Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εμπλοκή με υπαρχηγό ΓΕΕΦ Σ. Αργυρού

ΜΟΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΥΣΕΙ
 
Η περίπτωση του υπαρχηγού της Ε.Φ αντιστράτηγου Σ. Αργυρού έχει προκαλέσει εμπλοκή στην διαδικασία ανακοίνωσης των στρατιωτικών που έχει αποφασιστεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 
Ο κ. Αργυρού έχει διοριστεί με συμβόλαιο από το υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου ο Αρχηγός της Ε.Φ Σ. Νάσης δεν μπορεί να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. Αν η κυβέρνηση είχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να παύσει τον κ. Αργυρού ή να διακόψει απλώς το συμβόλαιο του.
Ακόμα όμως και αν δεν ήθελε να πράξει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ζητήσει από τον κ. Αργυρού να υποβάλει την παραίτηση του. Βεβαίως θα μπορούσε και ο κ. Αργυρού για λόγους ευθιξίας να ζητήσει την αποστράτευση του.

Λόγω του προβλήματος που έχει προκύψει δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως και τα ονόματα των υπολοίπων τεσσάρων αξιωματικών που έχει αποφασιστεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικώς.

Οι υπόλοιποι αξιωματικοί που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι

  • Ταξίαρχος Θεοφάνης Θεοφάνους, Διευθυντής ΚΥΠΣΕΑ
  • Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, Υποδιοικητής ΙΙΙ Ταξιαρχίας
  • Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου Διοικητής ΔΥΠ
  • Αντισυνταγματάρχης, Νίκος Γεωργιάδης Υποδιοικητής ΔΥΠ
Η αστυνομία ήδη ανακόίνωσε τις αποφάσεις για διαθεσιμότητα τεσσάρων αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τους:
  • Ανώτερος Αστυνόμος Ανδρέας Νικολάου Διευθυντής  Πυροσβεστικής  
  • Αστυνόμος Α΄Χαράλαμπος Χαραλάμπους Υποδιευθυντής  Πυροσβεστικής 
  • Ανώτερος Υπαστυνόμος Ανδρέας Λοϊζίδης  Διοικητής  ΕΜΑΚ.  
  • Ύπαστυνόμος Χριστάκης Καρακώστας Βοηθός Σταθμάρχης της ΕΜΑΚ
Ανακρίσεις
Ήδη στο ΤΑΕ Αρχηγείου κλήθηκαν και ανακρίθηκαν αρκετά πρόσωπα μεταξύ των οποίων αξιωματικοί της Ε.Φ αλλά και άλλα άτομα τα οποία είχαν σχέση με την διαχείριση του φορτίου της πυρίτιδας.
Για τις διαθεσιμότητες κρίθηκε πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις έως τώρα ανακρίσεις.
Οι αποφάσεις για διαθεσιμότητες έχουν ληφθεί στο πλαίσιο πειθαρχικών διαδικασιών οι οποίες συζητήθηκαν σε συσκέωψεις χθες υπό τον Γενικό Εισαγγελέα.
Οι διαθεσιμότητες κρίθικαν αναγκαίες ως ένα πρώτο, ουσιαστικό μέτρο, σε σχέση με τη διερεύνηση που θα οδηγήσει στην απόδοση ευθυνών, εν προκειμένω, πειθαρχικών.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για τις διαθεσιμότητες λήφθηκε στη βάση του μαρτυρικού υλικού, (εγγράφων και καταθέσεων), που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγει το ΤΑΕ Αρχηγείου. Στη βάση αυτού του υλικού στηρίζονται και τα πειθαρχικά αδικήματα τα οποία θα διερευνηθούν και αφορούν, κυρίως, αμέλεια καθήκοντος.
 
Αναμένονται και συλλήψεις
Στο πλαίσιο της έρευνας θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν σύντομα και συλλήψεις κάποιων ατόμων που εμπλέκονται στη διαχείριση της πυρίτιδας, Οι συλλήψεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν γίνουν, θα αποτελούν μέτρο διευκόλυνσης των ανακρίσεων και σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν την ενοχή οποιουδήποτε. Στόχος είναι η αποτροπή επηρεασμού μαρτύρων και η καταστροφή στοιχείων.

Αναχωρεί ο Π. Τσαλικίδης
Σε σχέση με τον τέως Αρχηγό της Ε.Φ υπήρχε η σκέψη να του απαγορευθεί η έξοδος από την Κύπρο, αλλά αυτό τελικώς θεωρήθηκε υπερβολικό. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσαλικίδης θα τεθεί σε alert list και θα δηλώσει την διεύθυνση που θα βρίσκεται στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βρίσκεται στη διάθεση των ανακριτικών αρχών. Ο κ. Τσαλικίδης αναχωρεί για την Ελλάδα αύριο.

Δηλώσεις Κατσουνωτού
Σε δηλώσεις για το θέμα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι ''στο πλαίσιο των διεξαγόμενων ανακρίσεων για τα γεγονότα της έκρηξης στη ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, προέκυψαν στοιχεία για τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που πιθανόν να συνιστούν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα''.

''Πέραν των ποινικών ανακρίσεων που διεξάγονται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, με την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκά Λουκά, προχώρησε στο διορισμό ερευνώντος λειτουργού για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από πλευράς των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας'', πρόσθεσε.

Είπε τέλος ότι ''ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά από διαβούλευση με τον Αρχηγό Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα από σήμερα, 27 Ιουλίου 2011, τα τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Διευθυντή, Υποδιευθυντή, Διοικητή της ΕΜΑΚ και βοηθό σταθμάρχη της ΕΜΑΚ)''.

27/07/2011 - 19:01
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210366&-V=articles 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου