Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δικαστική αντιπαράθεση 1ης Στρατιάς-δήμου Λαρισαίων για την ανέγερση ΣΟΑ: Σημειώσατε ένα

Υπέρ της 1ης Στρατιάς έληξε η πρώτη δικαστική αντιπαράθεση του μείζονος σχηματισμού του ΓΕΣ στη Λάρισα και του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την ανέγερση νέων στρατιωτικών κατοικιών στο ύψος της Σαρίμβεη, δίπλα από τα νέα ΣΟΑ, προκειμένου σε ένα χρόνο περίπου, να φιλοξενηθούν αξιωματικοί της ταξιαρχίας SEEBRIG.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της 1ης Στρατιάς θεωρώντας ότι οι επίμαχες κατοικίες χτίζονται αυθαίρετα και χωρίς να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, αλλά η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας δικαιώνει την 1η Στρατιά, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία». Με την καθαρογραφή της απόφασης τα έργα μπορούν να συνεχισθούν με τη Στρατιά να επιταχύνει τις εργασίες, καθώς το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο. Από το Δήμο Λαρισαίων, όμως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της προσφυγής ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν αποκλείεται, επίσης, να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι όλοι οι φορείς, ακόμη και αν πρόκειται και για το Στρατό, θα πρέπει να διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Μήλο της έριδας του Δήμου Λαρισαίων και Στρατιάς είναι έκταση δίπλα από τα νέα ΣΟΑ και εντός της Στρατιάς. Οι υπηρεσίες του Δήμου σημειώνουν πως με βάση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) μέρος της έκτασης που ανεγείρονται τα επίμαχα 4 οικοδομικά συγκροτήματα (12 κατοικιών το καθένα) έχει προβλεφθεί ως χώρος πρασίνου και προς όφελος των δημοτών, ενώ από την Στρατιά υπεραμύνονται του νομίμου των διαδικασιών ανέγερσης των κατοικιών και υπενθυμίζουν πως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει παραχωρηθεί, στην ίδια περιοχή, έκταση 136 στρεμμάτων προκειμένου να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος πρασίνου κ.λπ.

Αφορμή για τη δικαστική αντιπαράθεση είναι η νομική διαφωνία περί ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 26229/1123/1987), που σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κατοικίες, ενώ σύμφωνα με το Δήμο Λαρισαίων, η Στρατιά οφείλει να σεβαστεί τα ισχύοντα για όλους τους πολίτες: να εκδώσει οικοδομική άδεια.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=11274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου