Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τι απαντά το Υπουργείο Άμυνας για τα Μερίσματα ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ

Σε απάντηση της σχετικής Eρώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Πλεύρης και Ιωάννης Κοραντής, με θέμα «Μη καταβολή μερίσματος ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ και μελλοντική περικοπή ή μείωσή του», γίνονται γνωστά τα εξής:
Η πληρωμή μερίσματος στους δικαιούχους του ΜΤΣ ενεργείται κάθε τρίμηνο προκαταβολικά, με προγραμματισμένη ημερομηνία καταβολής του την 5η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου.


Οι κατά καιρούς προκύπτουσες καθυστερήσεις στην καταβολή του οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία του ΜΤΣ να καλύψει την εν λόγω δαπάνη από δικά του έσοδα και στις κατόπιν τούτου ενέργειές του, προκειμένου να εξασφαλισθεί  το σχετικό ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών, διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για την καταβολή του μερίσματος Γ΄ Τριμήνου τρέχοντος έτους.
Επισημαίνεται ότι το ΜΤΣ θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής του μερίσματος στους δικαιούχους του (περίπου 62.000 στρατιωτικοί συνταξιούχοι) στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών παύσει να καλύπτει την σχετική δαπάνη, με το δεδομένο της παρακράτησης, από 1-1-2010, των ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων του Ταμείου (Σ.Ξ.-ΕΛ.ΑΣ), συμψηφιστικά με μέρος της οφειλής του ΜΤΣ προς αυτό, καθόσον οι εν λόγω εισφορές αποτελούν κατά κύριο λόγο τα έσοδά του. Το υπόλοιπο της οφειλής του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών ανέρχονταν την 31 Μαΐου 2011 σε 134.272.427,54 Ευρώ.
Σύμφωνα με τη παρ.1 του άρθρου 9 του Ν.2448/1996, τα ετήσια έσοδα του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ) διανέμονται κατά τον επόμενο χρόνο, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΣ στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που προέρχονται αποκλειστικά από το Στρατό Ξηράς, κατόπιν εισηγήσεως τριμελούς επιτροπής, διοριζόμενης από το ΔΣ/ΜΤΣ.
Σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1691 τ. Β΄/18-11-2003) το προς διανομή ποσό δεν δύναται να είναι ανώτερο του 90% των ετήσιων καθαρών εσόδων της προηγούμενης χρήσης, αλλά μέχρι το 2009 ακολουθούνταν η πρακτική της διανομής μεγαλύτερου ποσού από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σε βάρος των εσόδων των επόμενων ετών.
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Ταμείου, το ύψος της καταβαλλόμενης οικονομικής ενίσχυσης σε ετήσια βάση, αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος των ετήσιων καθαρών εσόδων της προηγούμενης χρήσης και του αριθμού των μερισματούχων.
Ερώτηση 18246/21-6-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί ανησυχία στους κόλπους των ε.α Στελεχών του Στρατού Ξηράς σχετικά με την πληροφορία που αναφέρει ότι το ΜΤΣ δε θα καταβάλει το μέρισμα του. Κατά τον μήνα Ιούλιο, θα καταβληθεί με -25% και του λοιπού , αγνώστου χρόνου, θα υπάρξει στάση καταβολής με ενδεχόμενη μελλοντική κατάργηση. Επίσης, αναφορικά  με το ΕΚΟΕΜΣ (επικουρικό), υπάρχουν δημοσιεύματα στον Ηλεκτρονικό Τύπο, που αναφέρουν ότι αυτό θα μειωθεί στο 20% σε εύρος τριμήνου.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 1. Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, σχετικά με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με την έγκαιρη καταβολή του μερίσματος και την πιθανή περικοπή η μείωση του επικουρικού (ΕΚΟΕΜΣ) ;
 2. Εάν ισχύει τελικά κάτι τέτοιο, σε ποιους λόγους θα οφείλεται η λήψη μιας τέτοιας απόφασης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις
Πλεύρης Αθανάσιος
Κοραντής Ιωάννης
http://kranosgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_7872.html

2 σχόλια:

 1. Μπεγλίτη δεν μας τα λες καλά,αγνοείς την ακίνητη περιουσία του ΜΤΣ,που είναι πολλαπλάσια από τα χρέη που δημιουργήσατε,δίνοντας μερίσματα σε δικούς σας.
  Θέλετε να ξεπουλήσετε την περιουσία του ταμείου,όπως της Ελλάδας και να μας εκβιάζετε κάθε τρίμηνο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρήστος Χρηστίδης16 Ιουλίου 2011 - 9:44 π.μ.

  Χαιρόμαστε που άπό τις δικές μας επισκέψεις και πιέσεις στο ΜΤΣ και την ενημέρωση που παρέχουμε οι αξιότιμοι κοι βουλευτές, οποιασδήποτε παρατάξεως , παίρνοντας τα στοιχεία που τους παραθέτουμε και υποβάλλουν επερωτήσεις στη Βουλή ασκώντας έτσι κοινοβουλευτικό έλεγχο.
  Μεγάλο ερώτημα παραμένει το πότε ήταν η τελευταια φορά που οποιοσδήποτε βουλευτής πήρε τα πόδια του να πάει ο ίδιος στο ΜΤΣ για να ενημερωθεί ;
  Πότε η διακομματική επιτροπή για την Άμυνα ενδιαφέρθηκε από μόνη της για τα χρονίζοντα προβλήματα επιβιωσιμότητας του ΜΤΣ αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα καθημερινότητας των συναδέλφων; Μόνο τα εξοπλιστικά είναι "πιασάρικα" στα ΜΜΕ;
  Κύριοι μας έχετε εγκαταλείψει προ πολλού αλλά μην ανησυχείτε έχουμε και τις γνώσεις αλλά και τη δύναμη να αγωνιστούμε από μόνοι μας.
  Ευχαριστούμε πάντως για το ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή