Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Το "Τρούμαν" στα Χανιά.

Tο πυρηνοκινητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Harry Τruman,  αναμένεται να μείνει στο  λιμάνι μέχρι την Δευτέρα...
Το πλοίο κατάπλευσε στον προβλήτα της ναυτικής βάσης στο Μαράθι Ακρωτηρίου για λόγους ανεφοδιασμού και αναψυχής του πληρώματος.
http://www.onalert.gr/

Το Harry Truman ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο απέπλευσε στα τέλη του περασμένου Μαϊου από τη ναυτική βάση του Norfolk ως «ναυαρχίδα» της δύναμης κρούσης πλοίων, που είχαν αποστολή να μεταβούν στον Περσικό κόλπο, προκειμένου να κάνουν νηοψίες για μεταφορά όπλων προς το Ιραν.

Το αεροπλανοφόρο Truman έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αεροπλανοφόρου είναι 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα. Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει πυραύλους αέρος - αέρος Sea Sparrow, καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα, μεταφέρει σμήνος βομβαρδιστικών, 4 F/A-18 Super Hornet και 3 F/A-18 Hornet, κατασκοπευτικά μικρά αεροσκάφη και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2 Hawkeye παντός καιρού, σμήνος ηλεκτρονικών επιθέσεων για παρεμβολές σε ραντάρ και σμήνος 7 ελικοπτέρων καταστροφής υποβρυχίων.

Μαζί με το Truman στο Μαράθι κατάπλευσε και το συνοδευτικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Normandy εκτοπίσματος 10.000 τόνων. To Normandy είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 400 άτομα.

Από την ημέρα του κατάπλου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αξιωματικοί και πληρώματα των δύο πλοίων επισκέπτονται κυρίως την παλιά πόλη των Χανίων, άλλα και άλλες περιοχές του νησιού.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για τον κατάπλου των δύο πολεμικών πλοίων, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ξένων βάσεων στο Ακρωτήρι. Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την παρουσία του αεροπλανοφόρου, εξέδωσε και η επιτροπή κατά των βάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου