Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΡΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Κατηγορίες για παρεμπόδιση ερευνών

Δύο ποινικές υποθέσεις καταχωρίστηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με κατηγορούμενους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και αφορούν αδικήματα τα οποία σχετίζονται με ενέργειες οι οποίες φέρονται να έγιναν μετά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το πρωί της 11ης Ιουλίου.

Η απόφαση για άσκηση ποινικών διώξεων λήφθηκε από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη, ο οποίος τηρείται συνεχώς ενήμερος για την πορεία των ερευνών. Προηγήθηκε η μελέτη των δύο φακέλων που ετοίμασε το ΤΑΕ Αρχηγείου και διαβίβασε στη Γενική Εισαγγελία.
Στην πρώτη ποινική υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του επιτελικού γραφείου του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Βασίλη Μαϊμαρίδη και τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Καραγκούνη.
Οι δύο αξιωματικοί αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες οι οποίες αφορούν τα εξής αδικήματα:
  • Παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας
  • Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος
  • Αμέλεια καθήκοντος
Πρόκειται, ουσιαστικά, για πλημμελήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις λεπτομέρειες των κατηγοριών αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματικοί, την ημέρα της τραγωδίας, λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη, ετοίμασαν έγγραφο με το οποίο φαινόταν ότι είχαν, σε προγενέστερη ημερομηνία, διαβιβάσει στον υπουργό Άμυνας την έκθεση την οποία ετοίμασε ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης στις 7 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά τη διαπίστωση εσωτερικών εκρήξεων σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ανέμενε τη συγκεκριμένη έκθεση προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να λάβει οδηγίες για τον χειρισμό του κατασχεθέντος φορτίου.
Πριν από την καταχώρηση των υποθέσεων ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οι δύο αξιωματικοί είχαν ανακριθεί, ενώ μετά από οδηγίες του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας κλήθηκαν και κατηγορήθηκαν γραπτώς. Το κατηγορητήριο αναμένεται ότι θα επιδοθεί στους δύο αξιωματικούς του επιτελικού γραφείου του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς εντός των ημερών, ενώ στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στις 24 του μηνός. Κατά την πρώτη δικάσιμο, εκτός απροόπτου, αναμένεται ότι θα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες και θα κληθούν να απαντήσουν αν παραδέχονται ή όχι ενοχή.

Ψευδείς πληροφορίεςΣτη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ο αρχικελευστής, Κυριάκος Κυριάκου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας και για παροχή ψευδών πληροφοριών σε αστυνομικούς. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση τα αδικήματα αποτελούν πλημμελήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου προκύπτει ότι η βάση των κατηγοριών είναι γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ της 4ης Ιουλίου που υπήρξε η εσωτερική έκρηξη και η διόγκωση ενός εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων και του μοιραίου πρωινού της 11ης Ιουλίου.
Η πρώτη δικάσιμος για τη συγκεκριμένη υπόθεση ορίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, κατά την πρώτη δικάσιμο, ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο παραδέχεται ή όχι ενοχή στις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
20/08/2011 - 12:47
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211062&-V=articles 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου