Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η καρέκλα... παρέλαβε το Νόμπελ

Η τελετή απονομής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Όσλο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως ο Σιαομπό, ένας εκ των ηγετών της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, το 1989, εξέγερση που κατεστάλη αιματηρά από τον κινεζικό στρατό, εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα του.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής των Νόμπελ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε το Νόμπελ Ειρήνης στην άδεια καρέκλα του Σιαομπό και δήλωσε πως «ο Λιου άσκησε μόνο τα πολιτικά του δικαιώματα, δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος».
Την απελευθέρωση του Σιαομπό «το ταχύτερο δυνατό» ζήτησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που τόνισε ότι ο Κινέζος διαφωνών ενσαρκώνει «παγκόσμιες αξίες».
Από την πλευρά της, η Κίνα καταδίκασε την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό ως «πολιτική φάρσα», ενώ τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης κατηγορούν την Δύση ότι προσάγει τη χώρα σε δίκη, προσπαθώντας να επιβάλει ξένες αρχές και αξίες.
Παράλληλα, διεκόπη στην Κίνα η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN και TV5, για όσο διάστημα τα δίκτυα αυτά μετέδιδαν απευθείας την τελετή στο Όσλο.
Σημειώνεται ότι η κινεζική αστυνομία εμπόδισε ομάδα Γερμανών διπλωματών να επισκεφθούν την σύζυγο του Σιαομπό, Λιου Σια, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πάντως, η Λιου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Κινέζος διαφωνών θα αφιερώσει το βραβείο στους νεκρούς της Τιεν Αν Μεν.
Την ίδια ώρα, η Ζανγκ Σιανλίνγκ, που έχασε τον γιο της στην αιματηρή καταστολή του κινήματος της Τιεν Αν Μεν, δήλωσε ότι μεταφέρθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, για να εμποδιστεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
ΠΗΓΗ Αδέσμευτος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου