Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Der Spiegel: "Βοήθεια 100 δισ. ευρώ ακόμα θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2014"

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας το ύψος του οποίου θα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel. Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστεύουν πως ένα πακέτο τέτοιου ποσού είναι πιθανό εάν η Ελλάδα παραμείνει εξαρτημένη από την εξωτερική οικονομική βοήθεια το 2013 και 2014, αναφέρει το Der Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.  
Σημειώνεται πως τα δημοσιεύματα έως τώρα έκαναν λόγο για ένα πακέτο ύψους 60-70 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με το Der Spiegel, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη της Ευρωζώνης την περασμένη Τετάρτη, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen, αρνήθηκε να στηρίξει μία νέα βοήθεια που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών.

Ένα σχέδιο για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, έχει ετοιμάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, το σχέδιο θα ζητά από ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα στο διάστημα 2012-2014, να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με άλλα που θα έχουν διάρκεια λήξης επτά ετών.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανεπίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σχέδιο ανταλλαγής χρέους.

Σύμφωνα με αυτό οι πιστωτές θα έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική ανταλλαγή, με τη βοήθεια της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», η οποία θα εφαρμοστεί στα ήδη υπάρχοντα ομολογιακά συμβόλαια, στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουν αρκετοί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου