Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Υπαγωγή ΝΙΜΤΣ στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Του Αντγου ε.α. Καστραντά Στέλιου

Αγαπητοί φίλοι,

Τη Μεγ.Τρίτη το απόγευμα (19/4/2011) ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος ανακοίνωσε την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για την συγχώνευση των νοσοκομείων της Αθήνας.
Σύμφωνα με το σχέδιο , το ΝΙΜΤΣ συγχωνεύεται μαζί με άλλα και υπάγεται υπό την διοίκηση του Λαϊκού νοσοκομείου. (Επισυνάπτεται σχετικό δημοσίευμα  Ποια νοσοκομεία συγχωνεύονται στην Αττική)

Προσωπικά δεν άκουσα τίποτα σχετικό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος του ΝΙΜΤΣ κ.Τέγος την 30 Μαρ 2011 στο Πολεμικό Μουσείο κατά την Ημέρα των Αποστράτων .

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι πριν  την παραπάνω ανακοίνωση του σχεδίου δηλ. συγχώνευσης των νοσοκομείων, προηγήθηκε η ψήφιση του νόμου 3943/2011 όπου στο άρθρο 43 (εδάφιο 9και10) το μεν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει την μισθοδοσία του πολιτικού προσωπικού του ΝΙΜΤΣ το δε Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των πολιτών Ιατρών καθώς και των ειδικευομένων στην προσπάθεια, όπως παρουσιάστηκε, να απαλλάξουν το ΝΙΜΤΣ από τα συνεχόμενα και υπερβολικά χρέη.
Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 43 αναφέρεται ότι το ΝΙΜΤΣ " Συμμετέχει στο σύστημα εφημερίας μέσω Ε.Κ.Α.Β. σε καθημερινή βάση διαθέτοντας περίπου εκατό (100) κλίνες έναντι των τετρακοσίων (400) συνολικά και επιβαρύνεται με το κόστος νοσηλείας των διακομιζόμενων με το Ε.Κ.Α.Β. περιστατικών, τα οποία είτε διαθέτουν ασφάλιση Κοινωνικής Πρόνοιας είτε είναι ανασφάλιστα."
Το παραπάνω προσωπικά αγνοούσα αλλά και δεν το άκουσα από τον κ.Τέγο. Το μόνο που άκουσα  ήταν ότι μετά τις ψηφισθείσες ρυθμίσεις το ΝΙΜΤΣ μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μετά λοιπόν την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα προς προβληματισμό:

α.            Γιατί ο πρόεδρος του ΝΙΜΤΣ κ.Τέγος δεν ανέφερε τίποτα για το σχέδιο ενοποίησης του ΝΙΜΤΣ και υπαγωγής του στο Λαϊκό κατά την ενημέρωση των αποστράτων στο Πολεμικό Μουσείο την 30 Μαρ.2011 παρουσία και του κ.Α/ΓΕΣ; Δεν το εγνώριζε; Το εγνώριζε και το απέκρυψε;

β.            Θα εξακολουθήσει το ΝΙΜΤΣ να αποτελεί ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;

γ.            Ποιος θα διοικεί το ΝΙΜΤΣ; Ο πρόεδρος του ΜΤΣ όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο ή ο ιδιώτης Διοικητής των ενοποιημένων νοσοκομείων;

δ.            Με βάση το σχέδιο ενοποίησης σε ποιον ανήκει το  ΝΙΜΤΣ;

ε.            Οι μέτοχοι και μερισματούχοι που επί τόσα χρόνια πλήρωναν και πληρώνουν το ΝΙΜΤΣ μήπως έπρεπε να ερωτηθούν;

στ.          Η ΕΑΑΣ και το ΜΤΣ είχαν σχετική ενημέρωση; Εάν Ναι γιατί δεν ενημέρωσαν τα μέλη τους; Εάν Όχι  γιατί αγνοήθηκαν και πως πρόκειται να αντιδράσουν;

Εκτιμώ ότι όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στο χώρο του Στρατού διεκδικητικοί φορείς θα πρέπει να συντονισθούν και να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών τους τα οποία είτε προκλητικά παραβιάζονται είτε συστηματικά αγνοούνται.
Με Ευχές για "Καλή Ανάσταση" και "Καλό Πάσχα"
                                                        

2 σχόλια:

 1. Αγαπητέ Στρατηγέ,
  Τα ερωτήματά σας είναι εύστοχα και βασανιστικά.
  Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για κοινή δράση και δράση ΤΩΡΑ.
  Ποιός θα συντονίσει όμως αυτήν την προσπάθεια?
  Οι μέτοχοι, που πιστεύουν ότι θα είναι στην ενέργεια για πάντα?
  Οι μερισματούχοι που αναλώνονται σε κορώνες και θεωρίες τις πολυθρόνας, παραμένοντας παρατηρητές της ΗΤΤΑΣ και αρνούμενοι να ενισχύσουν τους φορείς μας με την συμμετοχή τους?
  Οι φορείς μας, που δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και δεν χάνουν ευκαιρία να απαξιώσουν ο ένας τον άλλον?
  Η ΕΑΑΣ, που σαν φορέας κοινής αποδοχής και επαρκούς ισχύος, θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αναλάβει τον ρόλο της?
  Στρατηγέ παραθέτω τα ερωτήματά μου διότι πιστεύω ότι η απάντησή τους θα δώσει απάντηση και στα δικά σας και σε αυτά που θα μας απασχολήσουν λείαν συντόμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντγος(ε.α) Στέλιος Καστραντάς21 Απριλίου 2011 - 12:19 π.μ.

  Αγαπητέ κ.Πασχάλη,
  Χαίρομαι για την ευθύτητα των ερωτημάτων σου.Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες σου και συμμετέχω στους προβληματισμούς σου.Εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε όλοι μας να βρούμε κοινό βηματισμό και να συμπορευθούμε.Ένα από αυτά είναι τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας.Το ΝΙΜΤΣ αποτελούσε και αποτελεί στόχο πολλών καλοθελητάδων.Το έχουν βάλει στο "μάτι" γιατί δυστυχώς δεν μπορούν να συμβιβαστούν στην ιδέα πως είναι δυνατόν μέσα στο σημερινό ξεχαρβάλωμα των πάντων ένα οργανωμένο και πειθαρχειμένο σύνολο όπως είναι οι "καραβανάδες" ή οι "μονιμάδες" του κ.Ζούλα να μπορούν να διαφέρουν από τους άλλους και μάλιστα και να συντηρούν και το δικό τους νοσηλευτικό ίδρυμα;Το σύνθημα λοιπόν από τον Αξκό βολής δόθηκε. "Επί σκοπών. Κατά του απέναντι ΝΙΜΤΣ αρχίσατε πυρ". Θα τους αφήσουμε να βαράνε;Εκτιμώ ότι πρέπει αμέσως να τρέξουμε να τους αφοπλίσουμε. Ο κίνδυνος να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον μας είναι μεγάλος.Εδώ λοιπόν χρειάζεται να καλύψει ο ένας τον άλλον για να τους πλησιάσουμε και να τους αφοπλίσουμε. Μπορούμε.Έχουμε ως πανίσχυρο όπλο το Δίκηο μας.Δεν θέλω να απαξιώσω κανέναν λέγοντας ότι δεν συμμετέχει στην προσπάθεια.Περισσότερο το βλέπω σαν το δείλιασμα του μαχητή πριν το βάπτισμα του πυρός.Μετά δεν κρατιέται.
  Τέλος, πιστεύω ότι η ΕΑΑΣ οφείλει να αναλάβει το ρόλο της.Εκτιμώ ότι δεν θα αφήσει τους άλλους να την περιφρονούν και να την περιγελούν "διαμερίζόμενοι τα ιμάτιά της εαυτοίς".
  Εύχομαι "Καλή Ανάσταση" ουσιαστικά και μεταφορικά.Ελπίζω να βρεθούμε από κοντά μετά το Πάσχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή