Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ιδιωτών πιστωτών


Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, με την προσδοκία ότι θα καταλήξουν σε μία καταρχήν συμφωνία κατά τις επόμενες ημέρες και πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Κατά την χθεσινή -μαραθώνια- συνάντηση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συζητήθηκαν αρκετές πτυχές της προτεινόμενης συμφωνίας αλλά αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Με τις πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο για χαμηλότερο κουπόνι στα νέα ομόλογα που θα δώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής να παραμένουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση με μεσοσταθμικό επιτόκιο λίγο πάνω από το 4% (με τη ζημιά για τους ομολογιούχους στην παρούσα αξία να φθάνει το 70%).
Αυτό βεβαίως που θα καθορίσει την επιτυχία η μη του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων είναι το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών για το οποίο εκτιμήσεις θα υπάρξουν μετά από την ολοκλήρωση της καταρχήν συμφωνίας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου