Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αμείλικτα ερωτήματα

 Αμείλικτα τα ερωτήματα για την τραγωδία που συγκλονίζει την Κύπρο. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, την επομένη της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση,  προκαλούν έκρηξη οργής και αγανάκτησης για την τουλάχιστον εγκληματική αδιαφορία που επέδειξαν οι "αρμόδιες" αρχές, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι τα πυρομαχικά ήταν θέμα χρόνου να εκραγούν.

Οι συγγενείς των 12 νεκρών ζητούν απαντήσεις και δεν αρκούνται στις παραιτήσεις του υπουργού άμυνας και του διοικητή της Εθνικής Φρουράς. Τραγική φιγούρα η μάνα που έχασε τα δύο δίδυμα παιδιά της, Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, που υπηρετούσαν τη θητεία τους.

 Ο γιος του νεκρού διοικητή της μονάδας, Α. Ιωαννίδη, κατήγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού είχαν καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών από τη ναυτική βάση, αλλά "οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στο κενό".

Λόγω οικονομικού κόστους !!!

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλεύθερος, πριν από περίπου τρεις βδομάδες, τα εμπορευματοκιβώτια στα οποία ήταν αποθηκευμένα τα 98 κιβώτια πυρίτιδας άρχισαν να φουσκώνουν και να αλλοιώνονται.  Το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να εξετάσει τους ισχυρισμούς του πλοιάρχου Ιωαννίδη. Προχώρησε στη σύσταση επιτροπής με εντολή να διερευνήσει τους κινδύνους από την αποθήκευση του φορτίου στη συγκεκριμένη τοποθεσία και κατά πόσον κρίνεται αναγκαία η μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη τοποθεσία.

Η επιτροπή  μετέβη στη Ναυτική Βάση και διαπίστωσε ότι έχουν διογκωθεί τα εμπορευματοκιβώτια. Ως επιπλέον μέτρο ασφάλειας, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να διατηρούν κρύα τα εμπορευματοκιβώτια προκειμένου να μην επεκταθεί η διόγκωση. Με βάση τις εντολές που δόθηκαν από την Επιτροπή του ΓΕΕΦ, τα εμπορευματοκιβώτια έπρεπε να ραντίζονται με νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για το θέμα που ήγειρε η ηγεσία του Ναυτικού για μετακίνηση του φορτίου ή πρόσθετη λήψη μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε λόγω του οικονομικού κόστους!

Εικόνες αποκάλυψης
Στη Λάρνακα, οι κάτοικοι άναψαν 12 κεριά τυλιγμένα με κλαδιά μυρσίνης, όσα και τα θύματα της έκρηξης.Εικόνες αποκάλυψης μετά την έκρηξη: Δημιουργήθηκε κρατήρας όσο μια 7ώροφη πολυκατοικία, το ωστικό κύμα εκσφεδόνισε μηχανήματα σε απόσταση χιλιομέτρων, σοβαρές είναι οι ζημιές σε σπίτια σε γειτονικά χωριά, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη και ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση.
http://www.nooz.gr/greece/ameilikta-erotimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου