Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Θέλουμε ένα στρατό "πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και πιο συμμετρικό", υποστήριξε σε ομιλία του, σε συνέδριο ο ΥΕΘΑ, Ευ. Βενιζέλος

Στη στρατηγική ασφάλειας της χώρας μας και των επιδιώξεών της, στο πλαίσιο των διεθνών συμμαχιών και των υποχρεώσεών της, ως χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του ινστιτούτου “Strategy International”.
 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ελληνικός σχεδιασμός για τις ένοπλες δυνάμεις αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός στρατού «πιο ευέλικτου, πιο αποτελεσματικού και πιο συμμετρικού»  αλλά και στην κατάρτιση ενός «προγράμματος εξοπλισμών, που χωρίς να θίγει σε τίποτε την αμυντική θωράκιση της χώρας και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων θα είναι εναρμονισμένο με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας» και «θα συνδέεται με την αμυντική βιομηχανία μας», αλλά «κυρίως θα στέλνει το μήνυμα ότι η αχλή μυστηρίου που είχε κυριαρχήσει επί πολλές δεκαετίες στον τομέα αυτό έχει οριστικά διαλυθεί».
 
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, ενώ επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα «βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης, με το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στον ΟΣΕ».
 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ιδιαίτερα «σε μια περίοδο περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας» έχει πολύ μεγάλη σημασία «να τονίσουμε και να νοιώθουμε, ότι αυτός ο περιορισμός δεν αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας μας, την ικανότητα μας να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας" και "να παίζουμε ένα ρόλο στα περιφερειακά και τα διεθνή δρώμενα", με πλήρη συνείδηση των μεγεθών και των συσχετισμών δυνάμεων.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» που διεξάγεται με τη συμμετοχή των χωρών -μελών του, γύρω από τη νέα ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, στη βάση των σχετικών αποφάσεων της Λισσαβόνας, την όποια χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και την οποία συνέδεσε και με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία όπως είπε «συνιστά από μόνη της μια στρατηγική μεγάλων διαστάσεων», υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού από την πλευρά της των διεθνών κανόνων και πρακτικών καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
 
«Θέλουμε στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ να εφαρμόζονται οι ίδιες αντιλήψεις, οι ίδιοι κανόνες, οι ίδιες αρχές και οι ίδιες πρακτικές, που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες περιοχές της συμμαχίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει «ιστορικούς και συναισθηματικούς δεσμούς» και λόγους να θέλει «σταθερότητα, δημοκρατική εξέλιξη και ευημερία για το λαό της Αιγύπτου».
 
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Αιγύπτου θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε οι εξελίξεις να είναι ειρηνικές, ελεγχόμενες και να ολοκληρωθούν γρήγορα και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο σταθερότητας για την περιοχή», πρόσθεσε ο υπουργός.

2 σχόλια:

 1. Θα μας κάνει και ...συμμετρικούς ο Βαγγελάκης? Αυτό θα μας σώσει, δε κοιτά που κοντεύει να διαλύσει το στράτευμα με τις ευέλικτες ιδέες του? Στο βωμό της "οικονομίας" λες κι εμείς τα φάγαμε!!! Αλλά αυτό τους βολεύει, ένας καμπούρης Στρατός να κάνουν ότι θέλουν.. ποιοί αυτοί που τώρα θυμηθήκαν ότι χρωστάνε, αφού τα μασούσαν πριν πάνω στις πλάτες μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τέρμα και τελείωσε κι ας με πουν ότι θέλουν πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων - βλέπε Αίγυπτος- και να οργανωθούμε άμεσα.
  Δυστυχώς εμείς οι πιο συντηρητικοί χάσαμε χρόνο , πολύ χρόνο , αφήνοντας τους ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ να οργανωθούν και να κατευθύνουν τον απλό κόσμο.
  Δεν είμαι χουντικός ούτε υπερπατριώτης απλά δηλώνω ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και αυτός ο τίτλος δεν χαρίζεται σε κανένα και θα τον υπερασπιστώ με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί.
  Ένας ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή