Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μανιάτης: Σε τρεις μήνες ξεκινούν οι έρευνες για φυσικό αέριο

Σε 90 ημέρες θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των φακέλων των ενδιαφερομένων εταιρειών για σεισμικές έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

«Οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δύο διακριτά στάδια. Το πρώτο είναι οι σεισμικές έρευνες, όπου εντοπίζεται πού και πόσους υδρογονάνθρακες έχεις με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό των γεωτρυπάνων, όπου τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών αγοράζονται από τις πετρελαϊκές εταιρείες και με βάση αυτά κάνουν ακόμη πιο εξειδικευμένες έρευνες, και με αυτά αποφασίζουν να έρθουν να επενδύσουν με γεωτρύπανα και να έρθουν να βρουν κοιτάσματα.
 Εμείς, μετά από μία απουσία περίπου 15 ετών από το διεθνή ορίζοντα, ξεκινάμε έρευνες για κοιτάσματα με την παρουσία μας και ξεκινάμε με τον πρώτο διαγωνισμό που ελπίζω, και είναι ρεαλιστικό αυτό, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και ανάδοχο. Άρα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς θα έχουμε αποτελέσματα ερευνών που θα έχουν αναλυθεί και τα αποτελέσματά τους θα τα ξέρουμε και εμείς ως χώρα και θα ξέρουμε τι έχουμε και πού το έχουμε», εξήγησε ο κ. Μανιάτης.
Πρόσθεσε δε, ότι οι έρευνες θα γίνουν στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ενώ διευκρίνησε: «Η περιοχή όπου έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε έρευνες είναι μία περιοχή που δεν έχει σχέση ούτε με το Ισραήλ ούτε με την ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχει ένταση. Είναι ουσιαστικά η μισή θαλάσσια έκταση της Ελλάδας και τα όριά μας είναι - της περιοχής έρευνας - με Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη και σταματάμε πριν ξεκινήσουν καν τα θαλάσσια σύνορά μας με την Αίγυπτο. Άρα, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση με όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου».

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου