Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το τέλος των ψευδαισθήσεων και των ψευδών: 95% οι πιθανότητες χρεοκοπίας


Το τέλος των ψευδαισθήσεων για την ελληνική οικονομία και των ψευδών για την κυβέρνηση είναι πολύ κοντά πλέον, αλλά και η αρχή μεγαλύτερων δεινών για τους Έλληνες πολίτες και την χώρα συνολικά είναι επίσης κοντά: Αυτή η στιγμή η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι ακριβώς 95%. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι πανίσχυρες αγορές.
Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον τα ελληνικά CDS και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το κόστος ασφάλισης έναντι ελληνικής χρεοκοπίας εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β. τη Δευτέρα (σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου CMA), διευρυμένο κατά 1.000 σχεδόν μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.
Το ελληνικό spread (διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund) ξεπέρασε τις 2.100 μονάδες, ενώ νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων κινούμενα στο 63%, ενώ οι αποδόσεις των μονοετών ομολόγων διαμορφώνονται στο 11,7%.

Την ίδια στιγμή, πιέσεις δέχονται σήμερα και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας με το ιταλικό και ιρλανδικό να διευρύνονται κατά 11,57 μ.β. και 16,53 μ.β. στις 375 μ.β. και 703 μ.β., αντίστοιχα. Μικρότερη άνοδος της τάξης των 7 μ.β. παρατηρείται στα spreads Πορτογαλίας και Ισπανίας τα οποία βρίσκονται στις 948 μ.β. και 352 μ.β., αντίστοιχα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πενταετή CDS Ιρλανδίας και Πορτογαλίας – των άλλων 2 χωρών που έχουν δεχτεί πακέτα στήριξης – διαμορφώνονται στις 985 μ.β. και 1.316 μ.β., αντίστοιχα.
Όλος ο ξένος Τύπος οργιάζει ότι η χώρα πτωχεύει και εδώ το έχουμε "κρυφό καμάρι". Η Γερμανία μας τραβά κανονικά το χαλί κάτω από τα πόδα και το μοναδικό ερώτημα δείχνει να είναι "Χρεοκοπία και μένουμε στο ευρώ ή χρεοκοπία και επιστρέφουμε στη δραχμή;"
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ, που βλέπει δύο λύσεις για το ευρώ, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας για να γίνει ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της.
''Ως τελευταία συνέπεια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι οι Έλληνες θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη'' είπε στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης ο κ. Λίντνερ.
Τα ίδια και χειρότερα σκέφτεται και προτείνει δημοσίως για εμάς και ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χόρστ Ζέεχοφερ.Στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε πως δεν αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα στο επικείμενο συνέδριο των Xριστιανοκοινωνιστών, το προεδρείο του κόμματος ''κατεβάζει'' πρόταση για να τιμωρηθεί η Ελλάδα που με ''μαγειρεμένα'' στοιχεία μπήκε στην ΟΝΕ.
Οι μόνοι Γερμανοί πολιτικοί που προς το παρόν δείχνουν να αντιστέκονται στη ρητορική περί αποβολής μας από την ευρωζώνη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, και αυτό επειδή πιστεύουν πως δεν γίνεται κάτι τέτοιο αλλά και γιατί φοβούνται πως θα ακολουθήσει ντόμινο.
''Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία'' συμπληρώνει στο δημοσίευμα κορυφαίος οικονομολόγος από την Royal Bank of Scotland που τονίζει ''η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες''.
Πιο προωθημένος είναι ο τίτλος "Είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει η Ελλάδα" που αφορά στις εκτιμήσεις του τραπεζικού αναλυτή Richard Bove στο CNBC.
"Από την Ελλάδα εξαρτάται", λέει ο Όλι Ρεν, αλλά λέει ψέματα. Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, ποτέ δεν εξαρτάτο από την Ελλάδα. Μόνο αν είχαμε πολιτικές ηγεσίες σοβαρές και με πυγμή θα μπορούσε να σωθεί η Ελλάδα. Μπορεί το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, και ιδίως των γερμανών, να καλεί την Αθήνα "να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά αυτά είνα "λόγια του αέρος".
"Βουτιά" έκαναν σήμερα οι αξίες ακόμα και στο αυστραλιανό χρηματιστήριο όπου χάθηκαν συνολικά 45 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας λόγω της ανησυχίας των αγορών για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η φημολογία πως η Ελλάδα μπορεί να μην αποφύγει την πτώχευση.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη "βουτιά" του αυστραλιανού χρηματιστηρίου από τις αρχές του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν όσο-όσο μετοχές που θεωρούνται "επίφοβες" με αποτέλεσμα η πτώση να φθάσει στο 4,5%.
Είμασταν και άτυχοι: Δεν προλάβαμε να πάρουμε το δεύτερο δάνειο πριν πιάσουν "φωτιά" "τα σπίτια" σε Ιταλία και ΗΠΑ. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου