Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πτητικά επιδόματα εκατ. ευρώ σε πιλότους... εδάφους (άρθρο του ‘γνωστού’ Δήμου Βερύκιου…)

"Πετούν" από το... γραφείο τους και παίρνουν "πτητικό επίδομα"! Εμειναν άναυδοι οι ελεγκτές της τρόικας όταν διαπίστωσαν ότι ετησίως χορηγούνται είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ σε 1.100 αεροπόρους ως "πτητικό επίδομα"!
Πτητικό επίδομα εμφανίζονται να λαμβάνουν ακόμη και οι "ιπτάμενοι" που υπηρετούν στο υπουργείο Αμυνας, τα Γενικά Επιτελεία, ακόμη και σε θέσεις εξωτερικού! Ειδικότερα με τους στρατιωτικούς ακολούθους κάθε έξι μήνες η υπηρεσία επιβαρύνεται και με τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής τους στην Ελλάδα για να κάνουν την λεγόμενη "εξαμηνιαία πτητική... συντήρηση", για την οποία δικαιολογείται και το σχετικό επίδομα!!! 
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προέκυψε ότι το 75% όσων αεροπόρων λαμβάνουν το "πτητικό επίδομα" (δηλαδή, περί τους 800) βρίσκονται μακριά από τις πολεμικές μοίρες, καθώς υπηρετούν σε διάφορες επιτελικές θέσεις και υπηρεσίες εδάφους. Στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είθισται τις τελευταίες δεκαετίες ο κάθε "ιπτάμενος" αεροπόρος, ανεξαρτήτως εάν υπηρετεί σε μονάδα "πρώτης γραμμής" ή όχι, να λαμβάνει ετησίως 18.000 ευρώ ως "πτητικό επίδομα"! Σε πολεμικές μοίρες είναι ενταγμένοι μόλις το 25% των "ιπταμένων", όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν το συγκεκριμένο επίδομα είτε κάνοντας ήπιες πτήσεις (μεταγωγικά αεροσκάφη) ή πλαστογραφώντας τα στοιχεία χωρίς καν να μπουν σε αεροπλάνο. Ιπτάμενοι αεροπόροι φέρονται να πετούν με μαχητικό αεροσκάφος στην Κρήτη ή την Αγχίαλο και τις ίδιες μέρες δηλώνουν "παρών" στις επιτελικές τους θέσεις στην Αθήνα!
Πτητικό επίδομα εμφανίζονται να λαμβάνουν ακόμη και οι "ιπτάμενοι" που υπηρετούν στο υπουργείο Αμυνας, τα Γενικά Επιτελεία, ακόμη και σε θέσεις εξωτερικού! Ειδικότερα με τους στρατιωτικούς ακολούθους κάθε έξι μήνες η υπηρεσία επιβαρύνεται και με τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής τους στην Ελλάδα για να κάνουν την λεγόμενη "εξαμηνιαία πτητική... συντήρηση", για την οποία δικαιολογείται και το σχετικό επίδομα!!!
Συγκεκριμένα "πτητικό επίδομα" λαμβάνουν:
 • Υπασπιστές υπουργών και αρχηγών
 • Σε πτέρυγες μάχης - Διευθύνσεις Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης εμφανίζονται να πετάνε τύπο αεροσκαφών που δεν γνωρίζουν...
 • Σπουδαστές σε σχολές του εξωτερικού, στρατιωτικοί ακόλουθοι στο εξωτερικό.
 • Υπηρετούντες σε νατοϊκά στρατηγεία.
 • Διοικητές θερέτρων (ΚΕΔΑ) σε Σκοτίνα, Αγ. Ανδρέα, Ρόδο, Τυμπάκι.
Πάνος  Μπεγλίτης
"Επίδομα πρέπει να παίρνουν μόνο αυτοί που κινδυνεύουν"
Οι στεριανοί "ιπτάμενοι", εκτός του ότι οι περισσότεροι παράτυπα απολαμβάνουν το "παντεσπάνι" του "πτητικού επιδόματος", επιπλέον παίρνουν άλλα τρία "βοηθήματα":
  • "Φύλλα Πορείας" για να μετακινηθούν στα αεροδρόμια για να... πετάξουν.
  • Εκτός έδρας...
  • Επίδομα Επιχειρησιακής Ετοιμότητας. Επιπλέον, τα εικονικά "πτητικά εξάμηνα" μετράνε διπλά ως χρόνια υπηρεσίας, καθώς και στην αύξηση της σύνταξης (μέρισμα)... Σύμφωνα με τη διαμορφούμενη κατάσταση, ένας "ιπτάμενος" στην καριέρα του κάνει κανονικές - "μάχιμες" πτήσεις από 10 έως 15 χρόνια και μετά προωθείται σε υπηρεσίες εδάφους. Ωστόσο εξακολουθεί να λαμβάνει το "πτητικό επίδομα" και για τα υπόλοιπα είκοσι χρόνια που παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία!!! Η τρόικα θεωρεί τους "ιπτάμενους" ως τους πιο προνομιούχους σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτό προκύπτει και από τα στατιστικά όπου το ποσοστό "ιπταμένων" που παραιτείται νωρίτερα είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των υπόλοιπων ειδικοτήτων.
Ιπτάμενοι
Στο μικροσκόπιο της τρόικας
Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης αναφερόμενος παλαιότερα στο θέμα του "πτητικού επιδόματος" είχε τονίσει ότι: "Η κυβέρνηση έχει συνείδηση της εξαιρετικά ευαίσθητης δουλειάς που κάνουν οι πιλότοι που καθημερινά υπερασπίζονται τη χώρα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Φροντίζουμε ώστε να μη θιγεί το πτητικό επίδομα- αυστηρά για τους ιπτάμενους.
Πρέπει να εκσυγχρονιστεί το όλο καθεστώς και το πτητικό επίδομα να το παίρνουν πραγματικά αυτοί που εργάζονται και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο της ζωή τους".
Πιέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διακόπτεται η παροχή του πτητικού επιδόματος αυτόματα με το που ο ιπτάμενος οργανικά εγκαταλείπει τις Πολεμικές Μοίρες.
Αλλωστε αυτό ισχύει με τους ιπτάμενους μηχανικούς και ναυτίλους της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και με όλους τους υπόλοιπους ιπτάμενους του Στρατού και του Ναυτικού.

1 σχόλιο:

 1. Μήπως ο κ.Βερύκιος στρώνει το χαλί κατ'εντολήν του υπουργού του για νέες περικοπές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή