Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Π. Ρουμελιώτης: "Το ΔΝΤ δε θα φύγει ΠΟΤΕ από την Ελλάδα..."

    Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αποκαλύπτει ότι η συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. αφορά στην επιμήκυνση αποπληρωμής όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά του συνόλου του ελληνικού χρέους και επισημαίνει ότι χρειάζεται παράλληλα αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επίσης τονίζει ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν επιβλήθηκαν, αλλά είναι εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο για το πότε θα φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα; «Ποτέ» είναι η απάντησή του. Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του:
 -  Πότε θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα;
    Η εκταμίευση του δανείου λήγει στα μέσα του 2013. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι τακτικές επισκέψεις των στελεχών του ΔΝΤ, ώστε να συντάσσουν τις εκθέσεις για την εκταμίευση των δόσεων. Μετά το 2013 το ταμείο θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, ώστε να διασφαλίζεται η επιστροφή του δανείου που αρχικά είχε προβλεφθεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 2 χρόνια. Εφόσον όμως αποφασιστεί η επιμήκυνση αποπληρωμής από 2 σε 5 χρόνια, οι επισκέψεις των κλιμακίων του ΔΝΤ θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.
 -  Πότε θα σταματήσουν εντελώς;
    Ποτέ δεν θα σταματήσουν εντελώς. Κάθε χώρα που είναι μέλος του ΔΝΤ με βάση το άρθρο 4 του οργανισμού κάθε χρόνο υπόκειται σε έλεγχο. Απλώς δεν θα είναι τόσο πιεστικοί οι έλεγχοι, γιατί οι όροι του μνημονίου θα έχουν υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου