Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ : ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...

Το «πράσινο φως» για να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, δεχόμενη μερικώς την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη.
Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν...

 στο συμπέρασμα ότι οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (σσ. με περιορισμένα δικαιώματα) και όχι σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982. Δηλαδή, μπορεί να συστήσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία όπως είναι οι πολιτισμικοί, οικολογικοί και λοιποί σύλλογοι.
Αντίθετα, δεν μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό Σωματείο σύμφωνα με το Ν. 1264/1982, καθώς ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προϋποθέτει ότι οι απασχολούμενοι στις Ένοπλές Δυνάμεις πρέπει να συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αλλά και οι σκοποί των Σωματείων που ενεργοποιούνται σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο του 1982, είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.
Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα και επανέπεμψαν την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο. 
http://fimotro.blogspot.com/2011/06/blog-post_1987.html 

1 σχόλιο:

  1. Αισθάνομαι την ανάγκη να χαιρετήσω την απόφαση του Αρείου Πάγου και να συγχαρώ τον ΣΥΣΜΕΔ που παλεύοντας ,κάτω από αντίξοες συνθήκες, με εξαιρετικό πείσμα και μεθοδικότητα κατάφερε να φέρει επί τέλους μια νέα εποχή και να δώσει ελπίδα σε όλα τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι μέσα από ένα οργανωμένο φορέα θα μπορούν να προβάλλουν προς τις πολιτικές και στρατιωτικές Ηγεσίες και να ζητούν επίλυση για το πλήθος των προβλημάτων που τους απασχολούν.Ακούω και διαβάζω όλους αυτούς τους ανησυχούντες, κυρίως αποστράτους,ότι ο "συνδικαλισμός" στις ΕΔ θα σημάνει τη διάλυση και τη χαλάρωση της πειθαρχίας και του αξιόμαχου κ.λ.π Προσωπικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω όλους αυτούς τους κυρίους οι οποίοι σε όλη τους τη στρατιωτική ζωή υπηρέτησαν έναν άτυπο αλλά πανίσχυρο κομματικό συνδικαλισμό που είναι ριζωμένος στο χώρο των ΕΔ και που αναδεικνύει όχι τους ικανούς αλλά τους "κολλητούς",όχι τους άξιους αλλά τους μέτριους,όχι τους δυνατούς αλλά τους κομματικά υποταγμένους,όχι τους αετούς αλλά τους γυμνοσάλιαγκες.Οι ΕΔ λοιπόν δεν απειλούνται από τον συνδικαλισμό αλλά από τον κομματισμό τον οποίο οι εκάστοτε πολιτικές Ηγεσίες προωθούν οι δε στρατιωτικές είτε υποθάλπτουν είτε ανέχονται.Περιμένω λοιπόν ότι από την συσπείρωσή τους κάτω από ένα διεκδικητικό φορέα όλοι οι εν ενεργεία συνάδελφοι θα καταφέρουν να πολεμήσουν το τέρας του κομματισμού και του βολέματος των ημετέρων και να εγκαθιδρύσουν την Αξιοκρατία και Αξιοπρέπεια.Ως απόστρατος οφείλω να συμπαρασταθώ και να στηρίξω τη προσπάθεια των εν ενεργεία συναδέλφων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ιδίων και των οικογενειών τους όχι υποτασσόμενοι στα κομματικά παιχνίδια αλλά αντιστεκόμενοι "αντρίκια" εκεί που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή