζητήσαμε να παραιτηθεί  προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυση των θεμάτων μας από κάποιο άλλο πρόσωπο που θα προέκυπτε από εκλογές και που θα  διέθετε την απαραίτητη όρεξη και τον απαιτούμενο « τσαμπουκά».
Ακολούθησαν οι περιβόητες δηλώσεις των κ.κ  Μπεγλίτη και Πάγκαλου με τις οποίες υποτιμάτο ο ρόλος και το έργο  των Στελεχών για να αρχίσει από εκεί και πέρα να ξηλώνεται το πουλόβερ με υπέρογκες μειώσεις  μισθών και συντάξεων. Και τότε δεν είδαμε πουθενά τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ να διαμαρτύρεται, ούτε να μπαίνει μπροστά στον αγώνα για το σταμάτημα αυτής της επίθεσης και την αποκατάσταση της αλήθειας. Από εκεί και πέρα όμως μέχρι την φημολογούμενη υποβάθμιση της ΕΑΑΣ υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Δεν φταίει το νομικό καθεστώς της ΕΑΑΣ ούτε και η ΕΑΑΣ ως θεσμός γιατί οι μέχρι τώρα Πρόεδροί της, είτε διορισμένοι είτε εκλεγμένοι, αντί να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μελών τους κοίταζαν να μην δυσαρεστούν τους υπουργούς των φοβούμενοι ίσως ότι δε θα έχουν την εύνοιά τους. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η ΕΑΑΣ δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο αλλά στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της. Αλλά και στη περίπτωση που ενδεχομένως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, που δεν τον επιβαρύνει, συμφωνούμε να περικοπούν όλες αυτές οι δαπάνες.
Εδώ ζήσαμε απίθανους οργανισμούς να θεωρούνται ΝΠΔΔ και να χρηματοδοτούνται αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνονται μαγαζάκια για πελατειακές σχέσεις των κομμάτων εξουσίας. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό δεν είναι ο λόγος της υποβάθμισης εύλογα αναρωτιόμαστε ποιος είναι αυτός ο λόγος και τι αποτελέσματα θα έχει σίγουρα σε βάρος μας;
Η μόνη ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε είναι η επιδίωξη των κέντρων αποφάσεων να υποβαθμίσουν τελείως το έργο και την αξία των Ελλήνων Στρατιωτικών στο σύνολό τους.
Είναι κρίμα να βλέπει κανείς στη γειτονική δημοκρατική Ιταλία, την Ολλανδία ή τη Γαλλία, χώρες που στην ουσία δεν κινδυνεύουν από κανέναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να  χαίρουν της ύψιστης τιμής τόσο από την πολιτεία όσο και την κοινωνία για την πολύπλευρη προσφορά τους προς την Πατρίδα και εδώ να αισθανόμαστε στο σβέρκο μας το εκδικητικό μένος κάποιων που συνδέουν την έννοια της αναγνώρισης της προσφοράς των Στελεχών των ΕΔ με τα προσωπικά τους απωθημένα.
Διαφωνούμε λοιπόν κάθετα με αυτή τη μεθόδευση υποβάθμισης των Ενώσεων και θα σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια των υποψηφίων Προέδρων να αντισταθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις.
Εμείς στην Α.Κί.Σ  ελπίζουμε σε μια αναγεννημένη και ανανεωμένη, μέσα από τις επικείμενες εκλογές, ΕΑΑΣ και δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε γι΄αυτήν, εφόσον κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δηλώνουμε επίσης ρητά και κατηγορηματικά ότι "θα μας βρει"  απέναντί της  εάν διαπιστώσουμε ότι δεν θα υπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των μελών της Ένωσης.
Τέλος, καλούμε  όλους τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς να αντισταθούν στη μεθοδευμένη, μέσα από την υποβάθμιση της ΕΑΑΣ, μείωση και αμφισβήτηση του έργου και του ρόλου των Στελεχών και των ΕΔ γενικότερα.
Επίσης, καλούμε όλους τους  φορείς και τις ενώσεις αποστράτων  των άλλων κλάδων να δουν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και αντί να χαίρονται, να πουν ΟΧΙ στην υποβάθμιση των ενώσεων αποστράτων και να σταθούν κόντρα σε κάθε προσπάθεια υποτίμησης του έργου και του ρόλου των Στελεχών των ΕΔ που δίνουν τα ΠΑΝΤΑ χωρίς να ζητάνε ΤΙΠΟΤΕ.

                                                              Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2011

                                                                          Για την Α.Κί.Σ


                                                         Ο πρόεδρος της προσωρινής ΔΕ
                                                            Άνχης ε.α Χρηστίδης Χρήστος
                                                               

Διευκρίνιση
Δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσο  λάθος ή παράβλεψη ήταν, όπως γράφτηκε, να συμπεριληφθούν δηλαδή οι ενώσεις αποστράτων στα υπό κατάργηση ΝΠΔΔ.
Η Α.Κί.Σ δηλώνει ότι  δεν πρόκειται να επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» με έπαθλο την αποκλειστικότητα ή την πρωτιά μιας είδησης. Καμία σημασία, κατά την άποψή μας, δεν έχει αυτού του είδους η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Σημασία έχει ποια θα είναι η αντίδραση από μέρους μας και στο πως και πότε θα την εκδηλώσουμε.

11 σχόλια:

 1. Παιδιά η ΕΑΑΣ πέθανε εδώ και χρόνια. Πάρτε το χαμπάρι. Τι να συνδράμετε και πράσινα άλογα. Η ΑΝΕΑΕΔ κάνει το κομάτι της γιατί είναι "ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ" και στρογγυλεύει τα πράγματα και οι άλλοι όποιοι κι αν είναι πετάνε αητό.ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ , ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΑΣΤΕ ΚΕΦΑΛΙΑ. Όπως έλεγε και ένας παλιότερος " το ξύλο και το γ.....ι δεν το ξεχνάς ποτέ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο στην Α.Κί.Σ για την ενωτική και υπεύθυνη στάση της.Περιμένουμε κάποια κοινή αντίδραση από τους υποψήφιους Προέδρους την οποία μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε.Θα πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι ότι με κάθε τρόπο οι εντολοδόχοι της Τρόϊκας προσπαθούν να κάμψουν κάθε φωνή αντίστασης και να διαλύσουν κάθε θεσμό που τους δυσκολεύει στην ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της χώρας.Η Εκκλησία σιώπησε.Η Δικαιοσύνη παίρνει αποφάσεις κατ'εντολήν.Η Παιδεία αλλώθηκε.Σειρά φαίνεται ότι έχει τώρα ο Στρατός και τα Στελέχη του όπου και να βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός στρατεύματος. Και το ξύλωμα συνεχίζεται...
  Ας μην τους αφήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάτι λέτε εκεί στην Α.Κί.Σ και αρχίζει να ζεσταίνει το πράμα. Μην χρονοτριβείτε και ορμάτε τους. Αν τα κίνητρα σας είναι αγνά θα φανούν.
  ΜΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και θέλουν κάποιοι να γίνουν Πρόεδροι ,Αντιπρόεδροι κι άλλα τέτοια στην ΕΑΑΣ και όλοι μα όλοι Στρατηγοί.
  Τα χάλια μας έχουμε κύριοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τελικά με μπερδέψατε!
  Αφού η αναγεννημένη ΕΑΑΣ μπορεί λειτουργήσει σαν διεκδικητικό όργανο των συμφερόντων μας, γιατί συνάδελφοί μου πολλοί εξ ημών του ΣΞ είναι σε αγώνα δρόμου για δημιουργία κινήσεων, ομοσπονδιών (ΑΚΙΣ, ΠΟΣ κλπ, Γιατί εσείς που είστε μαχητικοί και μπροστάρηδες, δεν συσπειρώνεστε στην ΕΑΑΣ να την κάνετε μεγάλη και τρανή;
  Μήπως τελικά εσείς διασπάτε τη δύναμη των στελεχών του ΣΞ με τα μαγαζάκια που φιάχνετε;
  Μήπως εσείς παίζετε το παιχνίδι της κυβέρνησης και του "διαίρει και βασίλευε";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Εμείς στην Α.Κί.Σ ελπίζουμε σε μια αναγεννημένη και ανανεωμένη, μέσα από τις επικείμενες εκλογές, ΕΑΑΣ και δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε γι΄αυτήν, εφόσον κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
  Δηλώνουμε επίσης ρητά και κατηγορηματικά ότι "θα μας βρει" απέναντί της εάν διαπιστώσουμε ότι δεν θα υπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των μελών της Ένωσης."
  Συνάδελφε Ανώνυμε των 10:48 είναι νομίζω πολύ σαφής η παραπάνω διατύπωση της Θέσης μας.
  Στους υποψηφίους για το Δ.Σ της ΕΑΑΣ που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές απομένει να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ σε όλους εμάς τις δυνατότητες της ΕΑΑΣ.
  Στο παρελθόν δεν αποδείχθηκε όπως περιγράφεται και στην ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ και τότε θα μας βρει απέναντί της.
  Ο όρος "μαγαζάκια" που χρησιμοποιείς είναι τουλάχιστον αδόκιμος η δε "διασπαστική μας" δράση δεν αποδεικνύεται από ΠΟΥΘΕΝΑ.
  Η Α.Κί.Σ εξακολουθεί να είναι και θα παραμείνει ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΣ φορέας που ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ με τα ζητήματα των Συναδέλφων του Στρατού Ξηράς καθώς και των ορφανικών τους οικογενειών.
  Τέλος έχουμε δηλώσει τόσο στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη όσο και στο Καταστατικό μας - τα οποία σε προτρέπω να μελετήσεις- ότι θα παραμείνουμε ΜΑΚΡΙΑ από οποιαδήποτε κομματική εξάρτηση ή εναγκαλισμό ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
  Ενέργειες κυβερνήσεων , κομμάτων ή άλλων φορέων οποιασδήποτε απόχρωσης που θίγουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Συναδέλφων του Στρατού Ξηράς ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.
  Ευχαριστώντας σε για τον σχολιασμό σου.
  Για την Α.Κί.Σ
  Ανχης ε.α Χρήστος Γ Χρηστίδης

  Πρόεδρος Προσωρινής ΔΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μοναδικός ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΣ? Εννοείς πως εσείς είστε πρωτοβάθμιο σωματείο και ο ΠΟΣ το δευτεροβάθμιο?
  Βρε συνάδελφοι τι πράγματα είναι αυτά? Πάλι όλοι να έχουν καρέκλες? Γιατι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση!
  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εύχομαικαλή επιτυχία στους σκοπούς και τα οράματα της Α.Κι.Σ.Σας θέλω μαχητικά διεκδεικιτικους στα αιτήματά μας,υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας,αλλά και αρωγούς της Δκήσεως της Ε.Α.Α.Σ,για να είναι εξίσου δυνατή,ως θεσμοθετημένο όργανο,στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα στελέχη[εε-εα]ασχέτως προέλευσης,αλλά και τις ορφανικές οικογένειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανακοίνωση ΑΝΕΑΕΔ 10-2-2011

  Πρόσφατα το σύνολο των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δέχεται, από στελέχη της Κυβέρνησης, μια άδικη επίθεση σε βάρος του κύρους, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικοοικονομικής μας υπόστασης.
  Συκοφαντικές και αήθεις επιλεκτικές επιθέσεις σε βάρος της υπόληψης και των εννόμων συμφερόντων μας, καθόσον κάποιοι μας θεωρούν εύκολο και ανυπεράσπιστο στόχο.
  Και τέλος μας αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, τόσο στην ενέργεια, που έχουν μόνο καθήκοντα και υποχρεώσεις (βλέπε Στρατιωτικός ποινικός κώδικας), αλλά όχι δικαιώματα, όσο και στην αποστρατεία

  Και αφού τελείωσαν οι φραστικές επιθέσεις όπως, «άτομα με αυτιστική νοοτροπία», «αντιπαραγωγικοί», «κλειστό λόμπυ» κλπ περάσανε στην δράση.
  Περιέκοψαν το επίδομα υπευθυνότητας.
  Επέβαλαν την Ε.Α.Σ. (πρώην ΛΑΦΚΑ) και κατήργησαν τα επιδόματα αδειών (κάτι που έγινε βέβαια για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους), σε ανθρώπους, που σε όλη τους τη σταδιοδρομία, κατέβαλαν, τις συνεχώς διογκούμενες, κρατήσεις, ακόμα και για τις άδειες που δεν έπαιρναν.
  Επιχειρούν να τροποποιήσουν σε βάρος μας, το καθεστώς των Νοσοκομείων με απειλές για κατάργησή τους ή ακόμα και διακοπή της λειτουργίας ορισμένων και της περίθαλψής μας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, παρανομώντας προδήλως.
  Καθυστερούν την χορήγηση των επιδομάτων που δικαιούνται τα παιδιά μας από τα Μετοχικά Ταμεία (κυρίως το ΜΤΣ), ποσά που τα κατακρατούσαν από τους μισθούς μας.
  Περιέκοψαν τα μερίσματα που χορηγούν τα Μετοχικά Ταμεία, η προέλευση των οποίων ήταν και αυτές, από κρατήσεις που μας επέβαλαν.
  Επιχειρούν να καταργήσουν τις Ενώσεις Αποστράτων, ή έστω να αλλοιώσουν το χαρακτήρα τους ή ακόμα και το ρόλο τους, με όχι εκ προοιμίου αγαθή προαίρεση, δηλαδή να εκμεταλλευτούν πιθανώς τα περιουσιακά τους στοιχεία, με βάση και την πρόσφατη τροπολογία, υπέρ των Ο.Τ.Α.

  Ειδικότερα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και για το οποίο την ευθύνη έχουν κυρίως και οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΕΘΑ, έχουν αναρτηθεί στο www.aneaed.gr αρκετές θέσεις και απόψεις.


  Εμπρός στην επίθεση αυτή, που τις αφορμές και τα αίτια μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως,
  Την Κυριακή 13η Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:00, διοργανώνεται από την ΑΝΕΑΕΔ, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Αθηνών, Ακαδημίας 50, συγκέντρωση ενημέρωσης – διαμαρτυρίας με κύριο θέμα την κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
  Ο σκοπός της συγκέντρωσης είναι διπλός:
  Από τη μια, Να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για το μείζον πρόβλημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που είναι προάγγελος για την κατάληξη και των υπολοίπων Μετοχικών Ταμείων, στις πραγματικές του διαστάσεις, μέσα από μία ολοκληρωμένη ενημέρωση – συζήτηση, με τη συμμετοχή, των εκ των προσκληθέντων που αποδέχθηκαν να παραβρεθούν, καταξιωμένων επιστημόνων του εργατικού και ασφαλιστικού Δικαίου, διακεκριμένων Κυριών της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, διακηρύττοντας από την άλλη με σθένος και αποφασιστικότητα την αρραγή διεκδικητική μας ενότητα και βούληση.
  Με βάση το τελευταίο πιστεύω ότι η παρουσία του συνόλου των Αποστράτων ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ΑΝΕΑΕΔ, είναι αναγκαία.
  Η Ενδεχόμενη παρουσία των εν ενεργεία στελεχών, πρέπει να διέπεται από τις αρχές της απολύτου βούλησης, συνταγματικής τάξης και νομιμότητας και οπωσδήποτε κατά συνείδηση.
  Ας κουνηθούμε λίγο από τους καναπέδες μας, εμείς οι απόστρατοι αλλά όχι απόμαχοι, πριν μας τους πάρουν και αυτούς, που έτσι κι αλλιώς θα είναι το μικρότερο κακό, αφού έχουμε περάσει τη ζωή μας στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς αυτούς.

  Με εκτίμηση
  Για την ΑΝΕΑΕΔ
  Ο Εκπρόσωπος ΜΜΕ Βασίλης Δημητρόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλά, γιατί ενώ όλοι κατηγορούσαμε την ΕΑΑΣ για την απραξία και την χειραγώγησή της, τώρα θέλουμε την διατήρησή της?
  Δεν φωνάζαμε για την μείωση των εισοδημάτων μας και τώρα φωνάζουμε για την διατήρηση της ΕΑΑΣ?
  Μωραίνει ο κύριος ον......ή είμαστε από κούνια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιατί είναι άλλο πράγμα να διορθώνεις κάτι και άλλο πράγμα να παίρνεις το χρηματοκιβώτιο και μετά να το καταστρέφεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή