Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επέμβαση της τρόϊκας στην εσωτερική πολιτική σκηνή - Εκβιασμός σε Σαμαρά


Έγγραφη συναίνεση της ... Νέας Δημοκρατίας ότι συναινεί στο Μνημόνιο ζητά η τρόϊκα προκειμένου να δώσουν την πέμπτη δόση του δανείου, αναφέρουν πληροφορίες από το Eurogroup που έγινε στις Βρυξέλλες. 
Την ίδια στιγμή φέρνει σε δύσκολη θέση και τη Ν.Δ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά: Μπορεί να φτάσει στο σημείο να πρέπει να πάρει μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση: Ή θα πει "Ναι" στο Μνημόνιο ή δεν θα πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση. Εκτίμηση σοβαρών πολιτικών παρατηρητών είναι ότι έτσι μπορεί να φτάσουμε σε εκλογές και να επιτευχθεί η συναίνεση μετεκλογικά.
Στην τρόϊκα δεν αρκεί πλέον η κυβερνητική βούληση, αλλά ζητούν ως προαπαιτούμενο και την σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. η οποία μάλιστα όπως δήλωσε ο Κ.Γιούνκερ μετά το Eurogroup, "Πρέπει να είναι έγγραφη"!
 Είναι μία πρωτοφανής επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και βέβαια "πετάει στην σέντρα την κυβέρνηση", αφού πλέον δεν τους αρκεί!

Πάντως και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων 'Όλι Ρεν, κάλεσε σήμερα μέσω της εφημερίδας Die Welt την Ελλάδα να «επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με πνεύμα συναίνεσης».  Ο Όλι Ρεν επεσήμανε πως "ακόμη και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναινέσουν στην διαφαινόμενη ανάγκη νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων", ζητώντας από τα ελληνικά κόμματα να βάλουν τέλος στην αντιπαράθεση για το Μνημόνιο.

Eίναι τόσο πρωτοφανής η πολιτική παρέμβαση που επιχειρείται προκειμένου να περάσουν τα νέα μέτρα και τόσο πασιφανής ο εκφοβισμός που επιχειρείται από την τρόϊκα που πλέον ίσως πρέπει να διερωτηθούμε "Γιατί να προσπαθούμε για ένα σκοπό που δεν έχει τέλος και που σίγουρα δεν εξυπηρετεί το πασιφανώς το εθνικό συμφέρον;"

Tαυτοχρόνως η σύλληψη και η "έξωση" του Ντομινίκ Στρος Καν από το παιχνίδι, είχε την πρώτη παρενέργειά της: Όλες οι αποφάσεις αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την επιμήκυνση των δανείων!

Η ηλεκτρονική έκδοση της Welt επικαλείται πάντως ανώνυμη πηγή της τρόικας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση του δανείου, παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή», φέρεται να δήλωσε το στέλεχος της τρόικας, το οποίο -όπως σημειώνεται- συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Τα ταμειακά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα, ενόψει των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στο τέλος Μαρτίου, που δεν εξοφλήθηκαν μέσα στο όριο των 90 ημερών, ξεπέρασαν στο τέλος Μαρτίου τα 6 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου και 5,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση ήταν στο τέλος Μαρτίου 7,3 δισ. ευρώ. Πρακτικά η οικονομία έχει καταρρεύσει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Μήπως επειδή η καμαριέρα δεν έκατσε στον Σρος Καν ζητάει τώρα η τρόϊκα από τον Σαμαρά να παίξει το ρόλο της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή